Russische minister noemt dopingbeschuldigingen 'wraak voor toewijzing WK'

De Russische minister van Sport Vitaly Moetko heeft alle dopingbeschuldigingen aan zijn adres resoluut van tafel geveegd. Volgens hem gaat het om wraak van landen die het niet eens zijn met het besluit om de organisatie van het WK voetbal in 2018 aan Rusland toe te kennen. Moetko reageerde hiermee vandaag op een gisteren uitgezonden documentaire van de Duitse zender ARD, waarin werd beweerd dat hij direct betrokken was bij het verdoezelen van een positieve dopingtest van een Russische voetballer.

Zico Ruiter
Sportminister Moetko (links) met president Poetin tijdens de Spelen in Sotsji 2014. Beeld epa
Sportminister Moetko (links) met president Poetin tijdens de Spelen in Sotsji 2014.Beeld epa

Daarnaast zou het volgens Moetko een poging zijn om Rusland volledig van het internationale sporttoneel te bannen in aanloop naar de Olympische Spelen.

In de documentaire van de ARD wordt onder meer een vermeende positieve dopingtest van een Russische topvoetballer besproken. Sportminister Vitaly Moetko zou hebben geholpen om die test te verdoezelen. ARD beweert dat het documenten in handen heeft die de beschuldigingen ondersteunen, waaronder een interne mailwisseling van het ministerie van Sport.

In één van de mails wordt de positieve test besproken. Een medewerker antwoordt dat de kwestie moet worden doorgespeeld aan 'VL', wat volgens de ARD refereert aan sportminister Vitaly Leontiyevich Moetko. Daarnaast toonde de zender beelden van trainingen die onder leiding stonden van coaches met een dopingschorsing. Zij blijven ondanks hun straf trainingen geven aan atleten.

Doping in Sotsji

De documentaire zal vermoedelijk de roep om Rusland met sancties te treffen, versterken. Vorige maand klonk al het geluid om Rusland van de Spelen in Rio in augustus te weren, nadat het voormalige hoofd van het Russische dopinglaboratorium uit de school was geklapt.

In een interview met The New York Times zei Grigory Rodsjenkov dat Rusland tijdens de Olympische Spelen in Sotsji van 2014 een geraffineerd systeem had om positieve urinestalen het lab uit te smokkelen en te vervangen voor schone urine. Tientallen Russische deelnemers aan de Olympische Winterspelen van Sotsji, onder wie zeker 15 medaillewinnaars, maakten deel uit van het programma dat gerund werd door de Russische overheid.

Sportminister Moetko noemt Rodsjenkov een overloper die is betaald door andere landen om Rusland zwart te maken. Rodsjenkov verblijft inmiddels in de Verenigde Staten. Het wereldwijde antidopingbureau WADA heeft naar aanleiding van dat interview een onderzoek ingesteld naar dat systeem in Sotsji. Het IOC heeft eerder gedreigd met lange schorsingen, hoge boetes en uitsluiting van Russische sportfederaties als er onomstotelijk bewijs wordt geleverd van staatsdoping tijdens de Winterspelen van Sotsji.

Lees ook

In internationale media wordt over Russische sporters geklaagd, maar in Rusland worden alleen hun overwinningen gevierd, constateert correspondent Tom Vennink. (+)

De Russische sport kan rekenen op lange schorsingen, hoge boetes en uitsluiting van sportfederaties als er onomstotelijk bewijs wordt geleverd van staatsdoping tijdens de Winterspelen van Sotsji.

Meldonium: niet het nieuwe epo, wel de nieuwste valkuil voor sporters.

Maria Sjarapova

Woensdag zei Moetko nog dat alle hernieuwde dopingstest moeten worden geschrapt omdat het testsysteem niet betrouwbaar zou zijn. Bij nieuwe testen bleken 55 sporters tijdens de Olymische Spelen van 2008 en 2012 doping te hebben gebruikt. Volgens het Olympische comité van Rusland gaat het om 22 Russische atleten. Moetko noemt deze nieuwe resultaten onbetrouwbaar.

De Russische sport kampt om meer redenen met een geloofwaardigheidsprobleem. Meer dan driehonderd atleten, van wie een groot deel uit Rusland, zijn betrapt op het gebruik van meldonium. Dat middel staat sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst. Onder meer paradepaardje Maria Sjarapova gebruikte het middel. Het leverde haar een schorsing van twee jaar op.

Maria Sjarapova maakte in maart zelf bekend dat ze bij de Australian Open was betrapt op doping. Beeld epa
Maria Sjarapova maakte in maart zelf bekend dat ze bij de Australian Open was betrapt op doping.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden