Roze Reigers staan nog alleen op voetbaltribune

Twee keer hebben de 'Roze Reigers', de homoseksuele achterban van ADO Den Haag, zich in hun stadion gemanifesteerd. De eerste keer hield hun spandoek tot de rust stand. De tweede keer werd het al na vijf minuten van de hekken gegrist. Renate den Heijer: 'Ik denk dat ze gewaarschuwd waren.'

De Roze Reigers kijken een wedstrijd van ADO Beeld null
De Roze Reigers kijken een wedstrijd van ADO

Maar de Roze Reigers, en Renate den Heijer is er één van, laten zich niet kisten. Hun motto '100 procent voor ADO en 100 procent tegen homofobie' blijft recht overeind staan. Deze dubbele boodschap heeft in het openbare voetballeven alleen nog wat tijd nodig.


Op 11 oktober 2012 begon de KNVB de campagne 'Voetbal voor iedereen'. In een reeks van actiepunten werd een route uitgezet om homoseksuelen een plek te geven in het voetbal. Vorig jaar zomer voer daarom een boot van de KNVB mee in de jaarlijkse Gay Pride. Bondscoach Louis van Gaal stond op de voorplecht.


Voorzitter Michael van Praag heeft een persoonlijke missie gemaakt van de acceptatie van homo's. 'Ik vind het echt ontzettend belangrijk dat iedereen, ook het percentage niet-heteroseksuelen, zich thuisvoelt op onze velden en in onze kleedkamers', verwoordde Van Praag dat in de Gay Krant.

De voorbeeldfunctie van betaald voetbal

Twee jaar later luidt de conclusie dat de professionele tak van de KNVB zijn boodschap niet heeft opgepikt. Slechts een enkele club in het betaald voetbal is ermee aan de slag gegaan. Voor de rest wordt het weggeschoven als een probleem dat niet urgent of, erger, niet bestaand is.

Meer dan dat is het een onderwerp dat bij menige achterban gevoelig zal liggen. Zie bijvoorbeeld de reactie van de harde kern van ADO op de spandoeken van de Roze Reigers in het stadion.

Van Praag, die over vijf jaar resultaat wil zien in de campagne, vindt dat ergerlijk. 'Betaald voetbal heeft een voorbeeldfunctie. Het zou helpen als bestuurders hierin actiever worden.' Hij gaat ze er dit jaar nog op aanspreken. 'We moeten dit echt aanpakken.'

Uitzonderingen op de regel zijn MVV en ADO Den Haag. Bij de laatste club is Anton Nijboer verantwoordelijk binnen het maatschappelijk werk dat ADO verricht.

Een kwestie van de lange adem

De homoseksuele belangen worden in Den Haag net zo hoog ingeschaald als de strijd tegen racisme. Nijboer: 'Jeugdcoaches worden geschoold om tijdig problemen te onderkennen. En we praten erover op bijeenkomsten met supporters. Onze boodschap is dat ADO Den Haag open staat voor iedereen.'

Het initiatief van de Roze Reigers (de règâh, op z'n Haags, is een volkse versie van de ooievaar die het gemeentelijk symbool is) is een persoonlijk initiatief. Maar de clubleiding heeft de plannen vanaf het begin ondersteund. Renate den Heijer: 'De algemeen directeur was zelf aanwezig op onze oprichtingsvergadering.'

Een van de oprichters kwam op het idee tijdens een bezoek aan FC Köln, waar de homoseksuele achterban zich heeft georganiseerd in Andersrum Rut-Wiess. Zo blijkt de Bundesliga op veel wedstrijddagen roze te kleuren. VfL Bochum rekent Queerpass Bochum tot zijn supportersschare, Fortuna Düsseldorf heeft Warm Up '95.

In Nederland zijn de Roze Reigers in hun vrolijke dubbelzinnigheid nog alleenstaand. Geen andere eredivisieclub kan bogen op homoseksuele fans, althans niet in het openbaar.

De Roze Reigers doen dat nu ruim een jaar. Renate den Heijer: 'Ons doel was tweeledig: laten zien dat homoseksuelen niet alleen van ballet houden en een einde maken aan homofobe spreekkoren.'

De harde kern bestaat uit een tiental ADO-fans, maar via Facebook hebben nog zestig gelijkgestemden zich aangesloten. Een supportersvak hebben de Roze Reigers niet. Beter ook van niet, getuige de reactie van andere fans.

De acceptatie van homoseksuelen in het stadion is een kwestie van de lange adem, denkt Den Heijer. 'Wat je in het voetbal ziet, dat is de Nederlandse samenleving in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Eén stap vooruit en twee achteruit. Het voetbal loopt nog een halve eeuw achter op de maatschappij.'

Een van de oprichters kwam op het idee tijdens een bezoek aan FC Köln, waar de homoseksuele achterban zich heeft georganiseerd in Andersrum Rut-Wiess. Beeld null
Een van de oprichters kwam op het idee tijdens een bezoek aan FC Köln, waar de homoseksuele achterban zich heeft georganiseerd in Andersrum Rut-Wiess.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden