NIEUWSKwalificatie WK Afstanden

Roest rijdt baanrecord op 5 kilometer, maar na afloop gaat het vooral over de ‘meewind’

Op de eerste dag van het WK-kwalificatietoernooi plaatste Patrick Roest zich met een baanrecord voor de 5 kilometer op de WK afstanden. Met 6.08,21 was hij iets sneller dan het oude record, dat hij begin januari tijdens de EK Afstanden op 6.08,92 had gezet. Roest versloeg zaterdagmiddag Sven Kramer en Jorrit Bergsma die eindigden als tweede en derde.

David Van Meggelen en Erik van Lakerveld
Patrick Roest wint de 5.000 meter in een baanrecord. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Patrick Roest wint de 5.000 meter in een baanrecord.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

‘Ik ben in vorm en de ijsvloer lag er goed bij vandaag. Dat helpt mee om zo’n mooie tijd neer te zetten’, vertelde Roest na de race. Zijn baanrecord volgde na een periode waarin de schaatsers, onder leiding van Kramer, hun beklag deden over het ijs in Thialf. Dat zou na het vertrek van ijsmeester Beert Boomsma van wisselvallige kwaliteit zijn.

Vorig weekeinde tijdens trainingswedstrijden leken de uitstekende tijden die bezwaren te logenstraffen. Met name op de 3 kilometer voor mannen regende het persoonlijke records. Toch lag dat misschien niet aan het ijs, maar aan de luchtcirculatie in de ijshal.

Wind mee

Aan de buitenkant van de boarding in Thialf liggen honderden kleine ronde roostertjes. Normaal gesproken blazen die lucht tegen de tribunes aan om te voorkomen dat de warmere en vochtigere lucht van de toeschouwers over het ijs waait. Die vochtige lucht kan ervoor zorgen dat het ijs wit uitslaat en dat is slecht voor het glijvermogen. Nu er geen publiek op de tribunes zit heeft de ijsbaan besloten om de roostertjes een kwartslag te draaien. Sinds een paar weken blazen ze, lichtjes, in de rijrichting mee.

Dat ligt gevoelig in de schaatssport. Op de ijsbaan in het Russische Kolomna zouden de ventilatoren ook voor rugwind zorgen. Ook over Berlijn en Erfurt gaan die verhalen en tijdens een wereldbekerwedstrijd in 2005 moest ijsmeester Mark Messer in Calgary na protest van coaches zijn ventilatiesysteem zelfs uitschakelen. In 2012 riep oud-schaatscoach Jan van Veen in de Volkskrant op tot regels over meewind, zoals die bijvoorbeeld in de atletiek gebruikelijk zijn.

Het is Sven Kramer ook opgevallen dat de roosters in Thialf in een andere stand staan. Dat kan volgens de olympisch kampioen gevaarlijk zijn. ‘Als de roosters wind meeblazen, kunnen ze ook zachter worden gezet. Toch vind ik het lastig om in te schatten welke invloed de luchtcirculatie heeft op onze tijden, wij meten de windsnelheden niet.’

‘Een beetje overdreven’ vindt Patrick Roest de vraag of ‘meewind’ een rol speelde bij zijn baanrecord. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
‘Een beetje overdreven’ vindt Patrick Roest de vraag of ‘meewind’ een rol speelde bij zijn baanrecord.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Patrick Roest denkt niet dat ‘meewind’ een rol speelde bij zijn baanrecord. ‘Ik vind het allemaal een beetje overdreven. De roosters staan in een hele lichte hoek en het duurt lang voordat de wind bij het plafond is.’ Jorrit Bergsma, die zich met de derde tijd van 6.13,82 nipt voor Marwin Talsma (6.13,85) wurmde, is kritischer. Hij merkt dat de omstandigheden op de ijsbaan geregeld veranderen. ‘Ze zijn de laatste tijd wat met de wind aan het spelen. Daar moeten we voorzichtig mee zijn’, zegt hij. ‘Afgelopen week kon je wel merken dat ze bij de trainingswedstrijd behoorlijk aan stonden. Vandaag viel het mee.’

De 34-jarige Fries is met zijn derde plek nog niet helemaal zeker van deelname aan de WK afstanden. Omdat Patrick Roest vorig jaar werd gediskwalificeerd op de WK, hij vergat zijn armbandje, moeten de Nederlanders hun derde startbewijs nog veiligstellen tijdens de wereldbekerwedstrijden die in januari in Thialf worden verreden. Kramer en Roest zijn wel zeker van een startbewijs

Verbij snelste op 500 meter, De Jong wint 1.500 meter

Er zijn tijdens het WK-kwalificatietoernooi geen titels of medailles te winnen, maar startbewijzen voor de WK afstanden die half februari in Thialf in een speciale coronavrije schaatsbubbel moeten plaatsvinden.

Antoinette de Jong was de eerste die zich verzekerd wist van zo’n ticket. Zij won de 1.500 meter bij de vrouwen in 1.54,27, ruim voor regerend wereldkampioene Ireen Wüst (1.54,98). Melissa Wijfje veroverde in 1.55,37 het derde WK-plekje.

Jorien ter Mors, de Nederlands kampioene, stelde teleur. Na een lastige kruising in haar rit tegen De Jong bleef ze steken op de vijfde tijd: 1.56,10.

De 500 meter voor mannen werd tweemaal verreden, maar er werd geen klassement over twee races opgemaakt. De drie snelste tijden gaven de doorslag voor de WK-plaatsen. Kai Verbij verraste in de tweede omloop met een snelle 34,61, terwijl hij bij de eerste poging op 34,93 was blijven steken. Hij was de rapste van de dag.

Nederlands kampioen Dai Dai N’tab wist zich op basis van de eerste omloop en zijn tijd van 34,71 verzekerd van het WK. De derde tijd van de dag werd gereden door Ronald Mulder: 34,91. Hij was tijdens de eerste race 0,002 seconden sneller dan Hein Otterspeer, die zichzelf in de tweede omloop met een val uitschakelde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden