Rio de Janeiro opgelet, hier komt een bronzen sportnatie

Nooit haalde Nederland in de recente geschiedenis van de Olympische Spelen meer dan tien bronzen medailles. In 1996, bij de door de gouden volleyballers en Holland Achtroeiers gedomineerde Spelen van Atlanta, waren er tien bronzen plakken voor de Nederlandse equipe.

Shanne Braspennincx is door Infostrada beroofd van brons. Beeld Getty Images
Shanne Braspennincx is door Infostrada beroofd van brons.Beeld Getty Images

Het was een uitschieter. In de zomeredities van de Spelen nadien was de optelsom van goud en zilver altijd veel hoger dan het enkele stapeltje brons. In Sydney 2000, nog steeds de succesvolste Spelen voor Nederland, was de stand zelfs 21 om 4. In 2004 was het in Athene 13 om 9. In 2008 te Peking was het 12-4. Vier jaar later in Londen was de stand 12-8.

In Brazilië, bij de Olympische Zomerspelen van Rio van 2016, dreigt een bronzen overwinning. Maandag, bij de eerste berekening van het jaar door de statistici van Infostrada Sport, was de stand 17-16 in het voordeel van brons. In kleuren: 6 goud, 10 zilver en 17 brons.

Toen kwam er een herberekening, aldus de melding van hoofdanalist Simon Gleave. Er waren voor het maken van de VMT (Virtual Medal Table) van januari nog wat wijzigingen doorgevoerd. Shanne Braspennincx (baanwielrenster, keirin) en Jeffrey Hoogland (Europees kampioen sprint op de baan) werden in het virtuele olympische klassement 'beroofd' van hun derde plaatsen. Twee bronzen medailles gingen voor even in de prullenbak. Brons moest eventjes, laten we zeggen tot de februarimeting van Infostrada, toegeven op de combi zilver en goud: 15 om 16.

Jeffrey Hoogland. Beeld AFP
Jeffrey Hoogland.Beeld AFP

Nederland bronzen sportland?

Toch blijft de prangende vraagstelling: is Nederland voor één keer een bronzen sportland?

Als de voorspelling de definitieve uitkomst van Rio 2016 wordt, dan zal die term gebruikt worden. Nederland, dat zo'n 200 sporters begin augustus naar de overkant van de Atlantische Oceaan stuurt, staat op de zesde plaats van de wereld, als het om bronzen plakken gaat. De VS (27), Rusland, Duitsland, China en Frankrijk (18) zouden in de virtuele rekensom Nederland voorafgaan.

Die rekensom is gebaseerd op de jaren 2012, 2013, 2014, 2015 en het aankomende eerste half jaar van 2016. Hij is best accuraat. 50 procent van de gouden plakken wordt door Infostrada correct voorspeld, vijftig procent van alle medailles zijn eveneens correct ingevuld. Uit de topacht van hun calculatie komen 80 procent van de medaillewinnaars.

De huidige, bronsgekleurde uitkomst van de VMT leidt meteen tot de gedachte dat Nederland echte winnaars ontbeert. Er zijn momenteel maar zes gouden plakken toebedacht aan de Nederlanders die in 2014 en 2015 ongemeen succesvolle sportjaren achter de rug hebben.

Verwend

Jac Orie, ervaren schaatscoach van geboren winnaar Sven Kramer, merkte woensdag op dat alle bijtende opmerkingen over Nederlandse ploegen die WK-finales verloren wat hem betreft veel te negatief waren. Nederlanders zouden geen finales kunnen winnen, was een gevolgtrekking na de handbalfinale Nederland - Noorwegen van Herning.

De tegenstander kan ook beter zijn, sprak Orie. Hij zei dat zilver (of brons) niks met falen te maken had. Toch zal een nederlaag van Sven Kramer in Minsk bij de EK allround als zodanig worden aangemerkt. Zo werkt het in de media, dat weet Orie.

Alle sporters die aan competitie meedoen, lopen de kans te verliezen. Dan kom je met zilver of brons naar buiten.

Ooit was brons een begeerde medaillesoort. Die tijd lijkt in de veeleisendheid van de verwende Nederlandse sportwereld goed voorbij. Die houding is uit de Verenigde Staten komen overwaaien. Olympische Spelen zijn één, de rest (WK, EK) is bijzaak. Plus: er is maar één kleur. En dat is goud.

Laat een voorspelling van brons dan maar de motivatie zijn om die medaille van koper, met wat tin en zink, waarde 3 dollar, te verruilen voor iets beters.

Sven Kramer in actie tijdens de 10.000 meter tijdens de NK afstanden. Beeld anp
Sven Kramer in actie tijdens de 10.000 meter tijdens de NK afstanden.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden