Rommedahl: ‘Er is niets mis met mijn voorzetten’

Ajacied werd uitgeroepen tot Deens voetballer van het jaar. Maar de kritiek is gebleven...

Van onze verslaggever Charles Bromet

Hoewel het seizoen 2006-2007 bepaald geen voetbaljaar was om vrolijk van te worden voor Dennis Rommedahl, vierde hij het misschien wel grootste persoonlijke succes uit zijn spelerscarrière. De speler die bij Charlton Athletic vaak reserve stond en zich met Denemarken ook niet wist te kwalificeren voor het EK van komende zomer, werd uitgeroepen tot Deens voetballer van het jaar.

In de ogen van de nu 29-jarige Deen, zondag als Ajacied actief in de topper tegen zijn oude club PSV, is dit een buitengewoon onvriendelijke introductie. Zelf zou hij de nadruk hebben gelegd op zijn transfer naar Ajax, bijna een half jaar geleden, en de waarde die hij tot nu toe heeft gehad voor het team.

Het is niet zo dat hij niet tegen kritiek kan. Integendeel, als íemand eraan gewend is geraakt vaker zure stukjes dan lyrische verhalen over zichzelf te lezen, is het Rommedahl wel. Maar zij die hem louter zien als domme draver op de rechterflank, niet in staat tot een acceptabel aantal fatsoenlijke voorzetten per wedstrijd, worden door de speler in kwestie schouderophalend aangehoord.

Hij kent de verwijten, maar laat zich er niet door van de wijs brengen. ‘Ik hoor dat al mijn hele leven en ik kan er alleen maar om lachen. Ik voetbal nu bij Ajax en heb bij PSV gespeeld. Ik zit bij het Deense elftal en heb daar alles meegemaakt op het hoogste niveau. Als ik geen kwaliteiten had gehad, zou ik dat allemaal niet hebben meegemaakt.’

Hij kan er niet meer boos om worden als ze hem een speler noemen die alleen kan hardlopen. ‘Als mensen niks nieuws kunnen verzinnen, is dat jammer voor ze. Toen ik jonger was, moest ik er even aan wennen wat mensen van buiten over mij zeiden.

‘Maar ik ben iemand die zich alleen wat aantrekt van de dingen die bekenden over mij zeggen: mijn trainers, mijn teamspelers. Als zij mij iets vertellen, luister ik wel.

‘We hebben in Nederland zestien miljoen mensen. Als ik naar iedereen zou moeten luisteren die een mening over mij heeft, zou ik andere dingen moeten gaan doen.

‘Ik snap die mensen wel. Ik heb een heel sterk wapen, dat is mijn snelheid. Dat is misschien het enige goede dat zij aan mij zien. Maar ik vind dat er niets mis is met mijn voorzetten, al lukt het niet altijd een goede bal te geven als je op volle snelheid ligt. Als je eenmaal in volle sprint bent, probeer dan maar eens een voorzet te geven – dat is niet altijd even gemakkelijk.’

Rommedahl stelt dat hij door alle kritiek mentaal sterker is geworden en ook aan doorzettingsvermogen heeft gewonnen. ‘Als je twee slechte voorzetten geeft en een vol stadion met 50 duizend toeschouwers begint je uit te fluiten – zie dan nog maar eens een derde voorzet te geven die goed is. Dat lukt mij dus wel.

‘Bij PSV had ik de meeste assists, ondanks het feit dat mensen riepen dat mijn voorzetten bijna allemaal in de tribune eindigden. Maar goed, mensen kijken liever naar de slechte punten van een voetballer.

‘Zelfs Klaas-Jan Huntelaar krijgt kritiek, hoewel dat hij bijna één op één loopt. Daaruit blijkt voor mij dat mensen graag het negatieve benadrukken. Vergis je niet: als ik het slecht doe, hoor ik het intern ook. Alleen krijg ik het hier ook te horen als ze wel tevreden zijn.’

Bij de laatste interlands met Denemarken van vorige maand werd hij uitgeroepen tot Deens voetballer van het jaar. Vóór Jon Dahl Tomasson (Villarreal), Martin Jörgensen (Fiorentina) en Daniel Agger (Liverpool). Dát was voor hem de bevestiging dat hij best aardig bezig is.

‘Dat geeft aan dat de mensen in Denemarken in elk geval wel waardering hebben voor wat ik doe en dat ik me met de jaren heb ontwikkeld’, zegt Rommedahl. ‘Ik ben stabieler geworden als voetballer en kan elke wedstrijd een hoger niveau halen. Ik speel bijna nooit meer een superdramatische wedstrijd. Dat gebeurde nog wel eens toen ik jong was. Die verkiezing heeft overigens vooral betrekking op mijn spel in de nationale ploeg, want het laatste half jaar heb ik niet zoveel gespeeld bij Charlton. Maar ik was niet verrast over deze titel, want ik vind dat ik het goed heb gedaan als ik speelde.

‘Van de twintig doelpunten die we met het Deense elftal hebben gemaakt in de kwalificatiereeks, waren er vier van mij. Bij zes andere treffers heb ik de beslissende voorzet gegeven. Dus ik heb de helft op mijn naam. Maar ik schiet er niets mee op, want we hebben ons niet gekwalificeerd voor het EK. We hadden het beter kunnen doen zoals Nederland: slecht voetballen en toch naar het EK gaan.’

Op 29-jarige leeftijd heeft hij nu 74 interlands gespeeld voor Denemarken, waarin hij zestien keer scoorde. Hij schat dat hij in die wedstrijden ook een stuk of dertig beslissende voorzetten heeft gegeven. ‘Dat lijkt me best redelijk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden