Samy speelt niet met Lierse

Vitesse werd overgenomen door een buitenlandse investeerder. In Lier zijn ze de argwaan al voorbij, met dank aan Maged Samy....

De trein, zo schrijft Dimitri Verhulst in De helaasheid der dingen, toont de reiziger de achterkant van de wereld. In het geval van Lier – een Vlaams dorp onder Antwerpen, te midden van kilometers maïsvelden – verschilt de achterkant niet zo gek veel van de voorzijde. De gevels van de smalle, hoge huizen op het stationsplein kunnen wel een verfje gebruiken. Er heerst een vreemde rust, alsof de inwoners hun dorp in grote haast verlaten hebben.

Wie met de bus naar het voetbalstadion van Lierse SK rijdt, moet ter hoogte van de Voetbalstraat op het knopje drukken. Net achter de kerk ligt het Herman Vanderpoortenstadion, dat plaats biedt aan 14 duizend mensen. Bij de hoofdingang schudt iedereen de hand van iedereen. De tap staat buiten, de persvoorlichter leidt het Nederlandse bezoek rond over het veld en Linda, Roos en Jessica schallen uit de speakers. De enige afwezige hier is de tijd.

Welkom bij de club van Maged Samy, één van de rijkste mannen van Egypte.

Drie jaar geleden was het bijna gebeurd met Lierse SK. De club was op een haar na failliet. Toen kwam, als een ware deus ex machina, Maged Samy. Zijn uiteindelijke doel? Van the biggest small club in Belgium, the biggest small club in the world maken.

Samy is oprichter en mede-eigenaar van Wadi Degla, de investeringsmaatschappij die in 2007 de noodlijdende Vlaamse provincieclub overnam. ‘Iedereen noemt me voorzitter. Ik ben geen voorzitter. Ik ben alleen maar de baas.’

Samy is begonnen in de telecommunicatie, inmiddels ‘zit hij’ in de waterleidingen en in het vastgoed, en is hij eigenaar van de chicste fitnessketen van Egypte. ‘Voetbal is werk voor mij. Ik ben geen voetballer, geen hobbyist. Ik ben zakenman.’

Samy is niet gek, bezweert Samy. ‘Mijn bedrijf werkt volgens een zevenjarenplan. Binnen die tijd moet Lierse in de Belgische top spelen en winstgevend zijn. Daartoe heb ik drie jeugdacademies opgericht, die onder leiding staan van Jean-Marc Guillou.’

Guillou was eerder eigenaar van een vergelijkbare academie in Ivoorkust. Destijds was SK Beveren de afzetmarkt; spelers als Yaya Touré en Emmanuel Eboué vormden korte tijd een volledig Afrikaans elftal in de Belgische Eerste klasse. De term ‘neo-kolonialisme’ viel destijds.

Toen Samy in 2007 door Lierse-voorzitter Leo Theyskens bij de club werd geïntroduceerd, was hij onmiddellijk enthousiast. ‘In België is het minimumsalaris voor spelers buiten de EU 70 duizend, in Nederland zo’n vier ton. Als ik ergens mijn internationale talenten wilde stallen, moest ik in België zijn.’ Nu ís hij in België: naast Lierse heeft Samy ook tweedeklasser Turnhout overgenomen, en ook de amateurclubs in de buurt mogen op zijn royale sponsoring rekenen.

Samy denkt in termen van winst. Financiële winst welteverstaan. ‘Als ik zeg: ‘‘Waarom zou Lierse niet net zo groot kunnen worden als Barcelona?’’ dan bedoel ik: even winstgevend.’

Kern van het plan: jonge spelers opleiden, om ze in de etalage van Lierse tentoon te stellen. ‘Als ik één zo’n talent verkoop, ben ik uit de kosten. Verkoop ik er twee, maak ik winst.’

Van wat er op dit moment bij Vitesse gebeurt, heeft Samy slechts vage notie. Hij is wel eens in de Gelredome geweest. ‘Maar dat was voor een concert van Tiësto.’

Samy: ‘Veel van die zakenmannen uit Koeweit, Saoedi-Arabië, Rusland, Georgië, die kopen spelers voor miljoenen euro’s. Ik begrijp dat niet, als je die spelers zelf kunt opleiden. Je bent toch zakenman?

‘Wordt die man bij Vitesse trouwens wel goed gecontroleerd? Ik ben twee keer gecontroleerd. Logisch, als er opeens een man uit het Midden-Oosten in Vlaanderen opduikt met een grote zak met geld. Ach, veel van die mannen spelen maar wat met hun club. Ik niet, ik heb een plan.’

Na forse investeringen promoveerde Lierse SK afgelopen zomer naar de Eerste klasse. Een team met Zuid-Afrikanen, Egyptenaren natuurlijk, Fransen, Kameroeners, een Nederlander, een handvol Vlamingen en een Japanse doelman moet dit jaar al in de subtop meespelen. Binnen vijf jaar moet deze club Champions League spelen én – waarom ook niet – winnen.

Tot nog toe zijn Old Trafford, Camp Nou en zelfs de Galgenwaard voor Lierse nog ver weg. Na drie wedstrijden staat de ploeg puntloos onderaan. Nul op negen. Vanavond speelt de ploeg van trainer Antheunis thuis tegen Kortrijk. Winnen zou aardig zijn, want ook aan het engelengeduld van Maged Samy komt eens een eind.

Persvoorlichter Terry Verbiest wijst op de reclameborden; die zijn speciaal voor de Egyptische markt. Samy’s investeringsbedrijf Wadi Degla zendt alle duels van Lierse uit in zijn thuisland. Daar kunnen ze nu dus ook kennisnemen van de aanprijzing van de lingerie van MarieFleur (op de Ring in Lier) en van het bord met de geheimzinnige tekst Liberale Mutualiteit.

Lierse - Kortrijk is een slechte wedstrijd. Het is de thuisploeg niet aan te zien dat Samy naar verluidt al tientallen miljoenen in de club heeft gestoken. De Nederlander Roel van Hemert probeert de defensie te leiden, maar komt ogen tekort voor alle dekkingsfouten die hij om zich heen waarneemt. Op de spelers die vanavond in het veld staan, gaat Samy geen winst maken, sterker, hij zal er op toe moeten blijven leggen.

Als de 0-1 valt – een schijnbaar houdbare lob over de Japanse goalie Kawashima – zetten de vijf Japanse journalisten op de perstribune zich aan het tikken van een nieuwe alinea van hun verslagen. De naam Lierse SK gaat hoe dan ook de wereld over vanavond. Vanaf de vaste plaats van Maged Samy kringelen onophoudelijk rookwolkjes de Vlaamse lucht in.

Lierse krijgt in de slotfase enkele kansen, scoort zelfs, maar behelpen blijft het. Kortrijk wint met 1-2. Maged Samy weet weer dat twee dingen niet te koop zijn: geluk en goed voetbal. Voorlopig is Lierse nog gewoon een lieve, mooie small club in België.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden