Schaatsbond gaat talent in de regio trainen

Dicht bij huis, niet ver van school, regionaal, zo weinig mogelijk reistijd en multidisciplinair. Dat zijn de nieuwe steekwoorden in de schaatsopleiding van de KNSB. Het opleidingssysteem gaat stevig op de schop.

Beeld anp

Acht jaar geleden maakte de schaatsbond KNSB serieus werk van zijn jeugdopleiding. De talentvolste schaatsers van de langebaan werden uit alle delen van het land voor een voltijds aanpak naar Heerenveen gebracht. Daar runden de trainers Peter Kolder en Jan van Veen Jong Oranje.

Die centrale, succesvolle aanpak zal over twee jaar niet meer bestaan. Zoals ook de jeugdteams voor skeeleren en shorttrack zullen verdwijnen. Volgens Arie Koops, directeur sport KNSB, is het tijd voor een nieuwe aanpak.

In de praktijk kiest de bond voor een decentrale aanpak. Het Nationaal Trainingscentrum (NTC) verdwijnt, Thialf raakt op dat vlak leeg, en het krijgt vier tot zes RTC's, regionale talentencentra, als opvolgers.

Regionaal Talenten Centrum

Vrijdag krijgen Groningen en Haarlem als eerste de officiële status van Regionaal Talenten Centrum, waar schaatsers, shorttrackers en inliners terecht kunnen. De komst van de RTC's is al een tijd geleden aangekondigd. In Dordrecht werden in 2011 al pilots voor shorttrack en kunstrijden opgezet. Alle wijzigingen maken deel uit van een meerjarenplan: de KNSB op weg naar 2020.

Na Groningen en Haarlem volgen er nog drie of vier RTC's. In het oosten wordt dat vrijwel zeker Enschede. In het zuiden zijn Eindhoven, Tilburg en Breda in de race. In het zuidwesten kan het nieuw te bouwen ijsstadion van Zoetermeer de opdracht verwerven. 'En dan gaan we kijken of er nog een zesde RTC zou moeten komen. Maar weet wel: we openen geen RTC voor vijf talenten', aldus Koops.

Het samenballen van het noordelijk talent in Groningen heeft al voor veel opwinding in Friesland gezorgd. Het negeren van Thialf geldt in Heerenveen als een doodzonde. Koops: 'Ik kan me de teleurstelling in Friesland voorstellen. We hebben het in handen gegeven van een onafhankelijke commissie, onder leiding van Bernhard Fransen, de ex-voorzitter van de amateurtak van de KNVB. De keuze viel unaniem op Groningen. Niet de betere trainingsfaciliteiten, wel op één met structuur, financiën en studiemogelijkheden. Zo lag dat ook in Noord-Holland, met Hoorn, Alkmaar en Haarlem, dat won.'

Talent

De RTC's gaan putten uit de baanselecties van Nederland. De leeftijd van instromen is 16 jaar. Uitstromen: 21, 22 jaar. Van B-junioren tot neosenioren. Want schaatsers zijn 'laatrijpers' zegt Koops. 'De kampioen bij de C-junioren is niet de kampioen van Nederland bij de senioren. Zegt de ervaring.'

Er wordt opgeleid in een multidisciplinaire aanpak, langebaan, shorttrack en inlinen door elkaar. Koops: 'Het doel is opleiden voor de zes merkenteams, voor de shorttrackselectie van Jeroen Otter dan wel de inlineploeg van Desly Hill. En we leiden ook op voor de marathon, de vierde poot in dit geheel.'

Als de merkenteams zo'n RTC onder hun hoede willen nemen, staat de KNSB daarvoor open. In het verleden mochten de topteams als die van Orie en Kemkers zich niet met de talenten bemoeien. Nu Beslist.nl, het team van coach Gerard van Velde, een rol is gaan spelen in Groningen, lijkt die tijd voorbij. Koops: 'Hoe dichter je zo'n merkenteam en zo'n talentopleiding bij elkaar brengt, hoe beter het is voor de ontwikkeling van de jonge schaatsers.'

Met de RTC's wil de KNSB vooral meer talent naar boven tillen. Acht jaar geleden was de gedachte dat er meer kwaliteit moest komen. Nu wordt vooral gedacht aan getalsmatig doorstroming, om de veertig plekken van de merkenteams bezet te houden.

De grootste talenten gaan af en toe gezamenlijk op trainingskamp. Bij de jeugdwereldbekers en de WK voor junioren worden de schaatsers als altijd begeleid door een bondscoach. Dat zijn na het vertrek van Erik Bouwman naar Zuid-Korea Emiel Kluin en Jeroen van der Lee. Het internaat van Heerenveen, waar talenten nu nog vijf dagen per week doorbrengen, wordt opgedoekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden