RKC staat mogelijk voor laatste klus

Redding afhankelijk van kwijtschelding huurschuld...

Amsterdam RKC vreest dit weekeinde zijn laatste wedstrijd te spelen. Er is te weinig geld in kas om woensdag de salarissen te betalen van spelers, staf en kantoorpersoneel. Dat zou volgens de eredivisieclub een direct faillissement tot gevolg kunnen hebben.

RKC steggelt al een tijdje met de gemeente Waalwijk over de huur van het stadion. Kwijtschelding van de oude huurschuld en verlaging van de huidige huur wordt essentieel genoemd voor een reddingsplan.

De gemeente komt de club daarin slechts ten dele tegemoet. Voor Mandemakers Groep, een leverancier van keukens en de belangrijkste geldschieter van RKC, is dat reden zich terug te trekken.

De financiële nood is symptomatisch voor de problematiek in de eredivisie. Ook Willem II heeft te weinig geld om de huur van het stadion te betalen, maar is daarin door de gemeente Tilburg tegemoet te komen. AZ raakte deze week zijn shirtsponsor kwijt en die van Vitesse ligt ook onder vuur.

RKC had de gemeente gevraagd de huur van 612 duizend euro te halveren. Waalwijk gaat niet verder dan 450 duizend euro. De achterstallige huur over 2008 wordt voorlopig niet kwijtgescholden.

Volgens een woordvoerster van de gemeente is RKC te stellig in zijn onheilstijdingen. Om van de huurschuld af te komen, zou de clubleiding het kunstgrasveld voor algemeen gebruik kunnen vrijgeven. Daarmee zou in elk geval de helft van de huurschuld voldaan worden.

Volgens RKC is het nu buigen of barsten. Het reddingsplan, dat met behulp van Mandemakers is opgesteld, zou daardoor in gevaar komen. Reductie van de huidige huur naar 300 duizend gulden is daarin een voorwaarde.

De schuld van de financiële problemen wordt gelegd bij het oude bestuur, dat namens de club afspraken is aangegaan met de gemeente. ‘Die zijn niet reëel voor de toekomst’, aldus RKC in een persbericht.

De KNVB heeft de club gewaarschuwd dat te late betaling van de salarissen kan leiden tot aftrek van punten. De voetbalbond beklaagt zich er ook over dat de licentiecommissie onjuist en onvolledig is geïnformeerd. RKC valt binnen de KNVB-normen in categorie 1. Dat betreft de de meest armlastige betaald voetbalclubs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden