Ruud Gullit weg bij Feyenoord

Na één seizoen is maandag een voortijdig einde gekomen aan de samenwerking tussen trainer Ruud Gullit en Feyenoord. Na overleg met voorzitter Jorien van den Herik was de uitkomst het toch verrassende vertrek van Gullit en zijn assistent Petrovic...

Video: Gullit verlaat Feyenoord

Met het vertrek van Gullit en Petrovic kwam er een einde aan een turbulent seizoen bij Feyenoord. De ploeg stelde zwaar teleur met de vierde plaats in de eindrangschikking. De afgelopen maanden tekende zich steeds meer een verwijdering tussen Gullit en de clubleiding af. De vertrokken trainer maakte maandag, na het gesprek met Van den Herik, duidelijk dat hij te weinig steun van de clubleiding ontving.

‘Met de spelers en mijn stafleden heb ik altijd heerlijk gewerkt. Maar over de omgeving bij Feyenoord heb ik nooit een goed gevoel gehad. Ik heb me enorm gestoord aan bepaalde stromingen binnen de club. Die zorgden ervoor dat iedereen nooit dezelfde kant opging of op wilde’, luchtte hij zijn hart.

Nog geen jaar geleden werd Gullit met veel bombarie binnengehaald. Als opvolger van de wat stugge Bert van Marwijk moest hij de Rotterdamse ploeg weer wat flair, durf en uitstraling geven. Dat lukte zeker in het begin, met de spitsen Kuijt en Kalou als grote gangmakers. Vervolgens kende de ploeg uiterst zwakke periodes.

Gullit, eerder met veel commotie en weinig succes vertrokken als trainer bij Chelsea en Newcastle United, voelde gaandeweg minder steun van de clubleiding. Het contact met voorzitter Van den Herik verliep vooral door middel van sms-jes. Tot irritatie van Gullit.

De aanzwellende kritiek op het aankoopbeleid en enkele frontale aanvallen uit de media, volgens Gullit het werk van een mol binnen de organisatie, maakten de werksfeer in de Kuip er niet beter op. ‘De goede spelers hebben onder de kwade geleden. De middelmaat heeft bij Feyenoord de overhand.’

Gullit leverde intern kritiek op tal van zaken. ‘Wat me zo tegenviel, is dat niemand binnen Feyenoord na mijn interne kritiek opstond om aan deze praktijken een einde te maken. Daardoor werd een muur tussen technische staf en directie opgetrokken.’

Voorzitter Jorien van den Herik zag, net als Gullit zelf, het vertrek van de trainer al langer aankomen. ‘Het is allemaal niet zo gelopen zoals we hadden gehoopt. Er is onvoldoende vertrouwen in een succesvolle samenwerking voor komend seizoen’, liet hij in eerste instantie via een kil persbericht weten. Later besloot de preses toch zelf de media te woord te staan. ‘Ik verwijt hem niets. Het is een trieste zaak als een trainer zijn contract niet uitdient. Maar het was niet te voorkomen. Ik ben ook niet teleurgesteld in hem, wel in het feit dat we als vierde zijn geëindigd.’

Over het feit dat vanuit de club aan de stoelpoten van Gullit is gezaagd, wilde Van den Herik slechts kwijt dat hijzelf onderzoek naar die aantijging had gedaan. Zonder resultaat. Van den Herik is nog niet van plan zijn rol als voorzitter op te geven. ‘Ik hoef geen trainer-coach te ondersteunen. Daar hebben we een technisch directeur voor. Ik draag nog wel steeds de eindverantwoordelijkheid en dat blijf ik nog wel even doen’, reageerde hij op de kritiek in zijn richting, die de fans de laatste weken duidelijk kenbaar maakten.

De spelersgroep reageerde teleurgesteld op het vertrek. Topscorer Dirk Kuijt: ‘Ik heb geleerd van de trainer Gullit. Er moeten dingen gebeuren bij Feyenoord. De toekomst zal uitwijzen of dit de juiste beslissing is geweest.’ Van den Herik wilde niets over de nieuwe trainer kwijt. Mogelijk komen er veranderingen in de organisatiestructuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden