Rust terug in hoofd Peng

Zhaoqin Peng speelde de afgelopen weken in Dresden het beste schaak van alle deelnemers en verdiende het Europees kampioene te worden, maar ze werd het niet....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Zaterdagmiddag verloor Peng die barrage en dus ligt het voor de hand dat ze bij terugkeer in Nederland diep teleurgesteld is. Maar het valt mee: 'Nee hoor, ik ben helemaal niet verdrietig. Integendeel, ik ben eigenlijk best tevreden. Ik heb in Dresden heel goed gespeeld en mijn techniek liet me nooit in de steek. Dat gaat langer mee dan een overwinning in een tiebreak.'

Pengs uitstekende prestatie op het EK was door niemand verwacht. Ze mag veruit Nederlands sterkste schaakster zijn die in de juiste vorm ook op mondiaal niveau tot veel in staat is, maar die topvorm leek de laatste tijd erg ver weg. In januari eindigde ze in de derde groep van het Corustoernooi op een armzalige score van 3½ uit 13, zeven punten achter de dertienjarige winnaar Magnus Carlsen.

Volgens Peng is in korte tijd veel ten goede gekeerd. De rust in haar hoofd keerde terug, vooral dankzij de trainingssessies met de in Oekraïne geboren Sloveense grootmeester Adrian Michaltsjisjin. 'Hij heeft me geleerd normale zetten te doen, niet in verwarring te raken en te vertrouwen op mijn inzicht en ervaring. Vaak heb in Dresden aan zijn lessen gedacht als ik het moeilijk had en altijd hielpen ze me door de problemen heen.'

Michaltsjisjin mag Peng dan het juiste zelfvertrouwen voor het EK hebben gegeven, op de verrichtingen van haar concurrenten had hij geen invloed. Lang heeft het ernaar uitgezien dat Peng vrijdag als kampioene zou worden gehuldigd. Zelf versloeg ze in een uitstekende partij de Roemeense Foisor terwijl haar enige overgebleven rivaal Kostenjoek verloren stond tegen landgenote Kosintseva.

Het mocht niet baten. Kosintseva raakte de draad kwijt, liet haar gewonnen stand verzanden en ging tot overmaat van ramp een remise door zetherhaling uit de weg. In de fortuinlijk bereikte playoff was Kostenjoek genadeloos. De bijna twintigjarige Russin liet zien dat ze behalve reclamecontracten afsluiten en rolletjes in speelfilms vervullen wel degelijk ook goed kan schaken. Op haar 1,5-0,5 overwinning in de tiebreak viel niets af te dingen.

Voor Peng resteert de tweede plaats én de vaststelling dat ze nog steeds op het hoogste niveau met de besten mee kan. In 1988 maakten we met haar kennis op de olympiade in Thessaloniki waar ze als twintigjarige in het team van China debuteerde met een opvallend hoge score.

Drie jaar later vestigde ze definitief haar naam met een overwinning in het interzonale toernooi in Subotica. Volgens Peng is het moeilijk te zeggen welke prestatie hoger moet worden aangeslagen. 'Daar kan ik niet uit kiezen. Laat ik het erop houden dat Subotica en Dresden de beste twee toernooien van mijn leven zijn geweest.'

In 1995 vestigde Peng zich in Nederland en nam haar leven een nieuwe wending. De felle concurrentie in de top van het Chinese vrouwenschaak had ze achter zich gelaten met alle voor- en nadelen vandien. Ze mocht nu zelf haar toernooien kiezen maar het gevaar van gemakzucht dreigde. Zonder zich noemenswaardig in te hoeven spannen werd ze vijfmaal kampioene van Nederland.

In de grote internationale toernooien schoot ze vaak net iets te kort. Bij het WK was de kwartfinale tweemaal het eindstation en bij het EK in 2002 verloor ze een tiebreak om het brons. De tweede plaats in Dresden kan een nieuwe wending in haar leven zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden