Rotterdam: ‘Sport is voor elke gemeente goud waard’

Rotterdam is dit jaar ‘European Capital of Sport’. De stad dankt die door het Europees Parlement gesteunde verkiezing aan een sterk op de praktijk gericht beleidsprogramma Sport en Bewegen....

Op het gebied van breedtesport staan er in de stad voor dit jaar zeventien reguliere en liefst 54 nieuwe evenementen op het programma. Verder maakte Rotterdam in Straatsburg indruk met zijn omvangrijke repertoire aan stedelijke projecten, waar bewegen, gymles op school en integratie het hoofdbestandeel vormen. ‘Sport is voor elke gemeente goud waard’, luidt ook in Rotterdam het door NOC*NSF verkondigde motto.

In het kader van ‘European Capital of Sport’ heeft Rotterdam ook de renovatie van gymlokalen door de hele stad groots aangepakt. Bovendien zijn er dertig openbare kunstgrasveldjes aangelegd, in enkele gevallen is dat gebeurd in de directe omgeving van bestaande complexen of accommodaties. Daarbij is ook gezocht naar voorzieningen die nog niet voorhanden waren in de stad.

Onder het motto ‘Elke gemeente kan een sportstad zijn’ heeft NOC*NSF voor dit jaar vijf thema’s centraal staan:

Goed bereikbare sportaccommodaties die multifunctioneel en bereikbaar zijn. Bovendien voldoende ruimte voor sport in elke wijk.

Maak de sportverenigingen sterk en professioneel en beschouw deze clubs als partners.

Zorg voor sportactieve scholen die samenwerken.

Breng de sportvereniging terug naar de wijk ter ondersteuning van integratie en sociale cohesie.

Bied sporters de kans zich te ontplooien. Bouw trainingsaccommodaties voor topclubs en zet topsporters in bij bewegingsstimulering en om de stad te promoten.

Aan de hand van deze opvattingen organiseert NOC*NSF de komende weken op tal van plaatsen discussies over sport en gemeentepolitiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden