'Rookie’ verovert wereldtitel hoogspringen

Donald Thomas geldt binnen de wereld van de hoogspringers nog als een ‘rookie', een eerstejaars. De voormalige basketballer leert kennelijk met grote stappen....

ANP

Hij ging in zijn eerste poging over 2,35 meter. Zijn overgebleven concurrenten lukte dat niet. De Rus Jaroslav Ribakov veroverde met dezelfde hoogte zilver, de verrassende Cyprioot Kyriakos Ioannou ook met 2,35 brons. Alledrie faalden ze drie keer op 2,37.

Thomas deed in zijn jonge jaren wel aan hoogspringen, maar stortte zich vervolgens in Amerika op het basketbal. Pas in januari 2006 keerde hij terug naar de atletiekdiscipline, die hij destijds vijf jaar niet meer beoefend had. Hij haalde bij zijn eerste indoorwedstrijd een hoogte van 2,22. Dit jaar zorgde hij in Salamanca voor de beste seizoensprestatie met 2,35.

Die hoogte bleek woensdag te veel gevraagd voor olympisch kampioen Stefan Holm. De Zweed, een van de kleinste springers uit het circuit, faalde drie keer op 2,35 en zag een medaille uit zijn handen glippen.

Thomas lukte 2,35 wel in zijn eerste poging. Het leverde hem bij zijn debuut op de WK zijn eerste grote titel op. ‘Ik hoop dat ze op de Bahama's deze titel nog meer vieren dan ik ga doen. Als er iemand over 2,37 was gegaan, was me dat ook gelukt. Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld’, gaf de nieuwkomer aan.

Ook Bernard Lagat toonde zich op de 1500 meter voor het eerst de beste van de wereld. De 32-jarige atleet bezorgde de Amerikanen de eerste wereldtitel in de geschiedenis op de 1500 meter. De geboren Keniaan kreeg in 2004 het Amerikaans staatsburgerschap. Hij woonde al sinds 1996 in de Verenigde Staten.

Lagat kwam in 2004 op de Olympische Spelen in Athene nog voor zijn geboorteland uit, waar hij achter de legendarische Marokkaan Hicham el Guerrouj zilver veroverde op de 1500 meter. Een jaar later maakte hij bekend dat hij Amerikaan was geworden. Hij debuteerde in Osaka op een groot titeltoernooi voor zijn nieuwe vaderland.

Lagat kwam naar Japan om de Amerikanen terug te betalen voor het warme welkom dat ze hem gaven. Hij mocht er studeren, een gezin opbouwen en werken aan een zeer lucratieve loopbaan.

De Afrikaan van geboorte moest drie jaar wachten om op een mondiaal titeltoernooi voor de Verenigde Staten te mogen starten. Sinds 25 augustus was hij startgerechtigd. Vier dagen later gaf hij de Amerikanen een mooi cadeau terug.

Lagat had er een formidabele eindsprint voor nodig. Hij was in de laatste bocht wat naar de buitenkant gedrongen en moest extra meters maken. Dat deed hij met indrukwekkende passen. Titelverdediger Rashid Ramzi, geboren in Marokko maar tegenwoordig uitkomend voor Bahrein, werd er door verslagen. ‘Ik heb zo lang op deze medaille moeten wachten. Ik hoop dat ik hiermee veel mensen in Amerika maar ook in Kenia inspireer om met atletiek te beginnen. Voor mij is dit heel speciaal’, zei Lagat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden