Scenario Van Barneveld ligt aan diggelen

Zijn echtgenote Sylvia liep huilend door de spelerslounge. Raymond van Barneveld had zelf ook de tranen in zijn ogen staan....

Van onze correspondent Peter de Waard

‘Ik wens Jelle het allerbeste’, was het enige dat de verslagen viervoudige wereldkampioen kon zeggen. Hij gaf zelfs de impressie te willen stoppen. ‘Ga ik door? Ik weet het nog niet.’

Dartlegende Eric Bristow, die al jaren niet meer in de Lakeside was geweest, was uitgenodigd om Barney te feliciteren met het behalen van de vijfde titel – een evenaring van zijn record. Maar die vijfde titel kwam er niet en Bristow kon na afloop een kleine glimlach niet onderdrukken.

Van Barneveld had geen moment rekening gehouden met een nederlaag. ‘Het wordt 7-3’, had hij van tevoren gezegd. ‘Iemand moet van heel goede huize komen om tegen mij zeven sets te winnen.’

Eigenlijk achtte hij het onmogelijk dat hij zou worden verslagen, zeker door een debutant. Zaterdag gooide Van Barneveld in de halve finale tegen Martin Adams een gemiddelde van ruim 32. Klaasen kwam in zijn halve eindstrijd net boven de 28.

Maar Klaasen was niet onder de indruk van Barney. Hij bleef in zichzelf geloven in een finale die door de BBC tot de double dutch delight was uitgeroepen. Van Barneveld was niet zijn grote voorbeeld noch zijn inspirator.

Zijn idool is Phil Taylor, de dertienvoudig wereldkampioen van de wilde bond PDC die Barney verschillende malen heeft verslagen tijdens demonstratietoernooien, zoals bij de Masters of Darts in Hengelo, vorig jaar februari.

‘Phil Taylor is de beste ter wereld. Mijn droom is ooit tegen hem te spelen.’ Misschien zal Klaasens droom eerder gerealiseerd worden dan iedereen dacht. De sponsors staan in de rij.

In de kolkende arena te Frimley Green – er waren veel meer mensen toegelaten dan de maximale 1200 – voelde Klaasen zich vanaf het begin beter op zijn gemak. Hij nam direct een 2-0 voorsprong in sets. De hevig transpirerende Van Barneveld kwam terug tot 2-2. Bij de pauze was het 3-3.

Daarna leek Van Barneveld de wedstrijd alsnog naar zich toe te halen, maar Klaasen gooide fenomenaal op de beslissende momenten. Beide spelers haalden een gemiddelde van 31.

De dartsbobo’s stonden gisteren in de rij voor Klaasen. Maar ook bijna alle spelers zeiden dat dit het beste is wat de sport kon overkomen. Lakeside-koninging Trina Gulliver: ‘Dit is super’. Tony West: ‘En nu gaan we echt verdienen.’ De Britten liften mee op het Nederlandse succes. Sinds de sport in Nederland zo populair is geworden zijn zij ook meer geld gaan verdienen.

Klaasen is pas vierenhalf jaar geleden met darten begonnen toen hij zijn oom pijltjes zag gooien. ‘Binnen een paar dagen versloeg ik hem.’ Hij is pas twee jaar serieus met de sport bezig.

De flamboyante BBC-analist Bobby George noemde hem een uitzonderlijk talent. ‘Zijn scoringsvermogen is ongelooflijk. En daarnaast kan hij uitgooien wanneer en op welke manier hij maar wil. Fantastisch.’

George vreest niet dat de Nederlanders de hele sport gaan overnemen. ‘Als iemand goed is, kunnen we dat hier waarderen. We hebben al zeventig jaar Wimbledon niet gewonnen en toch kijkt heel Engeland ieder jaar weer naar de finale. Mensen die fair play spelen, sluiten we in ons hart’, aldus de flamboyante George.

Tot nu toe heeft Klaasen in alle rust kunnen spelen. Maar vanaf morgen is dat gedaan. ‘Er staat mij wel een feestje te wachten’, zei hij nuchter. Maar hij concentreert zich nu op toernooien als de Amsterdam Open en de Dutch Open. ‘Ik sta boven aan de Nederlandse ranglijst. En dat wil ik zo houden.’

Klaasen is dankzij zijn uiterlijk een idool van jonge meisjes geworden – eerst in Engeland en nu ook in Nederland. ‘Een keer was het bedreigend toen een meisje op de foto met mij op de foto wilde en mij steeds naar zich toetrok. Dat vond ik niet prettig.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden