Rio dag 9 - Bolt: 'Ik ben nu onsterfelijk'

Met de winst in Londen was hij een legende, met zijn winst in Rio is Usain Bolt in zijn eigen woorden 'onsterfelijk'. Hij won voor de derde keer op rij goud op de 100 meter sprint. Verder maakte Sifan Hassan indruk op de 1.500 meter en waren de hockeyers een maatje te groot voor wereldkampioen Australië. Andy Murray pakte goud bij het tennis. Lees hieronder het liveblog van dag 9 van de Olympische Spelen terug.

Üsaiin Bolt klopt zich op de borst tijdens het passeren van de finish Beeld anp
Üsaiin Bolt klopt zich op de borst tijdens het passeren van de finishBeeld anp

'Wat ik van deze dag ga onthouden? Het publiek, de energie en de liefde die ik kreeg', zei Usain Bolt net voor de camera van de NOS. De man die zojuist voor de derde opeenvolgende keer goud won op de 100 meter blaakte van het zelfvertrouwen. 'Ze zeiden in Londen dat ik een legende was. Dan ben ik nu onsterfelijk, met mijn derde goud', aldus Bolt.

Hij ging ook nog kort in op het onderonsje met Wayde van Niekerk, die twee uur geleden een wereldrecord op de 400 meter liep. 'Ik zei tegen hem op Jamaica: jij kan dat wereldrecord verbeteren, want je hebt de snelheid en de kracht. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben trots op hem, ik weet alleen dat Michael Johnson (de man die nu zijn wereldrecord kwijt is op de 400 meter, red.) niet blij is', zei Bolt met een veelzeggende lach. Bolt beroofde Johnson al van zijn wereldrecord op de 200 meter.

Quote

Ze zeiden in Londen dat ik een legende was. Dan ben ik nu onsterfelijk

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Bij de NOS gaf Justin Gatlin een eerste reactie op de 100 meter-finale. De Amerikaan werd als voormalig dopingzondaar uitgefloten door de Braziliaan toen de atleten het tartan opstapten. Gatlin gaf toe dat niet leuk te vinden. 'Ik werk hier hard voor, ze kennen me niet', zei hij.

Over de finale, waarin Gatlin zilver pakte, zei hij dat hij met een goed gevoel startte, maar dat hij niet blij was met de slechts anderhalf uur tussen de halve finale en finale. 'Voor mij was dat te kort, denk ik.' En nee, hij haat zijn grote rivaal Bolt nu niet. Niet als sportman en niet als mens.

Quote

Ik werk hier hard voor, ze kennen me niet

Justin Gatlin

Mooi beeld. Usain Bolt rent naar boven naar de plek waar Wayde van Niekerk, de kersverse wereldrecordhouder op de 400 meter, interviews geeft. Hij omhelst de Zuid-Afrikaan. 'Wat zei ik je, wat zei ik je in Jamaica', zegt hij tegen Van Niekerk. De twee kennen elkaar schijnbaar goed en op Bolt zijn geboorte-eiland is er mogelijk al eens gesproken over het verbeteren van wereldrecords. Want als iemand weet hoe je dat moet doen, dan is het Bolt.

Het is hem gelukt. Usain Bolt heeft zijn olympische titel op het koningsnummer van de Spelen, de 100 meter, geprolongeerd.

De Jamaicaan sprintte naar 9,81, ruim tweetiende van een seconde langzamer dan het wereldrecord. Bolt zijn grote rivaal Justin Gatlin, die als oud-dopingzondaar een fluitconcert kreeg van de Brazilianen bij binnenkomst in het stadion, greep het zilver. De Canadees Andre De Grasse werd derde.

Na een op het oog slechte start sprintte Bolt met overmacht alsnog naar het goud. Hij klopt twee meter voor de streep al op zijn borst. Het had misschien nog wel sneller gekund, maar dat interesseert Bolt niet.

Hij kwam voor het goud naar Rio, niet voor een mooie tijd. Na de finish begint de Jamaicaan aan een lange ereronde over het tartan. Vanuit het publiek krijgt hij onder meer een geel petje toegeworpen. En hij loopt als snel met een gigantische knuffel onder zijn arm van de mascotte van de Spelen.Bolt vindt het allemaal prima. Hij stopt zelfs even bij wat fans om een selfie te maken.

null Beeld ap
Beeld ap

Hockey duurt vier keer vijftien minuten en uiteindelijk winnen de Duitsers (vrij naar Lineker). Duitsland ontsnapt in de kwartfinale. Een 2-0 achterstand op Nieuw-Zeeland wordt omgebogen in de laatste minuten. De winnende goal staat zelfs in de laatste seconden.

Sensatie in het olympisch stadion. De toptijd van de Amerikaan Michael Johnson op de 400 meter, de 43,18 gelopen in 1999 in Sevilla, is uit de boeken. De Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk liep 43,03 in de olympische finale. Hij kan het niet geloven en slaat zijn handen voor zijn gezicht.

Bij het verbeteren van een wereldrecord is het snel zoeken naar de geheimen achter het succes van een atleet. Bij Van Niekerk is dat geheim snel gevonden.

De 24-jarige Van Niekerk wordt namelijk gecoacht door de 74-jarige Ans Botha. Botha staat ook wel bekend als de oma van de atletiek. Drie jaar werkt Van Niekerk nu samen met Botha, die door haar spierwitte haar er meer uitziet als een vriendelijke oma. Sinds Van Niekerk met Botha samenwerkt is hij veel sneller geworden op de 400 meter. Hij snoepte vier seconden van zijn pr af en heeft nu dus het wereldrecord.

Michael Johnson reageerde een aantal uren later vol ongeloof op de prestatie van Van Niekerk. 'O mijn God! Vanuit baan acht! Ik heb nog nooit iemand zo snel gezien tussen 200 en 400 meter. Dit was ongelooflijk om te zien', zei hij bij de BBC.

Johnson ervoer hetzelfde als in 2009, toen sprintgigant Usain Bolt hem zijn wereldrecord op de 200 meter afpakte. 'Ik ben een liefhebber van de sport, dus is het altijd mooi een wereldrecord verbeterd te zien worden. Ik heb daar vrede mee.'

De 24-jarige Van Niekerk wordt in de ogen van Johnson de nieuwe ster in de atletiek. 'Usain Bolt gaat straks met pensioen en Wayde is nog jong. Hij zal nu proberen onder de 43 seconden te duiken, iets wat ik altijd heb geprobeerd, maar me nooit is gelukt.'

null Beeld ap
Beeld ap

Sifan Hassan heeft zich zojuist overtuigend geplaatst voor de finale op haar favoriete nummer: de 1.500 meter. De Nederlandse bleef de gehele race in de buurt van haar grote concurrente, de Ethiopische Genzebe Dibaba (wereldkampioen en wereldrecordhoudster op de 1.500 meter). Ook in de laatste ronde, toen Dibaba aanzette, kon ze bijblijven. Ze ging uiteindelijk als tweede door naar de finale.

De NOS ving een uiterst tevreden Sifan Hassan op. 'Ik ben heel veel beter en voel me een stuk beter. Betere dan een week geleden, beter dan twee weken geleden', zei ze. Hassan was in de eerste plaats vooral blij met het bereiken van de finale. Toen ze hoorde wat haar tijd was (4.03,62 - minder dan een seconde achter wereldkampioen Dibaba), keek ze nog iets blijer. 'Ik vind het fantastisch', zei ze met een knikje en een glimlach. Dinsdag loopt Hassan de finale.

De finale is dinsdagavond.

Sifan Hassan Beeld anp
Sifan HassanBeeld anp

Usain Bolt heeft zich zojuist probleemloos geplaatst voor de finale van de 100 meter. Hij had in zijn serie zelfs nog even tijd om naar links te kijken, naar zijn grote concurrent Andre De Grasse, om zeker te zijn dat hij als eerste over de streep komt. Zijn tijd, 9,86, is goed. Bolt komt met een grote lach over de streep.

In de tweede halve finale kwamen de twee grootste concurrenten van Bolt in actie: Justin Gatlin en Yohan Blake. Gatlin plaatst zich als eerste voor de finale met een tijd van 9,94, bijna een tiende van een seconde langzamer dan Bolt. Gatlin sprint na zijn race nog even door, naar de catacomben welteverstaan. Hij heeft geen zin in onderonsjes op het tartan. Ook Gatlin had tijdens zijn sprint nog even tijd om naar zijn concurrenten te kijken.

De finale is over anderhalf uur.

Usain Bolt in het olympisch stadion Beeld anp
Usain Bolt in het olympisch stadionBeeld anp

Andy Murray heeft met succes zijn olympische titel verdedigd en de droom van Juan Martín del Potro aan diggelen geslagen. In een ongemeen spannende vierde set trok hij aan het langste eind. In Buenos Aires klonk applaus op straat voor hun Argentijnse tennisheld 'Delpo', die na veel blessureleed nu tranen van verdriet moest laten om zijn net niet perfecte comeback.

De vierde set kende een rommelig begin, beide heren verloren direct twee keer hun service. Op 3-3 deed Murray dit nogmaals. Met veel moeite lukte het Del Potro aanvankelijk de voorsprong te behouden, maar daarna verloor hij toch twee keer op rij zijn service.

De Argentijn leek energie te putten toen hij voor de tweede keer op gelijke hoogte in sets leek te komen, maar na een slopende rally hing hij lang over het net van vermoeidheid. Al in de eerste set oogde hij vermoeider dan de Schot, die aan het einde van de vierde set ook op zijn racket leunt.

Del Potro wond zich al meermalen op over de keuzes grensrechter. Twee keer op rij gaf de zogenoemde hawk-eye hem gelijk.

Voor Del Potro komt een einde aan een succesvolle zegereeks. De Argentijn maakte in februari, na elf maanden zonder wedstrijden en drie jaar geen grand slams, zijn rentree. Hij had gehoopt zijn terugkeer, na een vierde polsoperatie, van een gouden randje te voorzien. Het werd zilver.

Andy Murray in de finale Beeld anp
Andy Murray in de finaleBeeld anp

Wint Usain Bolt zondagnacht voor de derde maal de olympische 100 meter? Zijn reputatie lijkt sterker dan zijn gestel. De Volkskrant presenteert zes ambitieuze uitdagers om het feest te verstoren.

Het is al niet zijn favoriete onderdeel op het omnium, maar de afvalkoers was voor Tim Veldt zondag bij de Olympische Spelen al heel snel voorbij. 'Ik vloog er als derde uit. Het is altijd hectisch na de start', keek de Amsterdammer terug.

Het derde onderdeel van de meerkamp op de wielerbaan van Rio deed Veldt zakken van de negende naar de twaalfde plaats, ver weg van de medailles.

De eerst twee onderdelen, scratch en de individuele achtervolging, werden gewonnen door de Deen Lasse Norman Hansen. Maar uitgerekend de titelverdediger vloog er als eerste uit op de afvalkoers, waardoor hij zakte naar de zesde plaats. De Fransman Thomas Boudat, tweede op het afsluitende onderdeel van de dag, leidt het klassement halverwege. De Italiaan Elia Viviani, winnaar van de afvalkoers, staat tweede. De Brit Mark Cavendish is voorlopig derde.

Baanwielrennen Tim Veldt in actie op het onderdeel Omnium Scratch Race Beeld anp
Baanwielrennen Tim Veldt in actie op het onderdeel Omnium Scratch RaceBeeld anp

Murray heeft de derde set gewonnen van Del Potro in de finale van het olympisch tennistoernooi. Hij heeft nog een nodig om zijn titel van vier jaar geleden te prolongeren. Hij oogt fitter dan de Argentijn, die dit jaar na bijna een jaar afwezigheid zijn rentree maakte en weinig wedstrijdritme heeft.

Er sluipen wat slordigheidjes in het spel van Del Potro. Op 2-3 slaat hij twee dubbele fouten op rij, een zeldzaamheid bij de Argentijn. Hij laat zich breken, en later nog een keer: 6-2. 'Hij is moe', zegt Christian (24) hoofdschuddend voor cafe Cronico aan de Jorge Luis Borgesstraat in Buenos Aires. Maar dan is daar weer die bikkelharde forehand. 'Kanon', schreeuwt hij het uit.

Christian (L) en Sergio Beeld Pieter Hotse Smit
Christian (L) en SergioBeeld Pieter Hotse Smit

Langzaam gaan we vooruit kijken naar wat het absolute hoogtepunt moet worden van deze Spelen: de 100 meter-finale. Usain Bolt gaat voor zijn derde goud op rij, of is het Justin Gatlin die zijn eeuwige rivaal aftroeft? We gaan het allemaal zien, over dik tweenhalf uur. Maar eerst zijn er nog de halve finales, zometeen.

En als het over Bolt gaat, zijn er overal leuke feitjes op te duikelen. Wist u bijvoorbeeld dat hij sneller is dan een gouden leeuwaapje? Nee? Nou, nu wel dus.

undefined

Een paar minuten na de zege op Australië stond hockeybondscoach Max Caldas al voor de camera van de NOS. De Argentijn was opvallend nuchter na de klinkende zege op de wereldkampioen. 'We worden iedere dag beter', zei hij. 'Als we op zo'n manier Australië verslaan, moeten we blij zijn. Maar dit was niet de reden waarom we hier zijn. Het begint nu pas', zegt Caldas over zijn gouden missie.

In zijn hoofd is hij al bezig met de halve finale tegen België. Zijn hockeyers mogen vanavond even genieten. 'De ploeg heeft vandaag een dijk van een pot gespeeld. Agressief, volwassen hockey. De complimenten voor mijn spelers.'

null Beeld ap
Beeld ap
Caldas tijdens de wedstrijd tegen Australië. Beeld anp
Caldas tijdens de wedstrijd tegen Australië.Beeld anp

Het was een masterclass van een uur, de wedstrijd van Nederland tegen Australië. En nu is die wedstrijd afgelopen. Er staat 4-0 op het scorebord. Nederland maakte indruk met drie velddoelpunten en de wereldkampioen kwam geen moment op dreef. Hoe anders was dat op het WK in Den Haag twee jaar geleden, toen Nederland nog met 6-1 werd vernederd door de Australiërs in de finale.

Bondscoach Max Caldas kan tevreden zijn. Nu wacht de volgende tegenstander: België.

null Beeld afp
Beeld afp

Ondertussen, bij de olympische tennisfinale, heeft de Argentijn Del Potro een set gepakt tegen Murray. Het staat nu 1-1. Murray mag beginnen met serveren in de derde set.

Del Potro slaat in de tweede set zijn backhand vaker dubbelhandig en maakt het Murray moeilijker dan in de eerste set, die met 7-5 naar de Brit ging. De Argentijn breekt direct de service van Murray. Op 5-3 mist 'Delpo' op set-point een kans Murray aan het net te passeren. Op zijn eigen service weet hij vervolgens twee setpoints niet te verzilveren. Bij de derde lukt dit wel: 6-4.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Nederland scoorde nog geen goal via een strafcorner in de wedstrijd tegen Australië. En dat zat Mink van der Weerden niet lekker, dus die benutte zojuist een strafcorner. Het is 4-0 voor Nederland tegen de wereldkampioen. Van der Weerden had vier opeenvolgende strafcorners nodig om te scoren. Hij pusht de bal hard in de rechterhoek.

Na de derde goal van Nederland, die tot stand kwam via een flitsende aanval door de Australische verdediging, zijn de hockeyers eigenlijk geen moment meer in de problemen gekomen in het derde kwart. Zojuist is het vierde en laatste kwart begonnen, en te zien aan hoe de Australiërs hockeyen - moedeloos, zonder zelfvertrouwen - kan er nog weinig misgaan voor de mannen van Caldas.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap

De Nederlandse volleybalsters zijn definitief als tweede geëindigd in hun groep bij de Olympische Spelen. Als China dik van de Verenigde Staten had gewonnen was Oranje, dat zelf vandaag van Servië won, nog eerste geworden. Dat was gunstig geweest met het oog op de kwartfinales. De nummers één van de poule treffen de nummers vier uit de andere poule. De andere kwartfinales worden bepaald bij loting.

'Ik kan me niet herinneren dat die Amerikaanse vrouwen ooit met 3-0 hebben verloren', zei de Nederlandse bondscoach Giovanni Guidetti al, nadat zijn ploeg in de ochtend Servië met 3-2 had verslagen, de vierde overwinning in de groepsfase. 'Team USA' won met 3-1.
Wie de tegenstander van Oranje dinsdag wordt hangt af van de resultaten in de andere groep. Brazilië, het land dat Guidetti graag ontloopt, speelt nog tegen Rusland. De winnaar eindigt als eerste in die groep. Oranje treft de verliezer of Zuid-Korea, dat als derde eindigde.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Na een aantal minuten in het derde kwart scoort Nederland alweer tegen Australië. Nu is het Verga die scoort, de derde veldgoal van de wedstrijd voor Nederland. De hockeyers walsen over de wereldkampioen heen; de Australiërs komen geen moment in hun spel. Het ziet er goed uit voor bondscoach Max Caldas. Én Australië eigenhandig uit het toernooi mikken, en nog volle kans op goud houden. Maar een wedstrijd in het hockey kan snel omslaan.

Valentin Verga viert de derde goal van Nederland. Beeld ap
Valentin Verga viert de derde goal van Nederland.Beeld ap

Nederland speelt al twee kwarten goed tegen Australië, en de beloning komt diep in het tweede kwart. Bob de Voogd scoort de tweede Nederlandse goal. Hij rondt een soepele aanval door de Australische verdediging af op aangeven van Billy Bakker.

Inmiddels is het rust, en Nederland is in ieder geval een helft de baas tegen de wereldkampioen.

null Beeld ap
Beeld ap

Zoals in Rio het plukje Argentijnen op de tribune na iedere gewonnen wedstrijd een klein beetje uitdijt, zo groeit langzaam het enthousiasme onder Del Potro-supporters aan de Caille Jorge Luis Borges in Buenos Aires. Als 'Delpo' in de finale van het olympisch tennistoernooi op 2-4 titelverdediger Andy Murray dreigt terug te breken, klinkt voor een cafe voorzichtig het eerste gejuich voor hun buurtgenoot uit de wijk Palermo.

Del Potro, de grote verrassing van het olympisch tennistoernooi, is moeizaam begonnen aan de finale. Murray bestookt zijn backhand, die de Argentijn nog niet dubbelhandig durft door te slaan - vermoedelijk om zijn linkerpols te ontzien. Hij herpakt zich en weet zijn grootste wapen, zijn mokerharde forehand een aantal keer in stelling te brengen. Maar Murray blijft een taaie, slaat twee knappe passeerballen en breekt Del Potro op 6-5; de eerste set is voor de Brit.

Del Potro heeft het fysiek zwaar deze warme avond in Rio. Na lange rally of een korte bal vertrekt hij zijn gezicht en oogt hij vermoeider dan Murray.

Argentijnen volgen de tennisfinale om olympisch goud in Del Potro's wijk Palermo in Buenos Aires. Beeld Pieter Hotse Smit
Argentijnen volgen de tennisfinale om olympisch goud in Del Potro's wijk Palermo in Buenos Aires.Beeld Pieter Hotse Smit

Ook op deze Spelen was de Britse baanrenner Jason Kenny de sterkste op de sprint. Het onderonsje met zijn landgenoot Callum Skinner besliste hij in twee heats, waarmee hij zijn in Londen 2012 veroverde titel prolongeerde.

Eerder was Kenny al goed voor goud op de teamsprint. Ook dat onderdeel hadden de oppermachtige Britten vier jaar geleden al gewonnen. Kenny was met het Britse team in Peking 2008 al de beste op de teamsprint, waardoor hij nu vijf gouden olympische medailles bezit.

Het brons ging naar de Rus Denis Dmitrijev, die de Australiër Matthew Glaetzer versloeg. Jeffrey Hoogland stelde teleur. De Nijverdaller vloog er zaterdag al uit in de achtste finales.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

In de laatste seconde van het eerste kwart krijgen de Australische hockeyers hun grootste kans van de wedstrijd, maar de Nederlandse doelman Stockmann redt knap op de lijn.

De hockeywedstrijd is amper begonnen, of Nederland staat al met 1-0 voor tegen Australië. De eerste tik is uitgedeeld, Billy Bakker is de doelpuntenmaker.

Het is erop of eronder voor de Nederlandse hockeyers, die zojuist aan hun wedstrijd tegen wereldkampioen Australië zijn begonnen. Het is nog maar de kwartfinale, terwijl het affiche zeker niet zou misstaan als finale. Een van de twee toplanden gaat dus naar huis zonder medaille.

null Beeld anp
Beeld anp

De Chinese schoonspringster He Zi won vanavond zilver. Een mooie prestatie, en een uitgelezen gelegenheid om ten huwelijk gevraagd te worden. Zo geschiedde. Haar vriend ging op de knieën voor Zi, zojuist gedecoreerd met medaille. Ze heeft ja gezegd.

Een zilveren plak om de nek, een gouden ring om de vinger.

Elis Ligtlee heeft haar eerste sprintwedstrijd gewonnen. Ze liet de Chinese baanrenster Jinjie Gong inhalen, om in de laatste bocht langs te schieten en als eerste over de finish te komen. Keurig. Ligtlee gaat door naar de achtste finale.

Laurine van Riessen verloor van de Duitse Kristina Vogel, de nummer drie van de WK in maart en tweevoudig wereldkampioene sprint. Van Riessen kan zich nog plaatsen via de herkansingen.

Ligtlee stuntte gisteren op de keirin. Beeld epa
Ligtlee stuntte gisteren op de keirin.Beeld epa

Wie gaat er vandoor met het tennisgoud in Rio? Wordt het Del Potro of toch weer Murray, de regerend olympisch kampioen? De Argentijn en de Brit zijn aan hun finale begonnen.

Del Potro schakelde op weg naar de eindstrijd niet de minste tennissers uit. In de eerste ronde verraste hij nummer 1 van de wereld Novak Djokovic om in de halve finale na een thriller Nadal te verslaan: 5-7, 6-4, 7-6 (5).

Murray kwam goed weg in de achtste finales. De Schot keek tegen de Italiaan Fabio Fognini in de derde set tegen een 3-0 achterstand aan, maar herpakte zich net op tijd: 6-1, 2-6, 6-3. In de halve finale had Murray minder moeite met Nishikori. Hij schoof de Japanner eenvoudig aan de kant: 6-1, 6-4.

Del Potro en Murray. Beeld reuters
Del Potro en Murray.Beeld reuters

Het werd een dramatische dag voor springruiter Jur Vrieling. Hij is uitgeschakeld nadat zijn paard tot twee keer toe weigerde een hindernis te nemen. Nu krijgt Vrieling nog een kleine trap na, zo u wil. De jury heeft hem achteraf gediskwalificeerd. Reden: overmatig gebruik van de zweep.

Nu was Vrieling sowieso al van het parcours gehaald, want bij twee weigeringen is het automatisch einde wedstrijd. Zijn diskwalificatie lijkt dan ook meer een statement. Vrieling zegt spijt te hebben van de zweepslagen waarop hij zijn weigerende paard Zirocco Blue trakteerde. 'Het was uit frustratie. Ik had dit niet moeten doen.'

Vrieling mag nog wel meedoen bij de landenwedstrijd. Dan moet zijn paard er wel weer zin in hebben. 'We gaan eerst de rustdag gebruiken om Zirocco te laten ontspannen', aldus de bondscoach. 'Hij moet zich weer op zijn gemak gaan voelen.'

Vrieling en Zirocco Blue. Beeld reuters
Vrieling en Zirocco Blue.Beeld reuters

Intussen krijgt Dorian van Rijsselberghe de gouden medaille omgehangen. En dus klinkt het Wilhelmus. En ja, hij zingt mee.

Het is Rafael Nadal niet gelukt de bronzen medaille in het enkelspel te veroveren. In de strijd om plaats drie moest de Spanjaard, die acht jaar geleden nog goud won, zijn meerdere erkennen in Kei Nishikori. De Japanner won in drie sets: 6-2, 6-7, 6-3.

Nadal won eerder deze Spelen wel de gouden medaille in het mannendubbelspel. Met zijn kompaan Marc Lopez was hij in drie sets te sterk voor het Roemeense duo Horia Tecau en Florin Mergea.

Geen medaille voor Nadal in het enkelspel. Beeld epa
Geen medaille voor Nadal in het enkelspel.Beeld epa

Beide dames zijn door naar de volgende ronde. Zowel Laurine van Riessen als Elis Ligtlee was bij de sprint op de baan snel genoeg om door te mogen gaan.

In de volgende ronde wacht ieder een tegenstander. Ligtlee reed de vierde tijd en treft de Chinese Jinjie Gong. Van Riessen reed een minder sterke tijd, werd dertiende en gaat het lastig te krijgen. Zij ontmoet de Duitse topsprinter Kristina Vogel.

Elis Ligtlee, wat kan ze na de stunt van gisteren? Een keurige tijd neerzetten dus. Bij de individuele sprint op de baan klokt ze 10.803. Ze staat nu derde.

In de strijd om het tennisbrons heeft Rafael Nadal het moeilijk. De Spanjaard kijkt in de derde set tegen een 4-1 achterstand aan. Hij moet nu zijn laatste krachten aanboren om de Japanner Nishikori van het brons af te houden.

Laurine van Riessen heeft bij de sprint op de baan een prima eerste tijd neergezet: 11.023. Ook Elis Ligtlee, die gisteren verrassend goud won op de keirin, komt vanavond in actie.

Dorian van Rijsselberghe won zojuist officieel goud. Dat was al zeker, maar achterover leunen deed hij niet. Integendeel, hij won de medalrace. 'Als we dan toch bezig zijn, waarom niet', zei hij achteraf voor de NOS-camera's. 'Je wilt gewoon presteren, laten zien waarom je eerste bent. Dan ga je niet de kantjes er vanaf lopen.'

Na de race koerste Van Rijsselberghe richting de boot van de toekijkende koninklijke familie. Aan boord keuvelde hij wat weg met koning Willem-Alexander en zijn gezin. 'Het is zeker een eer ze weer te mogen ontmoeten.' Wéér, want vier jaar geleden won hij ook al goud bij het windsurfen. Een unicum.

Je bent nu echt een grote, hè?, vroeg de NOS-verslaggever. Van Rijsselberghe, met een knipoog: '1 meter 90.'

Koning Willem-Alexander feliciteert Van Rijsselberghe. Beeld reuters
Koning Willem-Alexander feliciteert Van Rijsselberghe.Beeld reuters

Het eindsignaal heeft geklonken bij de handbalsters. Er is verloren van Rusland, met 34-38. Nederland eindigt als vierde in de poule en zal het in de kwartfinale moeten opnemen tegen thuisland Brazilië. Een kraker.

null Beeld ap
Beeld ap

Jammer. Lillian de Geus is op één punt het brons misgelopen bij het windsurfen. De Nederlandse begon als nummer zeven aan de medalrace, maar maakte een sprong in het klassement door de laatste race op haar naam te schrijven.

Een geweldige prestatie van de 24-jarige Nederlandse, al bleek het net niet genoeg voor een medaille. De Russische surfster Stefaniya Elfutina ging er met het brons vandoor. De Française Charline Picon veroverde de olympische titel, terwijl de Chinese Peina Chen het zilver won.

Windsurfster Lilian de Geus wint zojuist de medalrace. Nu is het afwachten: pakt ze een bronzen medaille?

Nog een klein kwartier op de klok bij de handbalsters. Nederland nog altijd op achterstand: 26-31. Kunnen de handbalsters de score nog ombuigen, of moeten ze berusten in een vierde plek in de poule?

Het water in het zwembad van de schoonspringers is niet langer groen. De organisatie heeft het bad met troebel groen water leeggepompt en gevuld met nieuw, helder water. Een grote operatie, maar noodzakelijk voor jury en deelnemers.

Wat de groene kleur van het water veroorzaakte is niet helemaal zeker. Eerst werd het toegeschreven aan algenbloei, maar de internationale zwemfederatie opperde later dat het probleem elders lag. De voorraad chemicaliën in de filters bleek ontoereikend waardoor de zuurgraad van het water verstoord werd. Hierdoor stijgt de concentratie koper, dat van nature in het water voorkomt, met een groene verkleuring als gevolg.

Afijn, de schoonspringers hoeven zich niet meer te ergeren aan een vies bad. 'Dit is tenminste echt water', aldus de Russin Natalia Ishchenko.

Een half uur gespeeld bij de handbalsters, het is rust. Op het scorebord staat de tussenstand: 16 voor Nederland, 17 voor Rusland.

De Nederlanders begonnen uitstekend. Na een kwartier bedroeg de marge vier punten, maar de Russinnen herpakten zich en vochten zich terug tot een gelijke stand. Een voorsprong zelfs.

Nederland is sowieso door, maar met een overwinning zouden de handbalsters Zweden passeren in de poule. Zo kan een sterke tegenstander worden ontlopen. Alhoewel, met een beetje pech kan na winst alsnog wereldkampioen Noorwegen worden geloot.

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd. Beeld getty
Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd.Beeld getty

Dorian van Rijsselberghe eindigt de Spelen in stijl. De Nederlandse windsurfer was voor aanvang van de medal race al zeker van gouden medaille, maar won ook de afsluitende race.

Van Rijsselberghe na zijn zege op bezoek bij de koninklijke familie. Beeld getty
Van Rijsselberghe na zijn zege op bezoek bij de koninklijke familie.Beeld getty

Van Rijsselberghe is bezig aan de medal race. Hoewel hij al zeker is van een gouden medaille, wil hij ook in de laatste race iets laten zien. De Nederlander ligt op de eerste plaats. Dat ziet ook de koninklijke familie.

Ondertussen zijn de handbalsters begonnen aan hun laatste groepswedstrijd. De Nederlanders zijn al zeker van de kwartfinales. De grote vraag is: eindigt Nederland als derde of vierde in de poule. Tussenstand: 7-5 voor Nederland.

De Argentijn Juan Martín del Potro uit Tandil, een plaatsje in de provincie Beunos Aires, is geen opgever. De voormalig nummer vier van de wereld wil door na zijn vierde polsoperatie vorig jaar. In februari speelt de teruggezette nummer 1.041 van de wereld zijn eerste wedstrijd, zaterdag versloeg hij in de halve finale van de Olympische Spelen Rafael Nadal.

In de finale zondagavond tegen titelverdediger Andy Murray gaat Del Potro voor het beste resultaat in bijna zeven jaar.

Lees hier het profiel van Del Potro.

Ryan Lochte en drie andere Amerikaanse zwemmers zijn beroofd in Rio de Janeiro, zo meldt het olympisch comité van de VS. Na een avondje stappen werd hun taxi tot stilstand gemaand door gewapende mannen die zich voordeden als politieagenten. Die bleken dat niet te zijn, De zwemmers moesten geld en andere persoonlijke bezittingen afgeven.

Zover bekend is Lochtes waardevolste bezit in Rio hem niet ontnomen, zijn gouden medaille die hij won met de Amerikaanse estafetteploeg.

Bart Bennema, de coach van Dafne Schippers, heeft aan de NOS bevestigd dat de atlete in aanloop naar de finale van de 100 meter kampte met liesklachten. ‘Twee dagen voor de series schoot het tijdens een versnelling bij een testwedstrijd in haar bovenbeen’, zegt Bennema. ‘Ze kon daardoor bijna niet meer lopen. Er was paniek. De dag voor de series kon ze op 60 procent lopen, op de dag van de series was ze weer redelijk in vorm. Alleen bij het starten had ze nog wat last en ze was onzeker. In de halve finale en finale leek het goed te gaan, alleen de coördinatie ontbrak.’

De verwachting is dat Schippers fit is voor de 200 meter. De series zijn maandag.

Rafael Nadal won in Rio al een gouden medaille in het dubbelspel. De Spaanse tennisser is momenteel in gevecht voor brons in het enkelspel. Nadal neemt op tegen de Japanner Kei Nikoshori.

Juan Martín Del Potro en Andy Murray spelen om 20.30 uur de finale

Het wachten is voorbij. De windsurfers kunnen de tent uit, waarin ze schuilden voor de hitte van de zon, het water in. Er is genoeg wind, de medal race kan beginnen. Missie van Dorian van Rijsselberghe: de finish halen. C'est tout, zoals de Fransen plegen te zeggen, voor de gouden medaille.

De verwachting is dat de race om 19.30 uur begint.

Van Rijsselberghe kan zich toch gaan opmaken voor de medal race. Volgens de laatste berichten staat de nieuwe starttijd om 18.50 uur gepland.

De vierde Nederlander Harrie Smolders heeft een foutloze omloop afgewerkt. Eerder op de dag lukte dat Maikel van der Vleuten ook al. Jeroen Dubbeldam maakte één foutje terwijl Jur Vrieling werd uitgeschakeld. Zijn paard Zirocco Blue weigerde twee keer over een hindernis te springen.

Wat bedoelde met Dafne Schippers vannacht toen ze het direct na haar teleurstellend verlopen 100 meter had over 'fysieke problemen'? Ze wilde er niet over uitwijden, maar volgens de NOS had de Nederlandse atlete de afgelopen dagen last van haar lies.

Dorian van Rijsselberghe moet zondag nog even geduld hebben voordat hij van start kan gaan in zijn olympische 'ereronde' bij de windsurfers. Door een gebrek aan wind in de zonovergoten baai van Guanabara in Rio de Janeiro heeft de organisatie voorlopig alle zeilraces moeten uitstellen.

De dag zou beginnen om 18.05 uur uur (Nederlandse tijd) met de medalrace voor de windsurfers in de RS:X-klasse. Van Rijsselberghe verzekerde zich vrijdag al van titelprolongatie. Hij moet alleen nog finishen.

‘Toch wil ik een goede race varen, dat ben ik aan mijn stand verplicht. Ik wil het toernooi waardig afsluiten. Bovendien is de strijd om brons nog niet beslist. Ik wil dus ook voor mijn strijdende collega's gewoon nog mijn best doen’, zei Van Rijsselberghe.

Ook voor de windsurfsters staat de medalrace zondag op het programma. Lilian de Geus maakt als nummer zeven van het klassement nog kans op een podiumplaats.

Met een zilveren medaille op zak stapt Tom Dumoulin vanavond op het vliegtuig naar Nederland. De wielrenner kwam voor goud, maar moest vorige week in de tijdrit zijn meerdere erkennen in de Zwitser Cancellara. Zilver voelde als een nederlaag voor Dumoulin. Inmiddels lijkt hij weer te kunnen lachen en ook de mooie kanten aan Rio te hebben ontdekt.

Jur Vrieling is uitgeschakeld op het individuele onderdeel bij de springruiters. De reden: zijn paard Zirocco Blue weigerde twee keer een hindernis te nemen.

Hij heeft vandaag maar één taak: finishen. De Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberghe is officieus gouden medaillewinnaar. Hij kan niet meer worden ingehaald in het klassement. Gebeuren er geen gekke ongelukken in de laatste race, dan hangt de gouden plak vanavond om zijn nek. Daar we gewoon vanuit; stiekem rekent iedereen zijn gouden medaille al mee in de olympische lijstjes.

Rond 18:00 uur is het zover, dan mag Van Rijsselberghe het water in voor de medal race.

undefined

De vrouwenmarathon is gewonnen door Sumgsong. De Keniaanse atlete kwam na 2 uur 24 minuten en 4 seconden als eerste over de finish. Op de tweede plaats eindigde de Bahreinse Kriwa. Zij kwam binnen op 9 seconden van de winnares. De Ethiopische Dibaba pakte het brons met een achterstand van 26 seconden.

De Nederlandse Andrea Deelstra stelde teleur tijdens de olympische marathon. De 31-jarige atlete kwam in Sambódromo pas als zestigste over de meet. Met haar tijd van 2.40.49 was ze meer dan 16 minuten trager dan de winnares.

Deelstra heeft een persoonlijk record van 2 uur, 26 minuten en 46 seconden staan op de klassieke afstand over 42 kilometer en 195 meter. Met die tijd plaatste ze zich vorig jaar september voor de Spelen.

Sumgsong Beeld Getty Images
SumgsongBeeld Getty Images

Een Iraanse vrouw is vanmiddag bij de volleybalwedstrijd tussen Egypte en Iran gevraagd de tribune te verlaten. Ze hield een spandoek over de boarding met de tekst: 'Laat Iraanse vrouwen hun stadions binnen.' Sinds de revolutie van 1979 wordt vrouwen in Iran vaak de toegang ontzegd tot sportevenementen waar uitsluitend mannelijke sporters deelnemen.

Een sympathiek statement van de in België woonachtige Darya Safai, maar het IOC is onverbiddelijk wat betreft politieke boodschappen tijdens de Spelen: die zijn verboden. Dus werd Safai gevraagd haar spandoek weg te halen en de tribune te verlaten. Dat laatste weigerde ze.

Activist Safai heeft vaker geprotesteerd tegen de uitsluiting van vrouwen bij sportevenementen. 'Iedereen, man en vrouw, zou het recht moeten hebben om een sportwedstrijd bij te wonen', zei ze tegen persbureau The Associated Press. 'Het is spijtig dat vrouwen naar Brazilië moeten reizen om hun nationale ploeg te kunnen zien en toejuichen.'

De volleybalsters hebben zich net op tijd herpakt. Tegen Servië gaf Nederland een 2-0 voorsprong weg, maar besliste de wedstrijd toch in de vijfde set: 3-2. (25-22, 25-20, 22-25, 18-25 en 15-8)

Zand in de motor bij de volleybalsters. Nederland ziet een 2-0 voorsprong in sets in rook opgaan. Servië heeft zojuist de vierde set gewonnen (18-25). Stand nu 2-2 in sets. Een vijfde set moet de beslissing brengen.

Ook Maikel van der Vleuten heeft zijn kwalificatieronde gereden. De springruiter deed dat op zijn paard Verdi foutloos. Zijn tijd: 79.19. De Nederlander nestelt zich daarmee in de top van het klassement.

Intussen zijn de deelnemers van de marathon over de helft. Aan kop loopt de Wit-Russin Volha Mazuronak, een paar meters voor een klein groepje volgers, onder wie de Keniaanse Eunice Kirwa en de Ethiopische Mare Dibaba.

Nederlanders? Eentje. Andrea Deelstra. Zij kwam het 20 kilometerpunt binnen als 43e. Ze heeft wat gas teruggenomen na de start. Een prima begin, maar aansluiten bij de toppers lukte niet. Deelstra's achterstand op de kopgroep bedraagt inmiddels een kleine drie minuten.

Jeroen Dubbeldam heeft zijn kwalificatie erop zitten. De springruiter beging met zijn paard Zenith een foutje. Toch lijkt zijn score goed genoeg om door te stoten naar de eerste ronde dinsdag. Ook de Nederlanders Smolders, Van der Vleuten en Vrieling komen vandaag in actie.

In totaal rijden er 75 ruiters vandaag. De beste zestig gaan door naar de eerste ronde, die dus dinsdag begint.

Wie niet in Rio is maar toch in Braziliaanse sferen naar het volleybal wil kijken, kan terecht in Scheveningen. Bij de Olympic Experience op het strand wordt alles uitgezonden, en er wordt ook volop gesport op het strand. Thema van vandaag: zeilen.

Den Haag stelde zich deze week kandidaat voor Europese sporthoofdstad van 2021. Vandaar het uitgebreide sportprogramma bij de Olympic Experience (van golf tot worstelen, van schermen tot triatlon). U kunt dat ook achterwege laten en gewoon in een stoeltje in het zonnetje zitten kijken naar de Spelen. Al ontkomt u niet aan een kleine choreografie:

Nederland verliest de derde set van Servië: 22-25. De concentratie leek aan het begin van de derde set even weg bij de volleybalsters. Dat leidde tot een grote achterstand die niet meer rechtgetrokken kon worden, al kwam Nederland nog sterk terug.

De volleybalsters winnen ook de tweede set (25-20) tegen Servië. Nederland staat nu met 2-0 voor in sets. De volleybalsters zijn al zeker van een plek in de kwartfinales, toch gaat de wedstrijd nog ergens om. Mocht Nederland winnen dan heeft het een grote kans om sterke tegenstanders al Rusland en Brazilië te ontlopen.

Nederland heeft de eerste set binnen tegen Servië. De volleybalsters winnen de set met 25-22. Het spel ziet er zoals het hele toernooi verzorgd uit.

De Nederlandse volleybalsters zijn begonnen aan hun wedstrijd tegen Servië. Inzet is normaal gesproken de tweede plaats in groep B. Belangrijk, want daarmee zou Brazilië of Rusland in de kwartfinale worden ontlopen.

null Beeld ap
Beeld ap

In Nederland wordt er wat gemord over de olympische prestaties, maar in België zijn ze euforisch over de prestaties van hun sporters. Met het goud van de zevenkampster Nafissatou Thiam (21) zijn de Olympische Spelen nu al de beste sinds Atlanta 1996, kopt de website van Het Nieuwsblad zondag. In de VS haalden de Belgen toen zes olympische medailles.

Halverwege de Spelen in Rio hebben de zuiderburen vier medailles veroverd: twee gouden (wielrenner Greg Van Avermaet en Thiam), één zilveren (zwemmer Pieter Timmers) en één bronzen (judoka Dirk Van Tichelt). 'En het is nog niet gedaan!', aldus de Vlaamse krant.

De laatste keer dat de olympische ploeg van België met minstens vier medailles thuiskwam, was in Sydney 2000 toen er vijf plakken werden behaald, toen zat er geen enkele gouden bij. Volgens het Het Nieuwsblad zijn er kansen voor nog meer medailles.

De krant wijst op medaillekansen voor de hockeyploeg (mannen, kwartfinale), wielrenster Jolien D'Hoore (omnium), de taekwondo-atleten en zeilster Evi Van Acker, die maandag als vierde begint aan de medaillerace in de Laser Radial-klasse, waarin Marit Bouwmeester al verzekerd is van een medaille.

In de medaillespiegel staat België op plaats 17. Nederland prijkt op plaats 12 met acht medailles.

Nafissato Thiam. Beeld belga
Nafissato Thiam.Beeld belga
Nafissatou Thiam. Beeld photo_news
Nafissatou Thiam.Beeld photo_news

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft tijdens de Spelen in Rio doorlopend te maken met pogingen in te breken in zijn computersysteem. Dat meldt de Britse nieuwszender ITV zondag.

'Net als in Londen in 2012 zijn we het middelpunt van wereldwijde aandacht en zijn er elke dag voortdurend inbraakpogingen. We hebben daar het hele jaar last van, maar het is nu zeer intens', zegt IOC-woordvoerder Mark Adams tegen ITV.

Ook het arbitrage-instituut CAS klaagde deze week al over pogingen de website te hacken. Zaterdag werd bekend dat hackers met succes met een gestolen wachtwoord toegang hadden gekregen tot de WADA-gegevens van Russische hardloopster Joelia Stepanova, die samen met haar man het structurele dopinggebruik in de Russische atletiek onthulde.

Het vermoeden bestaat dat kwaadwillenden toegang wilden tot haar e-mail en haar account bij wereldantidopingbureau WADA om te achterhalen waar de atlete verblijft.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Spectaculaire sport, dat baanwielrennen. Op deze foto is te zien hoe Laurine Van Riessen ternauwerdood ontsnapt aan een ernstige valpartij. Ze fietst op het allerlaatste stukje van de boarding, niet eens meer op de baan. Bekijk ook hoe het publiek reageert op Van Riessen. We moeten niet teveel nadenken over wat de gevolgen waren geweest als Van Riessen uit de baan was gevlogen.

Van Riessen, oud-schaatster, eindigde gisteren als negende op het onderdeel keirin. Elis Ligtlee won dat onderdeel.

De rivaliteit tussen Brazilië en Argentinië is deze zomer volop zichtbaar. Braziliaanse supporters moedigen iedere tegenstander van een Argentijnse atleet hartstochtelijk aan. De Argentijnen beantwoorden dat op hun beurt met spottende leuzen richting de Brazilianen. De Argentijnse president Mauricio Macri maakt zich zorgen dat dit binnenkort uit de hand loopt. 'De rivaliteit is ontaard in een verbaal gevecht dat slecht kan aflopen', schrijft hij op Facebook.

Misschien is het al te laat. Eerder deze week gingen supporters van beide landen op de vuist in het tennisstadion. De Argentijnen konden het niet waarderen dat hun tennistrots Juan Martin Del Potro continu werd uitgefloten.

President Macri haalt een citaat van Luis Scola aan, de aanvoerder van het Argentijnse basketbalteam. 'Ik wil niet dat Brazilië verliest. Ik wil alleen dat ze verliezen als ze tegen Argentinië spelen. Een team uitfluiten dat niet eens op het veld staat is onnozel.'

Het bericht van de president lijkt al effect te hebben gehad. Afgelopen nacht was de sfeer goed tijdens de basketbalwedstrijd tussen de twee Zuid-Amerikaanse sportgrootmachten. Argentinië trok in de thriller aan het langste eind: 111-107.

President Mauricio Macri van Argentinië. Beeld reuters
President Mauricio Macri van Argentinië.Beeld reuters
Argentijnse supporters tijdens een wedstrijd van Del Potro. Beeld epa
Argentijnse supporters tijdens een wedstrijd van Del Potro.Beeld epa
Del Potro is het mikpunt van Braziliaanse spreekkoren. Beeld photo_news
Del Potro is het mikpunt van Braziliaanse spreekkoren.Beeld photo_news

Zwemcoach Patrick Pearson pleit voor een snelle benoeming van een technisch directeur bij zwembond KNZB. Volgens hem is dat nodig om een debacle als op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in de toekomst te voorkomen. 'We moeten nu snel doorpakken. Ik hoop dat er iemand komt die kennis heeft van de zwemsport, inzicht heeft in talentontwikkeling en weet waar de crux zit', zei Pearson na de laatste zwemdag in Rio, waar Nederland met lege handen bleef staan. Zijn pupil Ranomi Kromowidjojo greep ook naast een medaille.

Na het vertrek van Joop Alberda zit de KNZB zonder technisch directeur. Hij stapte op na een conflict. 'We moeten structureel gaan investeren in talentontwikkeling', aldus Pearson. 'Een land als Australië heeft een heel brede basis. Als de ene zwemmer het niet doet, doet de andere het wel. Maar wij hebben geen twee toppers op iedere discipline. We moeten meer Ranomi's krijgen. De faciliteiten in Nederland zijn allemaal prima, maar wij hebben maar acht betaalde trainers langs de badrand en Australië 1500. We zullen dus meer goede, betaalde trainers moeten krijgen'.

'Ik zeg niet dat Joop het niet goed heeft gedaan, maar hij had wel tijd nodig om op het niveau te komen waarop wij zitten', aldus Pearson.

Kromowidjojo staat met lege handen in Rio. Beeld getty
Kromowidjojo staat met lege handen in Rio.Beeld getty
Patrick Pearson. Beeld anp
Patrick Pearson.Beeld anp

Verschillende belangrijke wedstrijden voor de Nederlandse olympiërs vandaag. De volleybalvrouwen beginnen de dag al vroeg met de wedstrijd tegen Servië. Inzet is normaal gesproken de tweede plaats in groep B. Daarmee worden de sterke landen Brazilië en Rusland in de kwartfinale ontlopen.

Voor de hockeyers wacht een zware klus. De ploeg van Max Caldas treft wereldkampioen Australië in de kwartfinale. Dit team kende een stroeve start van het toernooi waardoor ze nu al Nederland tegen het lijf lopen. Australië won twee jaar geleden in Den Haag de WK-finale van Nederland.

Om 19.40 uur treden de handbalsters aan tegen Rusland. Het team van bondscoach Henk Groener is al zeker van een plek in de kwartfinales, maar zal willen winnen om de vierde plaats in de groep te verlaten. De nummer vier treft in de kwartfinale namelijk de nummer één uit de andere poule, dat wordt Noorwegen of Brazilië.

Kersvers olympisch kampioen Elis Ligtlee begint samen met Laurine van Riessen aan het sprinttoernooi op de wielerbaan. Ook Tim Veldt komt hier in actie. Vanavond is er ook nog de halve finale op de 1500 meter voor Sifan Hassan.

Bondscoach Max Caldas, met keeper Jaap Stockmann en Robert van der Horst. Beeld anp
Bondscoach Max Caldas, met keeper Jaap Stockmann en Robert van der Horst.Beeld anp
Elis Ligtlee met haar gouden plak. Beeld photo_news
Elis Ligtlee met haar gouden plak.Beeld photo_news

Michael Phelps heeft zijn laatste medaille binnen. De Amerikaanse zwemheld won zaterdag met zijn landgenoten het goud op de 4x100 meter wisselslag. Een aantal uren voor deze race maakte hij bekend dat hij in Rio de Janeiro zijn laatste wedstrijd op topniveau zou zwemmen. 'Dit is de manier waarop ik mijn carrière wilde beëindigen', zei de 31-jarige Phelps na zijn laatste optreden.

Op zijn erelijst prijken nu 28 olympische plakken. Maar liefst 23 daarvan hebben een gouden kleur, drie zilver en twee brons. Hij vindt het nu toch echt mooi geweest. 'Ik denk het niet jongens en meisjes. Het is voorbij. Dit is het.'

Het was een beladen avond voor de 'grootste olympiër ooit'. 'Toen ik het zwembad inliep, had ik al het gevoel dat ik zou gaan huilen. De laatste warming-up, voor het laatst mijn zwembroek aantrekken en voor het laatst het stadion binnen lopen voor al die mensen die mijn land vertegenwoordigen. Het was heel bijzonder.'

In de winnende Amerikaanse race scherpte startzwemmer Ryan Murphy het wereldrecord op de 100 meter rugslag aan. Hij klokte 51,85 en bleef daarmee onder de oude toptijd van landgenoot Aaron Peirsol (51,94) uit 2009.

Cody Miller, Ryan Murphy, Michael Phelps en Nathan Adrian met hun gouden zwemplak. Beeld photo_news
Cody Miller, Ryan Murphy, Michael Phelps en Nathan Adrian met hun gouden zwemplak.Beeld photo_news
Phelps na zijn laatste titel. Beeld photo_news
Phelps na zijn laatste titel.Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden