Russisch kwartet oppermachtig bij WK dammen

Het damviertal van Rusland heeft met overmacht de wereldtitel voor teams binnengehaald. In de finale werd Senegal met 7-1 verslagen....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Met in de gelederen drie wereldkampioenen was het Russischeteam van meet af aan zwaar favoriet in Italië, waar het toernooigespeeld werd in diverse locaties rondom Genua. In de finaleversloegen Aleksandr Georgiev, Aleksej Tsjizjov en AleksandrSchwarzman hun Afrikaanse opponenten met glans. Georgiev enTsjizjov kwamen tot voorbeeldig aanvalsspel tegen de Senegaleeskampioen Modou Seck en de WK-ganger Ndiaga Samb. Schwarzmanversloeg Bassirou Ba in een superieure klassieke stand.

De verliezende finalisten uit Afrika zorgden in hun thuislandvoor steeds meer opwinding naarmate het toernooi vorderde. Deprestaties van Les Lions, de geuzennaam voor de vier dappereSenegelese dammers, werden terecht breed uitgemeten. Eerst lietenzij in de kwalificatiepoule de Nederlanders achter zich.Vervolgens werden Litouwen en Letland na barrages met 5-3verslagen. Een stunt tegen Rusland werd dan ook niet op voorhanduitgesloten, mocht het op blitz-dammen uitdraaien. Zover kwam hetdus niet.

De Russen bereikten de eindstrijd door te winnen van Nederlanden Wit-Rusland. Tegen Nederland, in de kwartfinale, was AleksandrGetmanski, de vierde Russische grootmeester, de grote man. Hijversloeg Rob Clerc, die de zelf opgeroepen spanningen op het bordniet bleek aan te kunnen. Al in een vroeg stadium tastte Clercmis in een complexe situatie met een centrale witte voorpost.

De schade kon daarna niet meer worden goedgemaakt. Ook nietdoor Harm Wiersma, die een zeer sterke klassieke partij speeldetegen wereldkampioen Aleksandr Georgiev. De partij was op dewebcam van de organisatie live te zien en werd op hetdiscussieforum van de werelddambond hartstochtelijk gevolgd,zeker toen het voordeel van Wiersma aanzienlijke vormen begon aante nemen.

Georgiev wist zich echter op hoogst ongebruikelijke wijze teredden door een dure damcombinatie te nemen. Daarna lag voor hetRussische team de weg naar de hoogste trede open. TegenWit-Rusland hadden de latere kampioenen nog wel een barragenodig. De uitslag daarvan liet aan duidelijkheid niets te wensenover: 7-1.

Nadat Nederland de 'vroegtijdige finale' tegen Rusland hadverloren, was de vijfde plaats het hoogst haalbare. Daarinslaagden de dammers door Frankrijk (5-3) en Kameroen te verslaan.

In die laatste wedstrijd deed zich een merkwaardig incidentvoor. In de veronderstelling dat zijn ploeggenoten het bereiktevoordeel in winst zouden omzetten, was Kees Thijssen alvastteruggegaan naar het hotel. Toen toch alle partijen in remiseeindigden, kwam hij te laat voor de eerste barragepartij. Hetreglementaire verlies werd goedgemaakt door Aleksandr Baljakindie Flaubert Ndonzi versloeg. In de tweede barrage won Nederlandmet 5-3 omdat Rob Clerc won van Luc Baya.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden