Rusland uitgesloten van Paralympische Spelen

Geen enkele Russische sporter mag volgende maand meedoen aan de Paralympische Spelen. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) sloot zondagavond het hele Russische team uit van deelname wegens het dopingschandaal in het Rusland.

De Russische president Poetin schudt sporters de hand bij de Paralympische Winterspelen in Sochi, 2014 Beeld afp
De Russische president Poetin schudt sporters de hand bij de Paralympische Winterspelen in Sochi, 2014Beeld afp

Daarmee worden de Russische paralympiërs zwaarder gestraft dan de olympiërs. Het Internationaal Olympisch Comité liet het oordeel over deelname van de Russen aan de internationale sportfederaties. Russische atleten en gewichtheffers werden van de Spelen geweerd.

De organisatie van de Paralympische Spelen koos voor een algehele schorsing omdat het Russische Paralympische Comité 'niet in staat is' om antidopingbeleid uit te voeren. 'Het antidopingsysteem in Rusland is kapot, corrupt en volledig gecompromitteerd', zei IPC-voorzitter Philip Craven zondagavond.

Hij baseert zich op het onderzoeksrapport van het Wereldantidopingagentschap, uitgevoerd onder leiding van de Canadese jurist Richard McLaren. Die stelde vast dat het Russische sportministerie tussen 2011 en 2015een grootschalig dopingprogramma runde. Urinestalen werden verduisterd en gemanipuleerd. Onder de weggemoffelde stalen bevonden zich zeker 27 stalen van paralympische sporters, constateerde McLaren. Hij claimt dat er ook urinestalen van Russen zijn verduisterd tijdens de afgelopen Paralympische Winterspelen in Sotsji.

Beroep

De diskwalificatie betekent dat 267 Russische sporters de Paralympische Spelen missen. Bij de vorige Paralympische Spelen eindigde het Russische team op de tweede plaats in het medailleklassement, achter China. Rusland won 102 medailles, waaronder 36 keer goud.

'Het is tragisch dat deze situatie niet gaat om atleten die een systeem bedriegen, maar om een overheidssysteem dat atleten bedriegt', zei IPC-voorzitter Craven. 'De dopingcultuur die de Russische sport vervuilt, kent haar oorsprong in de Russische regering.'

Rusland heeft 21 dagen om in beroep te gaan bij het Hof van Arbitrage voor Sport. Sportminister Vitali Moetko kondigde aan dat Rusland de beslissing gaat aanvechten. De schorsing noemde hij 'ongekend'. Lev Seleznjev, voorzitter van de Russische paralympische bond, deed de schorsing af als 'zwarte pr' van het IPC.

Reactie Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF.

'Als je met elkaar afspreekt dat je je aan de wereld antidopingcodes houdt, dan moet je met elkaar ook bereid zijn om als ultieme maatregel een sport of een land geheel uit te sluiten van internationale competitie', zegt Dielessen. 'Wij waarderen deze doortastendheid van het IPC. In het belang van alle schone sporters en van de gehele internationale sport hopen we dat het snel zal lukken om Rusland er weer bij te halen, zodra de zaken daar op orde zijn.'

André Cats, chef de mission Paralympic TeamNL kijkt naar de gevolgen. 'Mochten de Russen daadwerkelijk niet deelnemen in Rio, dan heeft dat gevolgen voor de deelnemersvelden. Het kan ook betekenen dat TeamNL wordt uitgebreid met een aantal sporters.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden