NieuwsOlympische Spelen

Russische deelname Olympische Spelen aan zijden draadje na advies antidopingbureau

Russische atleten kunnen deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar mogelijk vergeten. Een onderzoekscommissie van wereldantidopingbureau Wada adviseert om het Russische antidopingagentschap Rusada te schorsen. Neemt het bestuur van Wada dat advies over, dan kan dat leiden tot het uitsluiten van alle Russische sporters voor het toernooi in Tokio.

Yuri Ganus van de Russische antidopingsautoriteit. Hij noemt de beschuldigingen van het Wada een ‘lawine van leugens’.Beeld AFP

Aan de basis van de affaire staat een oud dopingschandaal die in 2015 aan het licht kwam. Daaruit bleek dat Russische sporters tijdens de Winterspelen van 2014 in het Russische Sjotsji massaal deelnamen aan een door de staat gestuurd dopingprogramma. Om het dopinggebruik te verbergen werden besmette urinestalen door een gat in de muur van het onderzoekslab naar buiten gesmokkeld en ingeruild voor schone stalen.

Als gevolg van de onthulling werd het antidopingagentschap Rusada geschorst. Ook mocht slechts maar een beperkt aantal ‘schone’ Russen – onder een neutrale vlag – meedoen aan de daarop volgende Olympische toernooien.

Vorig jaar werd de schorsing van Rusada opgeheven onder de voorwaarde dat het antidopingsagentschap tweeduizend urine- en bloedstalen vrijgeeft aan het mondiale antidopingsbureau Wada. Een onderzoekscommissie van Wada heeft die stalen inmiddels onderzocht en trof in ruim honderd gevallen onverklaarbare ‘onregelmatigheden’ aan die wijzen op vals spel door de Russen. Vragen daarover aan Rusada en het Russische ministerie van Sport zijn volgens Wada tot op heden niet beantwoord.

Rusada ontkent dat het geknoeid heeft met dopingdata. In een open brief aan Wada spreekt het hoofd van Rusada, Yuri Ganus, over een ‘lawine van leugens’ die een ‘verkeerd beeld’ schetsen van de Russische sportwereld.

Op 9 december komt het Wada bijeen in Parijs om het advies van de onderzoekscommissie te bespreken. Mocht Rusada geschorst worden, dan heeft dat gevolgen voor het organiserend comité van de Olympische Spelen, het IOC. Die heeft als regel dat de sporters van landen die zich schuldig maken aan ‘ernstig’ plichtsverzuim, zoals doping, geweerd zullen worden van Olympische sporttoernooien.

Fancy Bear

Eerder dit jaar probeerde het Russische hackerscollectief Fancy Bear in te breken bij zestien nationale- en internationale sport- en antidopingorganisaties. De Russen hoopten gegevens van internationale topatleten te bemachtigen die aantonen dat rest van de wereld het ook niet zo nauw neemt met de regels in de sport. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden