Schaakfeestje van Carlsen stuit op dwarse Ivantsjoek

Sommige onderdelen van de trip van het Tata toernooi naar Den Haag waren goed voorbereid, zij het een tikje voorspelbaar. De groepsfoto van de deelnemers voor Potters schilderij De Stier in het Mauritshuis zal zijn weg wel vinden naar de diverse websites. En tegen de lovende woorden van burgemeester Van Aartsen voor het schaakspel en de stad Den Haag kon niemand bezwaar maken.

Gert Ligterink
Schaakgrootmeesters poseren voor het schilderij De Stier van Paulus Potter tijdens een bezoek aan het Mauritshuis Beeld anp
Schaakgrootmeesters poseren voor het schilderij De Stier van Paulus Potter tijdens een bezoek aan het MauritshuisBeeld anp

Over een essentieel element van een succesvolle middag was minder goed nagedacht. De door perscentrum Nieuwspoort beschikbaar gestelde ruimte was te klein om het toegestroomde publiek te accommoderen. Op straat klaagden teleurgestelde liefhebbers dat ze geen glimp van de grootmeesters hadden kunnen opvangen omdat het onmogelijk was geweest toegang te krijgen tot de beperkte toeschouwersruimte.

De teleurstelling zal iets te maken hebben gehad met het ultrakorte optreden van Magnus Carlsen in Den Haag. Het publiek trof het niet dat Carlsen uitgerekend tijdens deze trip Vassili Ivantsjoek als tegenstander ontmoette. De grillige Oekraïner houdt niet van onderbrekingen van het dagelijkse toernooiritme en onttrekt zich bij voorkeur aan de daarmee samenhangende verplichtingen.

Schaakgrootmeesters Anish Giri (l) en Magnus Carlsen tijdens een bezoek aan het Mauritshuis, gisteren Beeld anp
Schaakgrootmeesters Anish Giri (l) en Magnus Carlsen tijdens een bezoek aan het Mauritshuis, gisterenBeeld anp

Ivantsjoek onvindbaar

Vorige week, tijdens de trip naar Rotterdam, was Ivantsjoek onvindbaar toen daar een groepsfoto met burgemeester Aboutaleb werd gemaakt. Ditmaal was een begeleider aangesteld die hem tijdens de tocht door het Mauritshuis in de gaten moest houden. Dat lukte net.

Het was wellicht een stil protest van Ivantsjoek dat hij met de witte stukken tegen Carlsen zijn toevlucht nam tot afbraakschaak en alles ruilde dat hem voor de voeten kwam. Na de onvermijdelijke remise in achttien zetten was Carlsen bepaald niet geamuseerd: 'Ik houd van schaken, maar dit heeft niets met schaken te maken. Dit is nonsens.'

Krokodillenrivier

De middag werd gered door de twee Nederlandse deelnemers. Loek van Wely toonde eindelijk zijn vriendelijkste glimlach na zijn eerste winstpartij, waarin hij de Chinese wereldkampioene Yifan Hou verpletterde. Zeer tegen zijn gewoonte in opende Van Wely de vijandelijkheden met de zet 1. e2-e4. Hij zou het vaker moeten doen.

Anish Giri klom naar de gedeelde vierde plaats dankzij een zege op Ivan Saric, die vorig jaar de B-groep won. Giri trof zijn tegenstander op het juiste moment. Het gaat met de Kroaat zoals het meestal met gepromoveerde spelers gaat. Na een aardig begin met een score van 50 procent na vier ronden volgde een teleurstellende nederlaag, waarna het toernooi in een krokodillenrivier veranderde. Uit zijn laatste zes partijen haalde hij één punt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden