Rob Ouderland voor Rijkaard verleden tijd

'Rob Ouderland kan of wil zich niet vereenzelvigen met de werkwijze van de bondscoach. En dan blijft er maar één mogelijkheid over: afscheid nemen.'..

Bondscoach Rijkaard reageerde gisteren in Zeist voor de eerste maal op de commotie die is ontstaan in de medische staf van het Nederlands elftal. Twee vaste fysiotherapeuten, afdelingshoofd Ouderland en De Sanders, lieten deze week weten uit protest niet beschikbaar te zijn voor Euro 2000.

Ze deden dit nadat Rijkaard had besloten de Amsterdamse fysiotherapeut Echteld aan de staf toe te voegen. Rijkaard liet gisteren zijn gezag nadrukkelijk gelden: 'Iedereen moet bereid zijn zich ondergeschikt te maken aan het collectief, ook Ouderland.'

De breuk is definitief, benadrukte Rijkaard. 'Zolang ik bondscoach ben, zullen zij niet de fysiotherapeuten van de ploeg zijn.'

Sommige internationals (Stam, Numan, Bergkamp, Overmars) laten zich ook buiten wedstrijden van de nationale ploeg om behandelen door Ouderland. De fysiotherapeut maakt al sinds 1990 deel uit van de staf en heeft met tal van spelers een vertrouwensrelatie.

Rijkaard ontkende echter dat de eenheid bij Oranje wordt bedreigd. Hij zei met 'vier à vijf' spelers over de kwestie te hebben gesproken.

'Ik heb ze de situatie uitgelegd. Ik wil dat álle spelers optimaal worden begeleid. Ik heb er alles aan gedaan om Ouderland voor de groep te behouden. Maar dat is me niet gelukt. Hij wil niet werken in het team dat ik samenstel.'

De aanpak van Echteld, omstreden volgens Ouderland, De Sanders en bondsarts Plemper, is zeer in trek bij spelers als Davids, Bogarde, Seedorf en Ooijer. Ook Rijkaard zelf is voormalig cliënt van de Amsterdammer en diens partner Heus.

'In mijn laatste jaren bij Ajax had ik zeer veel baat bij hun aanpak. Hun praktijk is puur professioneel. Ik distantieer me daarom van de brief die Ouderland over hun werkwijze heeft geschreven. Ik begrijp zijn gevoelens, maar ik deel zijn kritiek totaal niet.'

Rijkaard benadrukte dat hij het initiatief heeft genomen de medische staf met Echteld uit te breiden. 'En niet de spelers. Niet één speler heeft bij mij een verzoek ingediend.'

Naar eigen zeggen wilde Rijkaard een situatie voorkomen zoals in 1998 in Frankrijk het geval was. Tijdens het wereldkampioenschap liet een groep internationals zich buiten het trainingskamp behandelen door Echteld en Heus.

Volgens Rijkaard, indertijd assistent-bondscoach, ging het om negen spelers. 'Ze pakten de auto en reden de bergen in om zich ergens te laten behandelen. We hadden nergens meer zicht op. Dat wil ik anders, heb ik meteen gezegd. In Frankrijk klopte het niet.'

In de medische staf zullen Ouderland en De Sanders worden vervangen door Pim van Dord (Ajax) en Reinier van Dantzig. Behalve Leo Echteld wordt een extra masseur aan de staf toegevoegd, Wim de Lange.

Rijkaard kondigde verder aan dat de technische staf voor Euro 2000 eveneens zal worden uitgebreid, met één trainer voor het veldwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden