Ronald Mulder krijgt steeds weer die vragen over Michel

Iedereen wil van hem weten hoe het gaat met zijn broer Michel, die kampt met vormproblemen. 'Dat gebeurt als je tweeling bent.'

Lisette van der Geest
null Beeld Klaas Jan van der Weij
Beeld Klaas Jan van der Weij

Voor omstanders is Ronald Mulder vaak Michel. Loopt hij over straat, hoort hij de naam van zijn tweelingbroer roepen. Veel mensen kunnen de verschillen tussen de twee blonde schaatsers maar moeilijk zien en voor het gros van Nederland is Michel de bekendste van het stel. 'Een gouden olympische medaille is nou eenmaal anders dan een bronzen', zegt Ronald.

Als sporters verantwoording moeten afleggen over prestaties gaat het doorgaans over die van henzelf. Maar bij Ronald niet. Sinds zijn broer dit seizoen met een vormcrisis kampt, beantwoordt Ronald met regelmaat vragen over Michel. 'Het verrast mij hoe vaak dat is. Dat gebeurt als je tweeling bent, denk ik', zegt Ronald.

Ironisch genoeg was dat een paar jaar geleden juist andersom. Ronald was ooit de eerste van de twee die doorbrak, hij mocht in 2010 naar de Spelen in Vancouver terwijl Michel langs de kant stond toe te kijken. Toen de rollen later werden omgedraaid en Ronald moest toekijken terwijl Michel zich had gekwalificeerd voor een internationale wedstrijd, kreeg Michel juist vragen over Ronald. Maar nooit waren zij zo hevig als nu.

'Achteraf had ik soms wat meer ad rem moeten zijn', zegt Ronald. Dan hoorde hij dat Michel sinds de Olympische Spelen niets meer heeft gepresteerd. Of dat de prestaties van zijn broer in een aflopende lijn zijn samen te vatten. Ook veelgehoord: de honger zou bij Michel ontbreken na de winst op de Spelen en wat vindt Ronald daar eigenlijk van?

'Dan vergeten mensen even dat hij een jaar geleden nog tweede werd achter de Rus Pavel Koelizjnikov op de WK afstanden. En die vragen had ik soms misschien met dat argument moeten pareren', zegt Ronald.

Natuurlijk irriteert het weleens. Presteert hij zelf goed, kan hij alsnog negatieve vragen over zijn broer beantwoorden. Maar wat moet hij dan? Tegen een journalist zeggen dat het nu wel weer over hem zelf mag gaan? 'Als ik dat zou doen, denkt iemand ook: wat een ontzettend irritant ventje!', zegt Ronald, terwijl hij lacht om de gedachte.

Beide broers staan bekend als netjes en beschaafd. Overigens ook als ad rem, maar ook Ronald heeft soms een mindere dag. Bovendien is de sprinter perfectionist, alles kan altijd beter, vindt hij.

De irritantste opmerkingen die Ronald de afgelopen periode hoorde, waren vragen over geld. Alsof de gretigheid bij Michel zou ontbreken sinds de Spelen, nadat zijn sponsorcontract bij Beslist omhoogschoot. 'Dan denk je echt: oké, nu is het wel écht ver gezocht.'

null Beeld anp
Beeld anp

Ronald, wiens grote kansen ondanks zijn deelname aan beide toernooien dit jaar niet bij het WK sprint maar bij de WK afstanden op de 500 meter lagen, geeft het mondiale afstandstoernooi van twee weken geleden als voorbeeld. Tijdens de WK ging het voor hem in beide omlopen mis. Eerst met zijn punt in het ijs, vervolgens werd hij afgeleid door een val van zijn tegenstander. Tiende, daar doet hij het niet voor.

'Ik baal dan zo. Ik kan heel slecht verliezen en dat heeft Michel dus precies zo. Hij is gretig. Hij traint nu thuis vol door terwijl hij dit seizoen geen belangrijke wedstrijden meer heeft. Alleen maar om er volgend jaar te staan. Maar goed, nu ga ik weer antwoord geven voor hem, ben ik weer aan het invullen. Dat is de andere kant van het verhaal: dat doe ik dus makkelijk vanuit mezelf, ook zonder dat iemand ernaar vraagt.'

Ook hun privéleven wordt er af en toe bij gehaald als mensen zoeken naar een verklaring voor de mindere prestaties van Michel. Van de buitenkant lijkt het leven van Ronald meer in balans. Hij is al tien jaar samen met zijn vrouw, wordt in mei vader, terwijl het liefdesleven van Michel tegenwoordig de roddelpers haalt.

Ronald: 'Dat vind ik niet professioneel. Het gaat om privésituaties! Door mijn thuissituatie heb ik dat soort dingen minder. Ik zeg ook altijd: bij mij proberen ze het niet want er is toch niets te halen. Er is geen verhaal. Maar zonder in detail te treden weet ik dat Michel ook in roerige tijden goede prestaties heeft geleverd, dus ook daarin hoeft geen verklaring te worden gezocht.' Schaatstechnisch rijdt Michel niet zo goed als tijdens de Spelen, dat is de echte reden volgens Ronald. En een verklaring voor die mindere techniek is nou eenmaal niet altijd te geven.

Er is ook een positieve kant aan het bestaan als tweeling en het beantwoorden van vragen over de ander. Hun marktwaarde ligt samen veel hoger dan die als individu. Bovendien houden ze elkaar scherp, meer dan doorsneeploeggenoten willen ze van elkaar winnen. En dat betreft soms de meest uiteenlopende gebieden. Zaterdag, de eerste dag van het WK sprint, worden ze 30, een gedachte waarbij Ronald overigens automatisch een licht wanhopige blik krijgt -het klinkt oud in zijn beleving.

Michel werd in 1986 tien minuten eerder geboren. In Seoul, waar het acht uur vroeger is dan in Nederland, kan Ronald eerder beginnen met het vieren. Ronald, enthousiast: 'Yes, eindelijk eens eerder!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden