Roeiers willen bij WK in Florida voortbouwen op successen Rio

In een seizoen dat normaal gesproken geruisloos voorbijgaat, mikken de Nederlandse roeiers in het Amerikaanse Sarasota op een spectaculair slot bij de WK roeien.

Lennart Bloemhof
Bjorn van den Ende en Ruben Knab van de Holland Acht trainen in Sarasota, Florida. Beeld EPA
Bjorn van den Ende en Ruben Knab van de Holland Acht trainen in Sarasota, Florida.Beeld EPA

Terwijl het schaatsen op het punt van beginnen staat, zijn er wereldkampioenschappen roeien. Is dat niet een beetje laat?

Ja, normaal staan de jaarlijkse WK een maand eerder op de kalender. Sarasota ligt in het oosten van de Amerikaanse staat Florida, in een gebied dat na de zomer risico loopt geteisterd te worden door orkanen. De toernooiorganisatie overtuigde wereldroeifederatie FISA dat eind september de kans op orkanen het kleinst is.

Dus zette de FISA het toernooi zo laat mogelijk op de kalender, omdat de federatie het tijd vond voor de eerste WK roeien in de VS sinds 1994. Het voorkwam niet dat orkaan Irma na de verwoestende tocht over Sint Maarten het doorgaan van het toernooi de afgelopen weken serieus bedreigde.

Uiteindelijk veroorzaakte de in Florida flink afgezwakte Irma voor amper schade in het gebied. 'Je moet hier je best doen een afgebroken takje te vinden', zegt Govert Viergever (28), op de WK roeiend in de vier-zonder, over de telefoon vanuit Sarasota.

Wat is er sinds de Zomerspelen van Rio gebeurd in het Nederlandse roeien?

Niet veel en dat is typerend voor het postolympische jaar. In weinig sporten is een postolympisch jaar zo postolympisch als in de roeisport. 'Roeien is grotendeels een amateursport. Iedereen zet alles opzij tot de Spelen. Als die voorbij zijn, raap je de scherven bij elkaar van je verwaarloosde leven', zegt roeier Viergever.

Er is een aantal roeiers gestopt, met Maaike Head (goud lichte dubbeltwee) en Olivier Siegelaar (brons Holland Acht, winnaar Boat Race) als bekendste namen. En er zijn roeiers die dit jaar focussen op werken of het repareren van studie-achterstanden. Zo missen Boudewijn Roëll en Dirk Uittenbogaard, twee roeiers die in Rio nog brons wonnen in de Holland Acht, de WK wegens studieverplichtingen. Ilse Paulis, winnaar van goud in Rio in de lichte dubbeltwee, is absent wegens coschappen.

Geldt dat kalme postolympische jaar voor de hele roeiwereld?

Ja. De Nieuw-Zeelandse toproeier Hamish Bond (goud twee-zonder in Rio en Londen) deed vorige week nog als wielrenner mee aan het WK tijdrijden in Noorwegen. Daarnaast zijn de postolympische WK perfect voor landen om te experimenteren met de samenstelling van een boot. Roeiers krijgen de kans ervaring op te doen in andere nummers.

Doorgaans leveren de onvoorspelbare velden op postolympische WK verrassende wereldkampioenen op, zoals de Nederlandse mannen vier-zonder in 2013 in het Zuid-Koreaanse Chungju (het laatste Nederlandse WK-goud).

Hoe staat het Nederlandse roeien ervoor?

Stukken beter dan vier jaar geleden, toen het crisis was na de dramatisch verlopen Spelen van Londen (slechts een bronzen medaille). Na dat toernooi werd de roeibond kritisch doorgelicht, kwam er een nieuwe technisch directeur en werden oude bekenden zoals Mark Emke bij de mannen en Josy Verdonkschot bij de vrouwen aangesteld als bondscoach.

De ommezwaai leidde tot succesvollere Spelen in Rio waar goud, zilver en brons werd veroverd. Govert Viergever stelt dat de sfeer in de roeiploeg vele malen beter is geworden. Volgens hem zijn er na de Spelen daarom minder roeiers gestopt dan normaal. De huidige WK-equipe (twaalf boten) bestaat uit ervaren olympiërs, aangevuld met talenten.

Een interessante nieuwe naam is Marieke Keijser (20, lichte skiff). Zij wordt al jaren beschouwd als een van de grootste roeitalenten en is mogelijk de opvolger van Maaike Head in de gouden lichte dubbeltwee. Die boot ontbreekt overigens op de WK wegens de coschappen van Ilse Paulis.

Wat is de doelstelling van Nederland op de WK?

'Meer medailles of betere kleuren dan in Rio', laat technisch directeur Hessel Evertse weten vanuit de VS. 'We willen voortbouwen op het succes van de Spelen.' De belangrijkste boot bij de mannen is de Holland Acht (brons in Rio). Bij de vrouwen moet de dubbelvier (zilver in Rio) voor succes zorgen.

De directe voorbereiding op het toernooi verliep niet vlekkeloos. De roeiers kwamen vorige week zondag aan in Sarasota, maar moesten tot vrijdag wachten op hun boten. Het schip dat de boten vervoerde had vertraging opgelopen door orkaan Irma. Vervolgens werd de container met de boten in de VS door de douane vastgehouden voor controle.

Met geleende boten konden de roeiers vorige week toch wat meters maken op het meer in het Nathan Benderson Park. 'Wij hadden er een van de Amerikanen, maar dat roeit toch anders dan je eigen boot', zegt Govert Viergever.

Hij verwacht niet dat het gedoe met de boten effect zal hebben: 'Het meeste werk is gedaan op trainingskampen.' Technisch directeur Evertse noemt het ontbreken van de boten 'zeker niet ideaal', maar stelt dat de tijdzone en de benauwende hitte in Sarasota vorige week grotere spelbrekers waren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden