Roda na sterke start genadig voor Hapoel

De nationale voetbalcrisis had gisteren weinig greep op Roda JC. De ploeg uit Kerkrade was zo gelukkig in de eerste ronde van het Europese bekerwinnaarstoernooi een opponent te treffen die in de eredivisie zou misstaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Roda profiteerde slechts in de eerste helft van de wanorde. Het mallotig zwakke verdedigen van de Israeli leverde de Limburgse importploeg vier treffers, twee van de Belg Peter van Houdt, twee van de Hongaar Gabor Torma. In de tweede helft werd daar slechts een doelpunt van Hapoel aan toegevoegd. Invaller Benhayoun, een spelertje met een Ajax-verleden, trof doel uit een strafschop.

Het elftal van coach Martin Jol miste de kans in het Municipal de royale score van Barcelona van twee jaar geleden (0-5) te overtreffen. De concentratie en de motivatie van de Limburgers leden echter ernstig onder het voorspoedige scoreverloop.

De zware avond die Club Brugge eerder deze week in Jeruzalem beleefde, 1-2 verlies, had de Nederlandse bekerwinnaar voorzichtig gemaakt. Maar Beer Sheva bleek ernstig verzwakt door de reorganisatie die afgelopen zomer werd doorgevoerd. Eigenaar Lahav draaide de geldkraan rigoureus dicht. De betere spelers en trainer Gutman verlieten de club.

Coach Jol gaf de verzwakking van de opponent ruiterlijk toe: 'Dit was niet het Hapoel van vorig seizoen.' Ter illustratie: Hapoel Beer Sheva bezet in de Israelische competitie zelfs de elfde plaats. Jol: 'Ze vielen me tegen.'

Zijn eigen Roda moet de Hagenaar zijn meegevallen. Zeker voor rust speelde het elftal scherp, gebruik makend van de zwakke punten van de opponent. Op de flanken lag de ruimte. De Nigeriaan Lawal maakte er op links knap gebruik van; op rechts waren back Senden en de veel uitwijkende spits Van Houdt actief.

Op de voorzetten anticipeerde de verdediging van Beer Sheva matig. In de vijftiende minuut beging doelman Smadja een pure blunder op een cross van Senden. Hij ging op de bips zitten en de ongedekte Van Houdt tipte - zelfs tamelijk onhandig - de bal in: 0-1.

Geen tien minuten later werd die score al verdubbeld. Van Houdt draaide uit de bankschroef van drie verdedigers en lanceerde Torma. De spits, vorig seizoen bij Cercle Brugge goed voor achttien treffers maar in Nederland nog schotloos, had veel tijd nodig om de uitgelezen kans te benutten. De doelman van Hapoel ging weer zitten en de Hongaar vond het vervolgens ook nog nodig de laatste verdediger uit te spelen: 0-2.

Weer tien minuten later was de score opnieuw verdubbeld. Eerst vond Lawal de attente Van Houdt bij de eerste paal. De Belg gleed de bal in doel. De 0-3 had een hoog Van Basten-gehalte. De 0-4 was een kopbal van Brits niveau. Back Van Haaren draaide de bal van links diagonaal voor het doel. De Israeli verzuimden Torma te dekken. Die kopte steenhard raak.

Het daar op volgende gefluit en het gejoel van het matig opgekomen publiek waren puur voor het eigen schutterende elftal bestemd. Over de hoofden van de spelers heen zal het echter ook bedoeld zijn geweest voor de multi-miljonair die bij de landskampioen van 1975 en '76 de gang van zaken bepaalt.

Na rust gingen de 22 meegereisde supporters van Roda er nog eens voor zitten. De verwachte hoge score bleef evenwel uit. Weinig spelers van Roda konden de concentratie van de eerste helft nog opbrengen. Door een strafschop in de 63ste minuut werd het 1-4. De Spaanse scheidsrechter Ibanez had kennelijk erbarmen met de thuisclub. Benayoun tuimelde mooi over de voet van doelman Damjanac. De keeper kreeg slechts geel, waar rood ook mogelijk was geweest. Senden raakte bij de actie daarvoor overigens geblesseerd en viel uit. Benayoun benutte de strafschop zelf: 1-4.

Het was meer dan het elftal verdiende. Hapoel Beer Sheva was een flutploeg die over twee weken in Kerkrade kan rekenen op een afstraffing. In elk geval kan Roda puntjes sprokkelen voor de Nederlandse klassering in het 'heilige' UEFA-klassement dat de verdeling van Europa Cup-plaatsen regelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden