Sanchez profiteert van hongerklop bij Contador

Alberto Contador duwde zaterdagmiddag zijn fiets over de finishlijn in Fayence en meteen verscheen er een Twitter-bericht op de site van Lance Armstrong....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Dat Armstrong zijn kritiek later afzwakte door te wijzen op de hongerklop die Contador moest verwerken op het moment dat de beslissing viel in Parijs-Nice, deed minder ter zake. De verstandhouding tussen de succesvolste renner van het moment en de in het peloton teruggekeerde Amerikaan was er nog meer door op scherp gezet.

Het was een merkwaardige vingerwijzing van de zevenvoudig winnaar van de Tour de France, alsof Armstrong de verhoudingen in de Astana-ploeg duidelijk wilde maken. Tot de eerste week van juli zal de vraag die bij elke wielervolger op de lippen besloten ligt, onverminderd dezelfde blijven: hoe verhouden Contador en Armstrong zich in één ploeg tot elkaar? Rijden ze de Tour eigenlijk wel samen in hetzelfde wielershirt?

Mocht de ploegleiding hem bij zijn terugkeer in de Tour ten faveure van Armstrong passeren voor het eerste rugnummer, dan kan Contador zich in elk geval tevreden stellen met het feit dat hij er in de voorafgaande maanden alles aan heeft gedaan om het kopmanschap te verdienen.

Alleen al zijn aanwezigheid kleurde het verloop van de 67ste Parijs-Nice, waar de Nederlanders slechts een bijrol vervulden.

Met overmacht won Contador de proloog in de straten van Amilly, met nog meer overtuiging haalde hij vrijdag op de flanken van de Côte des Mourres zijn leiderstrui terug. Dat hij een dag later vergat te eten en te drinken toen hij door de andere klassementsrenners onder vuur werd genomen, was volgens zijn ploegleider eenvoudig te verklaren. ‘Hij is geen supermens, hoewel sommigen dat misschien denken’, zei Alain Gallopin.

Een voor een klassementsrenner van zijn klasse zeldzame fout kostte Contador de winst in de sinds jaren weer zonder politiek wapengekletter verlopen Koers naar de Zon.

Luis Leon Sanchez kondigde op weg naar Fayence zelfs aan te demarreren. Maar Contador was niet meer bij machte de aanval te pareren zoals hij het wilde, omdat hij geen eten en drinken had aangepakt tijdens het pareren van alle aanvallen. De concurrenten zagen eindelijk een scheur in het pantser van de renner die zich had voorgenomen elke koerst te winnen waaraan hij dit jaar deelneemt.

Misschien realiseerde hij zich ook te laat dat de achterstand van zijn boezemvriend van Caisse d’Epargne in het klassement veel kleiner was dan gedacht. Geradbraakt en op bijna drie minuten van Sanchez bereikte hij de finish.

Met diens eindwinst kon Contador zich uiteindelijk verzoenen, maar niet zonder een ultieme poging de derde Spaanse winnaar na Indurain en Contador uit het wiel te rijden. Het maakte de slotetappe onverwacht boeiend.

De manier waarop Contador zondag zijn rug rechtte en na 41 kilometer het peloton achter zich liet, typeert de Tourwinnaar van 2007, van wie de mogelijke link met het Spaanse dopingschandaal Operación Puerto en de initialen A.C. die in het dossier voorkomen, nog steeds niet is uitgeklaard.

Zonder ook maar een ploeggenoot in de buurt te hebben, bereikte hij met ritwinnaar Colom (Katjoesja) en Fränk Schleck van Saxo Bank de finish in Nice. Drie minuten later verscheen eindelijk een renner van Astana in beeld. Popovitsj was vrolijk aan het keuvelen met wat renners, alsof hij al champagne drinkend op weg was naar de Champs-Élysées.

Met geen woord repte Contador evenwel over een gebrek aan steun van zijn ploegmaats, ook al lijkt hij alle redenen te hebben om zijn positie in de ploeg ter discussie te stellen. De met veel bombarie door zijn ploegleiding bejubelde rentree van Armstrong heeft hem duidelijk gemaakt dat hij het dit jaar vooral zelf zal moeten doen.

De poging van Astana-manager Bruyneel om hem en Armstrong bij een trainingskamp op Tenerife samen te brengen in de perszaal, draaide uit op een schertsvertoning voor Contador. Alleen in het lot van Armstrong was de internationale pers geïnteresseerd.

‘Hats off to Alberto’, Twitterde Armstrong gisterenmiddag, toen het leed al was geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden