Rusland vervangt atletiektop, dopingzondaars worden opgespoord

Rusland heeft nieuwe verkiezingen aangekondigd voor het leiderschap van de nationale atletiekbond. Binnen drie maanden moet de leiding zijn vervangen, meldde het ministerie van Sportzaken tegen persbureau Tass. De huidige baas van de Russische atletiekfederatie, Vadim Zelitsjenok, zal zich niet verkiesbaar stellen.

Redactie
De Russische en Olympische vlag. Beeld epa
De Russische en Olympische vlag.Beeld epa

'Ik blijf tot aan de verkiezingen, maar ik zal me niet opnieuw beschikbaar stellen', zei hij tegen persbureau Ria Novosti.

De huidige baas van de Russische atletiekfederatie, Vadim Zelitsjenok, zei eerder dat hij bereid is om af te treden. Hij noemde de schorsing van zijn bond door de internationale federatie IAAF een te zware sanctie, maar zei ook dat Rusland er alles aan doet om de zaken recht te zetten: 'het belangrijkste is dat onze atleten weer zo snel mogelijk aan internationale wedstrijden kunnen meedoen.'

Het Russische olympisch comité meldde dat er al een overeenkomst is bereikt met het IOC over de aanpak van het grote dopingprobleem in het land. 'Iedereen die betrokken was bij het gebruik van verboden middelen, moet volledige verantwoordelijkheid dragen. We zijn ervan overtuigd dat eerlijke atleten moeten meedoen aan de Olympische Spelen in Rio.'

Jacht op besmette Russische atleten

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Russisch Olympisch Comité (ROC) hebben afgesproken dat de dopinggebruikers zullen worden opgespoord en gestraft. Ook coaches en officials die betrokken zijn bij het dopinggebruik binnen de Russische atletiek zullen worden berecht. Schone atleten hoeven zich geen zorgen te maken; zij worden beschermd.

De voorzitters Thomas Bach en Alexander Zhoekov van het IOC en en ROC spraken elkaar zaterdag naar aanleiding van het vernietigende rapport van een commissie van antidopingagentschap WADA.

Zhoekov zegde verder toe dat zijn comité de hervormingen binnen de Russische atletiekwereld coördineert en ook het onderzoek naar het dopinggebruik regelt.

'Schorsing duurt niet langer dan drie maanden'

De Russische minister van Sportzaken Vitali Moetko meldde eerder dat hij verwacht dat de de dopingschorsing van Russische atleten niet langer dan drie maanden zal duren. 'We stellen gezamenlijk een traject vast en zullen dat snel uitvoeren. Ik denk dat we binnen drie maanden onze problemen hebben opgelost', aldus Moetko, die daarmee reageerde op de voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond door de internationale federatie IAAF.

De sanctie volgde na het rapport van een onderzoekscommissie van het mondiale antidopinbureau WADA, waarin systematisch dopinggebruik van Russische atleten werd vastgesteld. De schorsing betekent dat Russische atleten voorlopig niet mee mogen doen aan internationale toernooien, zoals de Olympische Spelen.

'Het was een beschamende wake-up call. We zijn het erover eens dat bedrog op geen enkel niveau kan worden getolereerd', zei IAAF-voorzitter Coe over de conclusies in het rapport dat maandag werd gepresenteerd.

Moetko rekent er op dat Russische atleten gewoon aan de start verschijnen bij de Olympische Spelen in Rio volgend jaar. 'Ik weet zeker dat we de situatie snel kunnen oplossen. De problemen met doping zijn in Rusland niet groter dan in andere landen. Onze atleten blijven trainen en ze zullen misschien één toernooi missen.'

Het eerstkomende internationale kampioenschap is de EK veldlopen op 13 december in Frankrijk. De grote toernooien in 2016 zijn de WK indoor in de Verenigde Staten, de EK in Amsterdam en uiteraard de Spelen in Rio.

De man die de atletiekwereld op zijn grondvesten doet schudden

Het wereldantidopingagentschap prees de Duitser maandag uitvoerig voor zijn onderzoek naar systematisch bedrog in de Russische atletiek. Alle onthullingen uit zijn ARD-documentaire bleken te kloppen. Seppelt (52) werkte negen maanden aan zijn programma. Hij zond het in december 2014 uit, ruim een week nadat de belangrijkste bronnen Rusland hadden verlaten en waren ondergebracht op een geheim adres - door hem geregeld. Lees het interview van Volkskrant-verslaggever Menno van Dongen met Seppelt.

Russisch antidopingbureau voldoet niet aan eisen

De onderzoekscommissie van het WADA oordeelde vrijdagavond dat de Russische anti-dopingorganisatie (RUSADA) niet voldoet aan de normen die WADA, het internationale anti-dopingagentschap, heeft gesteld. 'RUSADA heeft een paar dagen geleden een verklaring gegeven, deze is onvoldoende gebleken voor WADA', aldus een adviseur van het WADA.

Het Russische persbureau Interfax meldde dit op basis van het Russische Ministerie van Sport.

Moetko had het vrijdag de mogelijkheid van een nieuwe anti-dopingorganisatie. 'We zijn klaar voor hervormingen en bereid tot het oprichten van een heel nieuw anti-dopingbureau. We zijn klaar voor uitgebreide samenwerking', zei de minister, die ook de voorzitter is van het organiserend comité van het WK voetbal in 2018.

WADA-rapport is maar één van de kwalen in de atletiek

Pas sinds augustus is hij de baas van de IAAF en nu al staat Sebastian Coe voor een mega-opdracht: genees de atletiek van allerlei kwalen. Zijn eerste test: hoe op te treden tegen Rusland, beschuldigd van staatsdoping. Lees hier het hele artikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden