De Britse tennisser moest in Parijs zijn meerdere erkennen in de Zwitser Stan Wawrinka
De Britse tennisser moest in Parijs zijn meerdere erkennen in de Zwitser Stan Wawrinka © AFP

Roland Garros krijgt droomfinale met historisch karakter

Wawrinka wacht nu tegen Nadal de ultieme uitdaging

De 'Big Four' in het mannentennis moet na Roland Garros definitief de 'Big Five' worden genoemd, ook als Stan Wawrinka in zijn vierde grandslamfinale van Rafael Nadal verliest.

Federer, Nadal, Djokovic en Murray hebben het afgelopen decennium de meeste hoofdprijzen verdeeld. Ten onrechte schaart Wawrinka zichzelf niet in dat rijtje. In Parijs manifesteert de 32-jarige Zwitser zich wederom als 'Stan The Man', de baseliner die in de schaduw van landgenoot Federer een prachtige carrière heeft opgebouwd.

In een bij vlagen verrukkelijk gevecht met Andy Murray nam Wawrinka revanche voor zijn nederlaag in de halve finales op Roland Garros in 2016. Vrijdag versloeg Wawrinka de nummer 1 van de wereld in een vijfsetter (6-7, 6-3, 5-7, 7-6, 6-1), die ruim vierenhalf uur in beslag nam. Vier sets was Murray de duivelskunstenaar, die een marathon liep in Stade Philippe Chatrier om de snoeiharde groundstrokes van Wawrinka te neutraliseren.

Het scheelde weinig of de 30-jarige Schot had evenals vorig jaar de finale bereikt op Roland Garros, terwijl gravel zijn minste ondergrond is. Murray speelde heerlijke rally's met Wawrinka, die hem geselde met zijn schitterende, eenhandige backhand. Drop-shot, lobje, rennen, keepen met de rug bijna tegen de reclameborden, naar het net, een volley en dan de passing; het publiek hapte geregeld naar adem na weer een uitputtende slagenwisseling tussen twee topartiesten.

Wawrinka had besloten om de deur desnoods met geweld in te trappen in de wetenschap dat Murray de betere schaker is. De cijfers illustreerden de tactiek. Wawrinka worstelde twee sets met zijn forehand en kreeg dat wapen pas later onder controle. Hij benutte het matchpoint in stijl: met die vlijmscherpe backhand, zijn handelsmerk. Het was de 87ste winner voor Wawrinka, waarmee hij maar liefst 77 onnodige fouten compenseerde.

Murray speelde te behoudend, al werd hij door de moordende slagen van Wawrinka ook in het defensief gedrongen. Hij noteerde slechts 36 afzwaaiers, maar had ook 51 winners minder dan Wawrinka: 36. Vorig jaar begon de inhaalrace van Murray, die hem naar de eerste plaats op de wereldranglijst zou brengen, al op Roland Garros. Dit seizoen illustreerde hij pas in Parijs zijn nieuwe status.

Altijd geprobeerd. Altijd gefaald. Maakt niet uit. Probeer het opnieuw. Fail Again. Fail Better

Motto van Wawrinka

In de tiebreak van de vierde set was het punt op 4-3 cruciaal. Wawrinka bleef hameren met zijn forehand, Murray was de bokser die toch een glazen kin bleek te hebben. Zo fraai als Murray set 1 nog had omgedraaid na een 5-3 achterstand, zo hulpeloos liet hij zich in set 5 naar de uitgang begeleiden. 'Ik had geen benen meer', erkende Murray.

Het was bij een 2-1 achterstand in sets ook een mentale strijd geweest, zei Wawrinka. 'Het is soms om gek van te worden hoeveel ballen Murray terugbrengt. Daarom is hij ook nummer 1 van de wereld. Je moet accepteren dat hij onmogelijke rally's wint. Ik bleef in mezelf geloven en dacht: dan moet ik het volgende punt dus nog beter spelen.'

Wawrinka hoefde de tattoo op zijn linkerarm maar te lezen om nieuwe energie te vinden, toen hij wankelde in set 4. De tekst van Samuel Beckett werd zijn levensmotto. 'Altijd geprobeerd. Altijd gefaald. Maakt niet uit. Probeer het opnieuw. Fail Again. Fail Better.'

De forehand van Nadal tegen de backhand van Wawrinka, de magische 'Decima', een 10e grandslamtitel op Roland Garros of de vierde voor Wawrinka

En dus ploeterde Wawrinka voort en tikte hij na elke winner met de wijsvinger op zijn hoofd, een nieuw ritueel om Wawrinka de denker te promoten. In 2014 won Wawrinka de Australian Open, in 2015 betoverde hij Djokovic in de finale op Roland Garros. Vorig jaar behaalde Wawrinka zijn derde grandslamtitel op de US Open. Wawrinka-Nadal is zondag in vele opzichten de droomfinale op Roland Garros. De forehand van Nadal tegen de backhand van Wawrinka, de magische 'Decima', een 10e grandslamtitel op Roland Garros of de vierde voor Wawrinka.

Frankrijk houdt van mannen die historie schrijven en Nadal lijkt opnieuw onaantastbaar in zijn huiskamer, Stade Philippe Chatrier. Hij rekende vrijdagavond in drie sets (6-3, 6-4, 6-0) af met Dominic Thiem, die na zijn stunt tegen Djokovic geen tweede bergtop wist te beklimmen. Wawrinka beseft dat hem de ultieme uitdaging wacht.

Hij moet de beste gravelspeler ooit verslaan, een icoon die na tien titels in Monte Carlo en Barcelona op Roland Garros een unieke trilogie wil voltooien.

record Rafael Nadal kan zondag voor de tiende keer Roland Garros winnen. Het zou een record zijn. Martina Navratilova behaalde negen grandslamtitels op Wimbledon.