Samaranch heeft het te druk om te getuigen

IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch heeft de toorn gewekt van de Amerikaanse Senaat. Hij weigert te getuigen voor de commissie van economische zaken, die op 14 april een hoorzitting houdt over het omkoopschandaal binnen het IOC....

Van onze medewerker Tim Overdiek

Tot ontstentenis van senator John McCain liet Samaranch in een brief weten geen gelegenheid te zien om naar Washington te komen. 'Meneer Samaranch ziet kennelijk niet de ernst van de situatie in', aldus de 'diep teleurgestelde' Republikein.

Het Amerikaans Congres kan het IOC miljoenen dollars onthouden, als blijkt dat onvoldoende hervormingen zijn doorgevoerd die herhaling van het schandaal in Salt Lake City moeten voorkomen. IOC-leden ontvingen onreglementair gunsten en geschenken van het organisatiecomité van de Winterspelen in 2002.

De Senaatscommissie overweegt wetgeving, die een einde maakt aan de belastingvrije status van het IOC in Amerika. Ook zou de controle over sponsorgelden worden verschoven van het IOC naar het Amerikaanse Olympisch Comité . Dat geldt ook met betrekking tot de opbrengst uit Amerikaanse televisierechten.

Negen van de elf hoofdsponsors van het IOC hebben hun hoofdkwartier in Amerika. Die grote belangen weerhielden Samaranch er niet van om af te zeggen voor de hoorzitting. Hij stelde zijn Amerikaanse vice-president Anita DeFrantz voor als vervangster.

De elf hoofdsponsors hebben dinsdag bij het IOC gevraagd om schadevergoeding voor de omkopingsaffaire, die tot het aftreden van tien IOC-leden alsmede een storm van negatieve publiciteit leidde. De bedrijven willen compensatie middels extra reclame-uitingen bij de Spelen in Sydney.

De toenemende druk uit politieke en zakelijke hoek wordt gezien als een gecombineerde Amerikaanse actie om het IOC tot strengere hervormingen te dwingen . Samaranch schreef senator McCain dat alle problemen in zijn ogen zijn opgehelderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden