Roep om video-arbiter na rood voor Willems

De rode kaart die PSV'er Jetro Willems dinsdag kreeg in de wedstrijd tegen NAC heeft de roep om een videoscheidsrechters weer doen oplaaien. Kevin Blom stuurde de verdediger al na 29 seconden uit het veld, maar moest na afloop toegeven dat hij niet de juiste beslissing had genomen. 'Beelden zouden voor een scheidsrechter meteen heel veel duidelijk maken tijdens een wedstrijd', zei Blom.

Guus Peters
null Beeld ANP Pro Shots
Beeld ANP Pro Shots

De KNVB wilde in augustus 2014 al een pilot starten met videoscheidsrechters in de beloftencompetitie en het bekertoernooi. Maar het IFAB, de internationale spelregelcommissie van de FIFA, keurde het plan af. De plannen van de bond waren aan de progressieve kant.

Op 28 februari oordeelt de commissie of de aangepaste versie van de KNVB wel aan de eisen van de FIFA voldoet. Zo ja, dan maakt de videoscheidsrechter komend seizoen in het bekertoernooi zijn entree. Nederland zou daarmee het eerste land ter wereld zijn dat in het voetbal gebruik maakt van dit hulpmiddel. De videoscheidsrechter moet vanuit een busje de wedstrijd volgen. Hij staat via een headset in contact met de scheidsrechter. Teams zouden de video-assisstent enkele keren per wedstrijd moeten kunnen inschakelen bij omstreden momenten.

Onderzoek KNVB

Uit onderzoek dat de KNVB in het seizoen 2013-2014 uitvoerde, bleek dat de videoassistent bij gemiddeld drie tot vier keer per duel een rol van betekenis kan spelen.

Vorig seizoen werd bij zestien eredivisieduels al geëxperimenteerd met doellijntechnologie. Eén keer werd het Hawkeye-systeem ook gebruikt. Bij Feyenoord - RKC gaf het hulpmiddel scheidsrechter Blom uitsluitsel dat de bal de doellijn niet was gepasseerd.

Dinsdag werd Blom in Breda niet ondersteund. Willems kwam wild inglijden op Gill Swerts, maar raakte de NAC-speler niet. 'Nu ik de beelden zie, moet ik met de billen bloot', zei Blom na afloop. De rode kaart van Willems werd woensdag door de KNVB kwijtgescholden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden