Ruim drie miljoen euro winst voor de eredivisie, vooral dankzij de transfers

De eredivisie heeft winst gemaakt over 2013/2014. Veel is het niet: 3,4 mln. Toch is het goed nieuws. Een seizoen eerder bedroeg het verlies 12,6 miljoen euro.

null Beeld anp
Beeld anp

De eredivisie boekt winst, hoewel de financiële verschillen tussen de clubs groot zijn. Als geheel eindigt de competitie 3,4 miljoen euro in de plus over het seizoen 2013/2014. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de 12,6 miljoen verlies die de achttien clubs vorig jaar leden. Dit blijkt uit de jaarverslagen en de cijfers die de clubs op verzoek van de Volkskrant beschikbaar stelden.

De financiële verschillen in de eredivisie blijken groter dan de competitie op grond van ranglijst en uitslagen doet vermoeden. Nummer 2 Ajax presteert bijvoorbeeld op alle financiële vlakken beter dan koploper PSV. Excelsior boekte 3.000 euro winst, terwijl het eveneens gepromoveerde Dordrecht een ton verlies leed.

Wedstrijdbaten

Niet alleen is de winst in Amsterdam vele malen groter dan in Eindhoven - 16,6 miljoen om 413 duizend euro. Ajax verdiende het afgelopen seizoen ook beduidend meer aan wedstrijdbaten, bijna het dubbele van PSV. De deelname aan de Champions League, de laatste vier jaar als enige Nederlandse afgevaardigde, is lucratief voor de club die mede dankzij het transferbeleid 100 miljoen euro op de bank heeft staan.

PSV zag vorig jaar bovendien af van de verkoop van spelers als Depay en Wijnaldum, voor wie na het WK buitenlandse belangstelling bestond. Zij verlengden hun contract en hopen met de club de eerste landstitel te verzilveren sinds 2008.

Winnaar FC Utrecht: van -13 miljoen naar -3,6 miljoen euro

'We voelen ons zeker geen winnaar. Sterker nog: dat heb ik me bij deze club op financieel gebied nog geen dag gevoeld', zegt Wilco van Schaik, directeur van FC Utrecht. De club nadert het einde van een ongekende saneringsoperatie die op eigen kracht moet worden uitgevoerd, sinds eigenaar Frans van Seumeren de tekorten niet meer bijlegt. Van Schaik: 'Ooit draaiden we een operationeel verlies van 11 miljoen euro, dat is heel veel geld. Het verlies over vorig seizoen was 3,6 miljoen, maar we zijn nog niet tevreden. Het stadion moet gevuld worden en dat kan volgens ons alleen met aantrekkelijk, aanvallend voetbal. In jeugd en scouting blijven we ondanks alles investeren. Het resultaat daarvan zie je terug in de talenten die weer het eerste elftal halen.'

'Transfers keihard nodig'

De Volkskrant telt bij zijn jaarlijkse eredivisie-inventarisatie de transferinkomsten van de clubs mee. De KNVB laat deze buiten beschouwing in zijn overzicht, dat begin februari in samenspraak met de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie verschijnt. De verkoop van een speler valt volgens de bond buiten de bedrijfsvoering, omdat een transfer en het bedrag dat daarmee is gemoeid, niet te voorspellen valt.

Niet alle clubs zijn het met dat standpunt eens. Zo stellen sommige directeuren dat het verkopen van spelers een structurele inkomstenbron is geworden voor de eredivisie. 'Bovendien heb ik die transfers keihard nodig', zegt directeur Wilco van Schaik, met FC Utrecht bezig aan een omvangrijke bezuinigingsoperatie.

(Tekst loopt door onder graphic)

Winnaar Vitesse: van -24,5 miljoen naar -4,4 miljoen euro

Vitesse-directeur Joost de Wit beaamt het direct: zonder de verkoop van Wilfried Bony en Marco van Ginkel had de club zijn jaarverlies nooit enigszins binnen de perken kunnen houden. Het duo bracht 20 miljoen euro op, waardoor het enorme verlies van 24,5 miljoen in 2012/2013 een jaar later kon worden ingedamd. Vitesse noteerde vorig boekjaar het rode cijfer van 4,4 miljoen en bleef zo precies binnen de Financial Fair Play-regels van de Europese voetbalunie UEFA. De Wit: 'Ons totale verlies de afgelopen drie seizoenen was 43,8 miljoen euro, want van de UEFA mag je bijvoorbeeld de kosten voor je jeugdopleiding aftrekken.' De Financial Fair Play-regels bestraffen clubs die over drie seizoenen 45 miljoen in de min eindigden. De Wit: 'Vitesse kan komend seizoen Europees voetbal spelen, dat staat vast.'

null Beeld
Beeld

Positief resultaat door transfers

Ook Van Schaik vindt dat een club niet afhankelijk mag zijn van transfers om een positief resultaat te kunnen boeken. Tegelijk is dat precies wat door heel de eredivisie gebeurt. Zo had NAC de verkoop van middenvelder Gudelj, aan AZ, nodig om een verlies te voorkomen. Zonder die transfer zou de club 2,4 miljoen in de min zijn geëindigd, nu boekte de club 3,5 ton winst.

Vitesse leed twee seizoenen geleden nog een recordverlies van 24,5 miljoen euro, maar voorkwam sancties van de Europese voetbalunie door Bony en Van Ginkel te verkopen (zie inzet Winnaars). Zij waren samen goed voor 20 miljoen euro. PSV zou eveneens in het rood zijn beland, zonder de 17 miljoen euro die AS Roma voor Kevin Strootman overhad.

De meeste clubs zijn zo afhankelijk geworden van transfers, dat zelfs het moment waarop een speler wordt verkocht bepalend is voor wat er onder de streep overblijft. FC Twente verdiende afgelopen zomer 25 miljoen euro aan de verkoop van Dusan Tadic en Quincy Promes, maar dat bedrag is pas terug te zien in de jaarrekening van het huidige seizoen. De club leed vorig seizoen, net als het jaar daarvoor, fors verlies: 7,2 miljoen euro.

Verliezer PEC Zwolle: van -250 duizend naar -300 duizend euro

De nummer 4 van de eredivisie wordt geprezen om zijn aantrekkelijke voetbal, maar blijft rode cijfers schrijven. 'Het hoort bij de groei die we als club doormaken', zegt Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle. Zo werd alvast een bedrag gereserveerd van tussen de 200 en 300 duizend euro, bedoeld voor de uitbreiding van een tribune. De voorinvesteringen zijn nodig om het meerjarenplan van de club gestalte te geven. In 2017 hoopt PEC in een stadion te spelen waar 16 duizend man in passen (3.500 meer dan nu) en moet de omzet op 16 miljoen uitkomen, zes meer dan vorig seizoen. Visser: 'De kost gaat voor de baat uit. Maar we zijn als Nederlandse voetbalclub nog steeds vrij bijzonder, doordat we geen leningen hebben uitstaan.'

Zorgwekkend

Zorgwekkend is de situatie bij Heerenveen, waar de 5 miljoen winst in 2012/2013 werd gevolgd door een verlies van ruim 4 miljoen euro. In het laatste jaarverslag haalt de club herinneringen op aan de businessclub, die ooit de grootste van Nederland zou zijn geweest. Die tijd is voorbij. Bovendien keerde een deel van de supporters Heerenveen de rug toe. Van de seizoenkaarthouders bleven 3.000 weg uit het Abe Lenstra-stadion na de achtste plaats in het seizoen 2012/2013.

De inkomsten uit sponsoring lopen eveneens al jaren terug, hoewel Heerenveen dat precieze getal onder de roos houdt. Ook Vitesse weigert openbaar te maken wat de club aan sponsoring en wedstrijdbaten verdiende.

Uit de inventarisatie blijkt verder dat sportieve successen zich niet altijd vertalen in een positief resultaat. Zo reikte AZ vorig seizoen tot de kwartfinales van de Europa League, waarin de club zeven lucratieve thuisduels afwerkte. Toch eindigde de club 3,1 miljoen euro in de min, inclusief een reservering van 1 miljoen om de stalen constructie van het stadion in de verf te zetten.

Verliezer AZ: van 9 miljoen naar -3,1 miljoen euro

Een jaar geleden behoorde AZ bij het opmaken van de jaarcijfers nog tot de winnaars. Verheugd stelde Toon Gerbrands vast dat de schuldenberg waarmee hij als directeur werd geconfronteerd in het tijdperk na de gevallen huisfinancier Dirk Scheringa, was weggewerkt. De realiteit is dat AZ afhankelijk blijft van transfers om de begroting op orde te krijgen. Dat gaat de club meestal goed af - zie het boekjaar 2012/2013, met de verkoop van onder meer Altidore en Maher voor 18 miljoen euro. De transfers van Beerens en Viergever, goed voor slechts 3 miljoen euro, konden de uitgaven voor nieuwe spelers en de afkoopsom voor de ontslagen trainer Gertjan Verbeek niet compenseren. Gerbrands heeft bij zijn overstap naar PSV afgesproken dat hij geen commentaar geeft op de financiële situatie in Alkmaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden