Rondlopen met dollartekens in de ogen

De aan de Cavendish Invitational voorafgaande veiling (Calcutta) van de 56 deelnemende topparen bracht de lieve som op van 1.180.000....

Kees Tammens

Twintig procent van de inleg was voor een goed doel, de rest ging in de Players Pool met een eerste prijs van 28.240. De toppers liepen in Las Vegas rond met dollartekens in de ogen; zo vaak gaat het niet om het grote geld.

Twee-en-een half Nederlands paar in het gokparadijs in de Nevada-woestijn: Ton Bakkeren-Huub Bertens verrasten in 2006 vriend en vijand. Nu kwamen zij nooit echt los, net zo min als Gert-Jan Paulissen-Jeroen Bruggeman.

Wel was er succes voor Louk Verhees die, met de Amerikaanse sponsor Bruce Rogoff, derde werd en zich verzekerde van een vette prijs. Verhees maakt sinds een jaar of twee (met Jan Jansma) geregeld de oversteek om te spelen in de Amerikaanse Nationals.

Na gedurfd bieden en geïnspireerd afspel rinkelde voor Verhees-Rogoff in diagram 1 de jackpot.

Zie diagram 1

Oost informeerde met 2SA naar de aard van de zwakke 2*; 3* toonde een minimale opening. Oost hoopte met 3SA een eind aan het bieden te maken. West oordeelde anders en koos voor 4*.

Ook dit contract is onverliesbaar, zelfs na een hartenuitkomst door noord: zuid wint *B en gaat met troef van slag, de leider trekt twee keer troef, neemt de snit op *H, elimineert de ruiten met *A en een ruiten getroefd. Dan volgt in een vroegtijdig eindspel klaveren naar *B voor *H in zuid die is ingegooid en *H of *V cadeau moet geven.

De red-actie van noord, Rogoff met 4SA (*+*) was recht in de roos. Het werd allemaal nog beter toen zuid, Verhees, een formidabele oplossing uit de hoge hoed toverde.

Tegen 5*-gedoubleerd zou een ruitenuitkomst dodelijk zijn geweest: oost maakt dan *V en *A en geeft west een introever. West legde in de eerste slag echter *H op tafel. De leider troefde in de dummy. Met *H vrijwel zeker goedgeplaatst ging het om de * en *-posities.

Met *V in west kon de leider het zich permitteren om een slag in troef te verliezen. Maar met *AV in oost (en het bieden wees wel in die richting) moest de leider de troefkleur zonder verliezer afhandelen. Oost opteerde voor 3SA wat op *V-derde duidde. Maar zat *B sec in west of had oost *VBx? Verhees speelde in de tweede slag troef uit de dummy, *8 in oost, en zette *9 in zuid. Dat was goed voor elf slagen en +550 op een spel waar in de meeste gevallen oost-west de manche maakten.

Niet alleen de kans telde in Las Vegas; ook kunst betaalde uit. In diagram 2 bereikte zuid, John Diamond, 4* en maakte dat via een artistieke speelwijze.

Zie diagram 2

West nam tegen 4* de eerste twee slagen mee met *A en *H en speelde een kleine ruiten na. Met de klaveren vier-twee verdeeld leek er voor zuid geen mogelijkheid om van de tweede ruitenverliezer af te komen. Dan was er nog een probleem met de vierkaart troef in oost. De leider dook de ruiten zodat oost met *V aan slag kwam.

In een poging de troefslag veilig te stellen (oost geloofde niet in een tweede ruitenslag) volgde schoppen in de dubbele renonce. De leider gooide een ruiten af en troefde in noord.

Het verdere spel: *B voorgespeeld door iedereen gedoken, gevolgd door harten naar *10 in zuid. Er lagen nu geen troeven meer in de dummy en oost leek met *H9 verzekerd van een troefslag.

Het bleek niet zo te zijn. Ruiten naar *A en ruiten, oost gooide klaveren af, getroefd met *8 in zuid. Na *H, *V en klaveren naar *A was de dummy was aan slag. De laatste twee kaarten van oost waren *H9 en in zuid *AV; oost kon fluiten naar de troefslag.

\N Beeld
\N

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden