Rugby: bliksemsnel Nederland verplettert zwaargewicht Moldavië

Rik Roovers is de naam. Een kleine man met een stevige handdruk en zaterdagmiddag rond half vijf vermoedelijk de gelukkigste man van het land. Als aanvoerder heeft Roovers het Nederlandse rugbyteam naar een sensationele overwinning geleid en zet vervolgens een stip aan de horizon. 'Het WK in 2019 komt misschien nog te vroeg, maar 2023 moet haalbaar zijn.'

Beeld thinkstock

Rugby heeft in Nederland altijd het karakter gehad van een sportieve liefhebberij. Echte sport was het elders in Europa, met name aan de andere kant van de Noordzee en in Frankrijk. Wanneer landen van dat kaliber elkaar troffen, kwam rugby hier even tot leven op tv om daarna weer net zo snel vergeten te worden.

Puttend uit zijn eigen jeugd in Brabant vertelt Roovers hoeveel moeite het soms kostte een jeugdteam compleet te krijgen. 'Tegenwoordig is het enthousiasme veel groter onder de kinderen. Als ze van het voetbal een keertje in aanraking komen met rugby zijn ze meteen verkocht.' Tot voor een paar jaar kwam het ledental van de bond niet eens in de buurt van dubbele cijfers. Nu zijn het er bijna 14 duizend.

Overwinning

Deze zaterdag aan de Bok de Korverweg in Amsterdam is een bevestiging van de vlucht die het Nederlandse rugby lijkt te nemen. Drie nationale ploegen, oplopend in leeftijd, komen in actie op het nationaal rugbycentrum. Alle drie de wedstrijden eindigen in een overwinning. Het vlaggenschip treft Moldavië, een tegenstander die vooraf van vergelijkbaar niveau wordt geschat. Na 80 minuten is het verschil op het scorebord 44-17.

De twee landen treffen elkaar in de Trophy Cup, op Europese schaal zoiets als de tweede divisie. Niettemin is Roovers in extase. 'Volgens mij hebben we het nog nooit zo goed gedaan als nu.' Na twee ontmoetingen voeren de rugbyers de ranglijst aan. Vooraf was een plek in de Top-3 de bescheiden doelstelling.

Het duel van zaterdag is er één tussen twee volstrekt verschillende spelstijlen. Uit de Oost-Europese bus op het parkeerterrein komen 15 geel-zwarte zwaargewichten gerold. In kilo's gerekend zou Nederland bij voorbaat verloren zijn. Maar wie niet sterk is, kan altijd nog slim en snel zijn. Zo'n wedstrijd wordt het dus.

Bliksemsnelle aanvallen

Na tien minuten staat het al 10-0 voor de thuisploeg. Roovers en uitblinker Dirk Danen drukken de bal na bliksemsnelle aanvallen achter de Moldavische achterlijn. Dat blijkt het winnende recept, zoals de nieuwe bondscoach Gareth Gilbert het voor de wedstrijd heeft uitgeschreven.

Zodra Nederland het initiatief heeft, waaiert de aanval in de volle breedte uit. Spelverdeler Storm Carroll kan telkens kiezen voor de meest kansrijke voortzetting en dat doet hij met groot inzicht. Moldavië wordt onder de voet gelopen.

Bij rust staat het 32-12. In de tweede helft, als de krachten wegvloeien, wordt het vooral een kwestie van standhouden. Moldavië dringt Nederland soms tegen de eigen achterlijn aan, maar het verzet is taai. De nuchtere Roovers zegt: 'Grote mannen moet je gewoon bij de enkels afzagen.'

Lees ook

Een eeuw geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, demonstreerden in Nederland geïnterneerde Britse militairen hier hun stoerste sport: rugby. Bij de Leeuwardense club Greate Pier herleefde eerder deze maand de geschiedenis. Zo veroverde rugby Nederland. (+)

Nieuwe wind

Na afloop meldt hij zich, nog in wedstrijdtenue, in de kantoren van het rugbycentrum. 'Eerst even een pepernootje.' De 28-jarige Roovers doet een graai en vertelt vervolgens over de nieuwe wind onder de Zuid-Afrikaan Gareth Gilbert. Met ingang van dit seizoen is Rik Roovers aanvoerder van een team waarin lichtvoetigheid de leidraad is en talent ruimschoots de kans krijgt.

Steeds meer jonge rugbyers kiezen voor hun ontwikkeling in het buitenland. Zeno Kieft, de talentvolste, vond zelfs onderdak bij de Franse topclub La Rochelle. Maar ook in eigen land is vooruitgang geboekt. In vijfregionale academies wordt rugby tegenwoordig gecombineerd met een schoolopleiding. 'Je hoeft tegenwoordig echt niet naar het buitenland om beter te worden', zegt Roovers.

Misschien leggen de overwinningen van de jeugdteams zaterdag meer gewicht in de schaal met het oog op de toekomst. Maar Roovers en zijn mannen moeten het pad effenen. De eerstvolgende ontmoeting tegen Portugal zal veel duidelijk maken. 'Daar wordt op een vergelijkbare manier gewerkt aan het rugby. Dan kunnen we zien waar we nu staan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden