Nieuwsschenking manifest de Coubertin

Russische miljardair schenkt olympisch manifest van oprichter De Coubertin aan het olympisch museum

Dankzij de vrijgevigheid van de Russische miljardair Alisher Oesmanov is de grondslag van de olympische beweging, het veertien pagina’s tellende manifest van oprichter Pierre de Coubertin, na 128 jaar weer in het olympische huis.

John Volkers
Het originele manifest.  Beeld AFP
Het originele manifest.Beeld AFP

Deze week schonk Oesmanov, de voorzitter van de internationale schermfederatie FIE, het in New York gekochte document aan het olympisch museum van Lausanne.

Oesmanov, een zakenman die twee jaar geleden zijn minderheidsaandeel in de Engelse voetbalclub Arsenal van de hand deed, was in december de geheime koper van het manifest uit 1892. Bij de veiling in New York was hij na twaalf minuten eigenaar geworden door 8.806.500 dollar (7,9 miljoen euro) te bieden.

Daarmee werd de speech van De Coubertin, handgeschreven op de achterkant van een blanco registratieformulier van een congres uit 1889, het allerduurste stuk uit de wereld der sportmemorabilia. Een shirt van honkballer Babe Ruth deed eerder 5,4 miljoen dollar.

Het bedrag was een zakcent voor de geboren Oezbeek. Hij staat te boek als staalbaas, telecomtycoon en bezitter van een slordige 12 miljard euro.

Alisher Oesmanov.  Beeld REUTERS
Alisher Oesmanov.Beeld REUTERS

De schenking van Oesmanov aan de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Duitser Thomas Bach, was goed voor vele toespelingen over de familiaire en politieke verbanden tussen schermers en hoge sportbestuurders. Ook de positie van het door een vier jaar lange dopingstraf getroffen Rusland zou in het geding zijn. Oesmanov zei in december dat zijn gestrafte thuisland was gelyncht.

Bach was zelf olympisch schermkampioen in 1976. Hij hield in 2016, na de ontdekking van het dopingschandaal van de Winterspelen van Sotsji, een complete uitsluiting van Rusland bij de Zomerspelen van Rio tegen. Die straf, wel getroffen door de paralympische wereld (IPC) en de atletiekfederatie, ging hem te ver.

Oesmanov was ook schermer, net als Kolobkov, de voormalige sportminister van Rusland, en Pozdnijakov, de nieuwe voorzitter van het Russische NOC. Bach verleende eind 2019 Oesmanov een hoge olympische onderscheiding. Een week later gingen de Coubertin-stukken onder de hamer.

Oesmanov staat bekend als aanhanger van de Russische president Poetin. ‘De nummer één leider van de wereld’, aldus de schermchef. Van Bach is ook bekend dat hij op goede voet staat met het Russische staatshoofd. De straf voor Rusland wegens het manipuleren van data en dopingstalen uit het lab van Moskou moet in een beroepszaak nog definitief worden bevestigd door het sportgerechtshof CAS.

Toen schoonverklaarde Russen voor de Spelen van Pyeongchang 2018 slechts onder neutrale vlag mochten deelnemen, noemde Oesmanov dat ‘in tegenspraak met de principes van de olympische beweging’. Die stukken heeft hij, na een kortstondig bezit, overgegeven aan het huis waar die horen. Bach noemde die schenking genereus en historisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden