Rivaliteit staat goede verhouding Vastenburg en Krumins niet in de weg

Jip Vastenburg en Susan Krumins (voorheen Kuijken) troffen elkaar bij de stormachtige Zevenheuvelenloop. Maar een echte wedstrijd tussen de kroonprinsessen van de langeafstand werd het niet in Nijmegen.

Susan Krumins (voorheen Kuijken) werd eerste bij de vrouwen bij de Zevenheuvelenloop. Links op de fiets haar man Andrew Krumins. Beeld null
Susan Krumins (voorheen Kuijken) werd eerste bij de vrouwen bij de Zevenheuvelenloop. Links op de fiets haar man Andrew Krumins.

Susan over Jip: 'Zij is een diesel. Haar sterkte begint vanaf de 10 kilometer.' Jip over Susan: 'Als pupil keek ik tegen haar op. Ze is een vechter. Ze kan zich echt vastbijten in iemand.'

Het had een spannende wedloop moeten worden tussen Susan Krumins (geboren Kuijken, ze trouwde onlangs met een Australische atleet) en Jip Vastenburg, misschien wel een odyssee door windvlagen en over herfstgruis naar de vacante troon van Nederlandse langefstandsloopsters.

Koningin Lornah Kiplagat is gestopt, haar nichtje Hilda Kibet houdt zich weer vooral in Kenia op. Maar een echte strijd tussen twee op de hoogste trede azende kroonprinsessen werd de Zevenheuvelenloop niet. Krumins (30) kwam in haar eerste 15 kilometer na 49 minuten en 30 seconden over de finish, Vastenburg (22) moest ruim een minuut prijsgeven.

Na het startschot kloppen de typeringen die ze elkaar geven nog wel. Krumins gaat er meteen vandoor, in het gezelschap van enkele mannelijke lopers en haar man Andrew op een Gazelle-fiets van middelbare leeftijd. Nog voor Nijmegen is verlaten, is er een gat geslagen met Vastenburg, die doorgaans enige tijd nodig heeft om op gang te komen. Maar, zou ze na afloop verklaren, de motor wilde maar niet aanslaan.

Het mag dan haar eerste deelname in Nijmegen zijn; voor Krumins voelt het parcours als haar achtertuin - ze werd in de stad geboren. Als scholiere liep ze de mini-uitgave van de wedstrijd. In 1997 betrad ze als 11-jarige aan de hand van de Ierse winnares Catherine McKiernan het erepodium.

Cheptegei wint weer

De winst bij de mannen in de Zevenheuvelenloop was voor de tweede achtereenvolgende keer voor de Oegandees Joshua Cheptegei. Hij is de tweede loper na de Keniaan Felix Limo die twee keer de wedstrijd over 15 kilometer op zijn naam wist te schrijven. Zijn tijd van 42.08 had nog scherper kunnen zijn, maar in de laatste kilometer moest hij overgeven na problemen met de spijsvertering. Beste Nederlander was Abdi Nageeye. Zijn 43.45 was goed voor de zesde plaats. Roy Hoornweg werd negende, Khalid Choukoud twaalfde.

Ze sloot zich aan bij het Seven Hills Running Team. Het heuvelland raakte uit beeld toen ze voor haar atletiekcarrière uitweek naar de Verenigde Staten, en later naar Australië. Maar ook Vastenburg bewaart goede herinneringen aan de wedstrijd. Vorig jaar werd ze hier tweede, in dezelfde tijd als winnares Yenenesh Tilahun uit Ethiopië.

Als het oker van het herfstblad tussen Nijmegen en Groesbeek is bereikt, is al duidelijk dat de afstand onoverbrugbaar is. Krumins stapt opzij als een felle windvlaag haar even uit haar evenwicht brengt, maar neemt meteen kort brutaal de kop in het groepje mannen. Ze had veel aan de andere lopers, zegt ze later. Ze zetten extra aan als ze ontdekten dat zij het was die aansloot. 'Oh, het is een meisje!' Ze gaven zelfs adviezen om haar ademhaling onder controle te houden.

Het gezicht van Vastenburg staat gespannen, ze loopt enkele gedeelten vrijwel in haar eentje, haar lange passen volstaan niet om dichterbij te komen. Tussen de 5 en 10 kilometer, zegt ze, zag ik Susan eigenlijk alleen maar verder weglopen.

Krumins en Vastenburg omhelzen elkaar. Beeld null
Krumins en Vastenburg omhelzen elkaar.

Troonsbestijging

De wedstrijd in Nijmegen is hun eerste krachtmeting in het na-Olympische tijdvak. Vorig jaar zouden ze elkaar hier ook al treffen, maar toen moest Krumins vanwege een achillespeesblessure verstek laten gaan. Maar er waren al eerder confrontaties op hoog niveau. Beiden liepen in Rio de Janeiro tegen elkaar op de 10.000 meter, Ze konden er geen potten breken: Krumins eindigde als veertiende, Vastenburg werd 28ste. Een jaar eerder, tijdens het WK in Peking, was er een tiende en elfde plaats, in dezelfde volgorde.

Krumins moet een beetje lachen als een mogelijke troonsbestijging ter sprake komt. Het is niet haar doel. De ambities reiken verder: bij de besten van de wereld horen. In Rio de Janeiro kwam ze op de 5.000 meter in de buurt van het hoogste niveau: achtste. Maar ze weet, zegt ze, dat het harder zal moeten, want de anderen gaan ook steeds sneller.

Het kan. Ze put moed uit Rio: ondanks een door blessures geplaagde voorbereiding liep ze een persoonlijk record op de 5.000 en miste die op de 10.000 meter op een halve tel. De winst in Nijmegen smaakt ook al naar meer, ze wil misschien wel de halve marathon gaan lopen.

Vastenburg lijkt het wel leuk, de status van koningin, al stelt ze vast dat Krumins verder is in haar ontwikkeling. Maar zeg niet dat het niet haalbaar is. Ze deinst niet terug voor teksten die verwachting scheppen. Voor het EK in Amsterdam zei ze dat ze op de 10.000 meter een reële kans had op een medaille - ze werd achtste.

Na afloop verklaarde ze dat ze veel meiden die daar voor haar eindigden, in Rio nog wel op een hoop zou vegen - ze eindigde er dus achter in het veld. Spijt heeft ze niet van die uitspraken. Zo zit ze in elkaar, ze weet wat ze wil. Ze baalt vooral van de uitslagen.

Na Rio brak ze met haar coach. Met Johan Voogd ontbrak na acht jaar de klik. Onder begeleiding van voormalig hardloopster Grete Koens voelt ze het vertrouwen terugkeren. Daar doet de tweede plaats in Nijmegen niets aan af. Ze is best tevreden, uiteindelijk, zeker over het laatste gedeelte: met het basisniveau zit het wel goed.

Bij de finish wacht een nahijgende Krumins Vastenburg op, waarna een korte omhelzing volgt. Rivaliteit hoeft een goede verhouding niet in de weg te staan. Sinds kort trainen ze zelfs elke dinsdag samen als ze op het sportcentrum Papendal verblijven. Natuurlijk kijken ze dan met een schuin oog naar elkaar. Maar niet te veel: ze vertrouwen op hun eigen programma's.

Als de een de ander moet laten gaan, op zo'n dag, dan is dat maar zo. En gisteren moest Vastenburg Krumins laten gaan - alweer, dat wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden