Schaatsbond snijdt diep in personeel

De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) gaat 30 procent van het personeelbestand van het bondsbureau wegbezuinigen.

John Volkers
null Beeld .
Beeld .

'We hebben de laatste jaren wel meer bezuinigd, maar nooit op personeel. Dat kunnen we niet langer volhouden', aldus algemeen directeur (ad interim) Theo Fledderus. Wat zeker overeind blijft is 'de verdiencapaciteit'.

De KNSB, gehuisvest naast kunstijsbaan Vechtsebanen te Utrecht, reageerde snel op dreigende financiële problemen. 'Toen we merkten dat we op een tekort van 1,7 miljoen afkoersten, besloten we in te grijpen', zegt Fledderus over de vorige week aangekondigde maatregelen.

Een andere wereld

Vorig jaar, het succesvolle schaatsseizoen 2013-2014 met zijn 24 medailles van Sotsji, ging het nog crescendo bij de KNSB. Er ging 16,1 miljoen euro om in de bond.

'Daarna is er een andere wereld ontstaan. De KNSB heeft altijd grote sponsors gehad. Maar als die personeel moeten ontslaan, dan is er in onze sport ook minder te besteden', zegt Fledderus.

Sponsoring was goed voor 77 procent van de inkomsten van de KNSB. Dat is nu nog 55 procent. De bond werkt al jaren aan nieuwe verdienmodellen. Er is een app ontwikkeld: Het IJs Op. Daarmee kun je zien waar je in de buurt kunt schaatsen, op bijvoorbeeld een van de 25 kunstijsbanen.

De winter

'En als het volgende maand vriest, dan gaan er 3,5 miljoen mensen het ijs op. Die kunnen deze app ook gratis downloaden. We willen met toegevoegde diensten een eurootje verdienen.'

De KNSB heeft deze winter geen groot langebaantoernooi (WK, EK) toegewezen gekregen van de internationale schaatsunie ISU. Thialf in Heerenveen wordt verbouwd.

Fledderus: 'We mogen er niet op rekenen elk jaar zo'n groot toernooi te krijgen, omdat er mondiaal meer ijsbanen bij zijn gekomen. Daar moeten we mee begroten.'

null Beeld .
Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden