Ruzie over technisch directeur KNZB bijgelegd

De onrust in de trainersstaf van de nationale zwembond, de KNZB, is bezworen. Vorige week, bij de Europese titelstrijd in Londen, ontstond 'ruis op de lijn', zoals technisch directeur Joop Alberda dat benoemde. Dat betrof de toekomst van zijn positie. Dinsdag werd een gesprek gevoerd met Martin Truijens, hoofdcoach van Nationaal Trainingscentrum (NTC) Amsterdam. De uitkomst was 'constructief'.

John Volkers
null Beeld ANP
Beeld ANP

Truijens schoot vorige week in de Britse hoofdstad uit zijn slof toen hem om commentaar werd gevraagd op de mogelijkheid dat 'interim' Alberda ook na de Olympische Spelen van Rio zou aanblijven als technisch directeur. Hij zei tegen De Telegraaf in dat geval zijn functie neer te leggen. 'Het is geen geheim dat ik zijn visie op het zwemmen volstrekt ontoereikend vind om de functie van technisch directeur te laten bekleden. Alberda weer daarvan', zo sprak de Amsterdammer zich uit.

Een uur na de felle uithaal bleek dat Alberda geenszins van plan was zijn verblijf bij de zwembond te verlengen. Algemeen directeur Jan Kossen sprak van een nieuwe directiefunctie, de directeur sportif, die over de vijf zwemtakken van de KNZB zou moeten gaan. Nu zijn Alberda en Kees van Hardeveld (nu met ziekteverlof) de twee technisch directeuren voor zwemmen, paralympisch zwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen en schoonspringen. De KNZB kan zich zo'n dure top niet meer permitteren.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nieuwe kandidaten

Er zijn zeven (nog niet met naam genoemde) kandidaten om die nieuwe toppositie te vervullen, maar Alberda is daar zeker geen kandidaat voor, zo bezwoer Kossen. Die woorden werden in Londen bevestigd door Alberda die in zijn trainersstaf vervolgens het binnenbrandje met Truijens moest blussen. Hij zei zulke zaken over de EK van Londen heen te tillen. Waarna hij dinsdag met Kossen en Truijens de zaken uitsprak. Het belang van een rimpelloze aanloop naar de Spelen van Rio staat voorop.

Alberda zegt al tijden te weten dat Truijens anders tegen zijn functioneren aankijkt. De oud-volleybalcoach, een 'bondendokter' die in het voetbal, wielrennen, atletiek en roeien werkzaam was, heeft veel last van gedachten dat bij hem ervaring aan de rand van het bad ontbreekt. Ook daarom blijft Alberda in zijn werkzaamheden ver weg van het zwembad.

undefined

De aangewezen coach voor het openwaterzwemmen

Hij delegeert vooral aan Truijens en diens kompaan Patrick Pearson. Deze twee bondscoaches werkten in Londen samen, als oefening voor het karwei over twee maanden in Rio. De derde bondscoach, Marcel Wouda, was daarom niet mee naar Londen. Hij is de aangewezen coach voor het openwaterzwemmen, met speciale aandacht voor de vicewereldkampioenen Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman.

In zijn toelichting van zondag zei Alberda (64) niet over zijn graf te willen regeren bij de aanstelling van zijn opvolger. Hij zei hooguit adviseur te willen zijn en wees op twee belangrijke facetten voor het profiel: een jonger iemand dan hij en iemand die dichter bij de zwemsport staat, met meer specifieke kennis van deze sport.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden