Russen beginnen cocktailbar in berucht dopinglab: 'Mag ik een Meldonium en een B-staal?'

In het beruchte dopinglaboratorium van Sotsji zijn Russen een nieuw handeltje begonnen: de verkoop van alcoholische cocktails. Op het menu staat onder meer de B-staal, een shotje van sambuca, tequila en tabasco voor 320 roebel (4,60 euro).

Zeg 'meldonium' en er verschijnt een glas met absint en Red Bull op de bar. (Foto ter illustratie)Beeld Colourbox

Dopingcontroleurs kennen de B-staal als het tweede urinemonster dat ze afnemen bij sporters om de uitslag van de A-staal te controleren. Agenten van de Russische geheime dienst moeten zich de B-stalen herinneren als de urinemonsters die ze in Sotsji manipuleerden tijdens de Winterspelen van 2014.

Zo verhulden ze een grootschalig staatsdopingprogramma onder coördinatie van voormalig laboratoriumdirecteur Grigori Rodtsjenkov. Die schreef naar eigen zeggen honderden Russische sporters verboden middelen voor in zijn eigen mixdrankjes: doping met Chivas voor mannen en doping met vermout voor vrouwen. Als gevolg mag Team Rusland volgende maand niet meedoen aan de Winterspelen in Zuid-Korea. Russische sporters doen mee onder een neutrale vlag als ze voldoen aan strikte toelatingseisen.

'Verhaal levend houden'

Als je nu in Rodtsjenkovs voormalige laboratorium een dopingterm laat vallen, krijg je een cocktail voorgeschoteld. Zeg 'meldonium' en er verschijnt een glas met absint en Red Bull op de bar. Tientallen Russische sporters, onder wie toptennisser Maria Sjarapova, kregen vorig jaar maandenlange schorsingen opgelegd vanwege inname van het middel.

Gastrobar La Punto bevindt zich op de begane grond van het gebouw, vlak bij de kamer waar in het holst van de nacht dopingstalen naar buiten gesmokkeld werden via een gat in de muur, aldus onderzoekers van antidopingagentschap Wada. Bedrijfsleider Jelena Djatlova vertelde aan journalisten van persbureau AP waarom ze de B-staal en Meldonium op het menu zette. 'We willen het verhaal van dit gebouw in leven houden. Het draait om geschiedenis.'

De cocktailbar zit op de onderste verdieping van dit voormalige dopinglab, waar voorheen de dopingstalen naar buiten werden gesmokkeld.Beeld ap

Meeliften

Door het hele land proberen Russen een slaatje te slaan uit de controversiële politieke reputatie van hun land. Bij een schiettent op de boulevard van Sotsji kun je een knuffel winnen als je de portretten van Barack Obama en Angela Merkel aan gort schiet. In Moskou kun je voetbal kijken in Sportcafé Doping. In souvenirwinkels is toiletpapier te koop met gezichten van Europese politici.

Op vliegvelden vind je T-shirts met een doodgestoken Obama. Alternatief is een shirt met de gewapende groene mannetjes die de Krim innamen onder het opschrift 'wij zijn beleefde mensen'. En in Moskou opende The Sanctions Bar, kort na het begin van een sanctieoorlog tussen het Westen en Rusland. De decoratie aan de muren: afbeeldingen van oud-president Obama met rode strepen erdoor.

Geen Russische medailles, vlaggen en sporttenues op de Winterspelen van 2018. Het Internationaal Olympisch Comité heeft Team Rusland uitgesloten van deelname aan het grootste sporttoernooi ter wereld.

Wielrennende filmmaker Bryan Fogel vertelt hoe hij op een gigantisch dopingschandaal stuitte. 'Grigori Rodtsjenkov bezat een atoombom van informatie.'

Vitali Moetko mag van geluk spreken dat hij een Rus is, want nergens anders ter wereld zou een sportminister wegkomen met de ravage die hij op zijn naam heeft staan. Onder zijn leiding stortte de trotse sportnatie Rusland volledig in elkaar. (+)

Het IOC durfde de Russen de deur niet te wijzen, de paralympische beweging trok wel de rode kaart richting Moskou. Een unaniem besluit, aldus Philip Craven. (+)

Uit (anoniem) onderzoek blijkt dat 4 procent van de Nederlandse topsporters gebruikt, toch wordt minder dan 1 procent gepakt. Dopingwetenschapper Olivier de Hon: efficiëntie doet er niet zo veel toe in de dopingjacht. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden