Rondvraag

Rondvraag: 'Guus en Danny, mijn zegen hebben ze!'

En merkwaardige drietrapsraket van de KNVB. Deze zomer is Louis van Gaal nog bondscoach, daarna neemt Guus Hiddink het stokje over en na het EK van 2016 staat Danny Blind aan het roer bij Oranje. Maar is Blind wel ervaren genoeg? En kan Hiddink, nu 67, het bondscoachschap nog aan? Een rondje langs de velden.

PSV - Ajax 1-0. Trainers Danny Blind (L) van Ajax en Guus Hiddink van PSV (2005) Beeld anp

Hugo Borst, journalist
'Het is een onzinnige actie van Van Oostveen (KNVB-baas Bert van Oostveen, red.) om Blind nu al vast te leggen voor na 2016. Er kan altijd wat gebeuren tussen hem en de spelersgroep als hij straks assistent is van Hiddink. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het Blind niet toevertrouw. Want dat doe ik zeker wel. Hij zou het ook nu al kunnen, als je het mij vraagt. Hij zou mooi kunnen voortzetten wat Louis van Gaal heeft opgebouwd.

'En ook Hiddink vertrouw ik de klus toe. Dertig jaar geleden zou je iemand van eind zestig misschien oud noemen, maar nu toch niet meer? Ik heb laatst nog uitgebreid met Hiddink gezeten en hij was nog zo kwiek als altijd. Zestigers zijn de nieuwe veertigers.

'Van zijn aanpak wordt gezegd dat-ie niet meer zo goed werkt als vroeger, dat Hiddink ooit beter was dan nu. Dat zou kunnen, ik weet het niet. Maar hij zal zeker een goede bondscoach zijn.'

 
Ik heb laatst nog uitgebreid met Hiddink gezeten en hij was nog zo kwiek als altijd. Zestigers zijn de nieuwe veertigers.
Hugo Borst Beeld ANP

Jan Mulder, oud-voetballer, voetbalcommentator
Laat per sms weten: 'Guus en Danny, mijn zegen hebben ze!'

Wilfred Genee, presentator Voebal International
'Ik heb al eerder mijn voorkeur uitgesproken voor een jongere coach. Ronald Koeman, bijvoorbeeld. Maar Hiddink heeft natuurlijk een geweldige staat van dienst. En hoe oud is Del Bosque (bondscoach Spanje, red.)? Die zit toch ook wel een eind in de zestig. Ik vraag me alleen af of we Hiddink nog aan het lopen krijgen rond het veld.

'Blind heeft eigenlijk maar een hele korte trainersperiode achter de rug, na zijn periode bij Ajax heeft hij nooit meer echt op eigen benen gestaan. Maar hij heeft veel geleerd als assistent. Misschien ligt er voor hem wel een carrière in het verschiet zoals die van Dick Advocaat. Die is ook ooit begonnen als assistent van Michels en heeft inmiddels een hele rijke carrière. Ik geef Blind het voordeel van de twijfel.'

 
Ik geef Blind het voordeel van de twijfel.
VI-presentator Wilfred Genee Beeld ANP

Rinus Israël, oud-trainer, assisteerde bondscoach Hiddink in 1994:
'Hiddink? De jeugd heeft de toekomst he? Hiddink kan deze job nog aan. Hij zal niet meer alles voordoen in de trainingen. Maar het lijkt dat hij het nog wel twee jaar aankan. De omgang met de spelers, daar is Hiddink heel goed in. Hij is ook sterk in het verzamelen van de juiste mensen om zich heen. Het is een goede zaak dat van Nistelrooy erbij zit.

'Blind heeft nog niet zoveel ervaring als trainer opgedaan, daarom staat het idee me wel aan. Eerst Hiddink die nu het werk gaat doen en Blind die het daarna overneemt. Blind was een goede voetballer, tactisch sterk. Ik heb wel de indruk dat hij het voetbal op een goede manier ziet. Hoe hij het als trainer gaat doen, moeten we zien, maar Blind heeft het voordeel dat hij bij twee geroutineerde en gewaardeerde trainers werkzaam mag zijn, Van Gaal en Hiddink.

'Of Blind vooral Ajacied is? Nou, ik denk dat hij niet op een prettige manier bij Ajax vertrokken is, tijdens die revolutie een aantal jaar geleden. Toen was hij niet een van de populairste jongens. Maar het bondscoachschap heeft niks met Ajax te maken, joh.

'Voor Van Nistelrooy is dit een mooie opstap. Hij is een trainer die door de spelers in elk geval als vol wordt aangezien. Ze kennen hem nog als voetballer, hij zal genoeg respect hebben bij de spelers.'

 
Blind was een goede voetballer, tactisch sterk. Ik heb wel de indruk dat hij het voetbal op een goede manier ziet.
Rinus Israël in zijn tijd als trainer van ADO Den Haag, 2003. Beeld ANP

Peter R. de Vries, voetbalmakelaar:
Ik denk dat dit goed zou kunnen werken. Bondscoach zijn is toch een (trainers)vak apart. Hiddink beheerst dat voortreffelijk en Blind wordt er voor klaargestoomd. Het is duidelijk een ambitie van Blind en niet even een tussenstation. Dat is goed. Het is ook mooi dat hij straks met twee zo verschillende trainers als Hiddink en Van Gaal heeft gewerkt. Beter kan bijna niet.

Peter R. de Vries, journalist en voetbalmanager Beeld anp

Willem Vissers, voetbalverslaggever en columnist van de Volkskrant:
'Hij is nu 52, straks 54, als je dan nog niet ervaren bent dan wordt je het nooit. Nee, veel trainerservaring heeft hij niet. Eén seizoen bij Ajax en toen werd hij weggestuurd. Uiteindelijk mocht hij wel het seizoen afmaken, hij heeft toen nog de beker gewonnen. Hij is een beetje bevlekt door die periode. Hij werd als superster bij Ajax binnengehaald, maar sneuvelde uiteindelijk. Dat gold trouwens in die periode voor heel veel andere trainers ook, ik weet niet of dat echt aan Blind lag.

'Hij is niet bij iedereen populair. Hij heeft de bijnaam het scholletje omdat hij een beetje met iedereen zou meewaaien. En hij wordt gezien als echte Ajacied, vooral door PSV- en Feyenoord-supporters.

'Of Blind een goede opvolger zal zijn van Hiddink, dat moet nog blijken. Van Basten en Rijkaard hadden ook niet veel trainerservaring, maar die hebben het best goed gedaan. Ik denk wel dat Blind het kan. Hij is tactisch zeer begaafd, hij ziet het spel goed. De vraag is wel: waarom is Blind nu niet al rijp genoeg? Voor dit EK zou je je redelijk makkelijk moeten kunnen plaatsen met 24 landen die meedoen, in plaats van 16.

'Anderzijds, het wordt nu een moeilijke periode voor Nederland waarin veel vedettes afscheid gaan nemen van Oranje. Dan is het goed dat een ervaren trainer als Hiddink de leiding neemt en de volgende bondscoach intern wordt opgeleid.

'Of Hiddink te oud is? Dat vind ik geen criterium, als hij de energie heeft om het te doen, waarom niet. Je kan je twijfels hebben over zijn palmares, hij heeft de afgelopen jaren niet veel gepresteerd. Maar hij is zeer ervaren, is overal over de wereld geweest. Als je puur naar de trainerscapaciteiten kijkt, is Van Gaal mogelijk beter, maar Hiddink kan mensen vertrouwen geven, op een haast vaderlijke manier. En hij weet hoe hij goede mensen om zich heen moet verzamelen.

'Voor Van Nistelrooy is dit een uitstekende kans om in het trainerschap te rollen. Hij en Hiddink kennen elkaar goed uit eindhoven. Met assistent-coaches van het Nederlands elftal komt het wel goed. Frank de Boer en Cocu die assisteerden onder Van Marwijk zijn nu trainers bij Ajax en PSV. Het is een goed voorteken als je assistent wordt bij Oranje.

Volkskrantverslaggever Willem Vissers Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden