Rintje Ritsma, Joe Louis en de naakte waarheid van het leven

Het mooie van de eerste dag van een nieuw jaar is dat de toekomst plotseling bol staat van prachtige beloftes en aangename vooruitzichten....

Bert Wagendorp

Met een nieuw jaar is het als met een nieuwe liefde. Er valt veel teontdekken, het is spannend en opwindend en er komt geen einde aan.

Het wordt een fijn jaar, 2006.

In The Sweet Science van de beroemde The New Yorker-journalist A.J.Liebling staat een verhaal over het laatste gevecht van de voormaligewereldkampioen zwaargewicht, de legendarische bokser Joe Louis. Het is1951, Madison Square Garden, New York. Louis is 37 jaar oud en bokst tegende jonge Rocky Marciano. Liebling hoopt dat hij zal winnen - de langeloopbaan van Joe Louis vormt de laatste verbinding met zijn eigen jeugd.

Maar in de eerste ronde weet Liebling al dat het is afgelopen. Marcianokomt door met een rechtse op het hoofd van Louis. Het is niet zomaar eenklap, het is de bel voor de laatste ronde, de vooraankondiging van heteinde. I think that punch was the one that made Joe feel old, schrijftLiebling. In de achtste ronde gaat de grote Joe Louis voorgoed neer. Eenpaar weken later kondigt hij aan te stoppen.

Ik dacht aan Joe Louis toen ik vrijdag Rintje Ritsma op de 1500 meterzag schaatsen tegen Sven Kramer. Tot die race moet Ritsma hebben geloofddat zich een wonder kon voltrekken en dat hij, de 35-jarige, de wredewetten van de topsport kon negeren.

Maar ergens in de eerste volle ronde, toen hij Kramer bij zich weg zagschaatsen en hij die aanval onmogelijk kon counteren, moet de dreun hem volhebben getroffen. Toen moet Ritsma hebben beseft dat hij oud was geworden,te oud.

Soms laat sport je de zuivere en naakte waarheid van het leven zien.Het verlies van Ritsma was in al zijn ontluisterende genadeloosheid eenfascinerend gezicht, maar ook een erg treurig. Want toen de race wasafgelopen, was een tijdperk voorgoed ten einde gekomen.

Vorig jaar vroegen ze na zijn nederlagen nog aan Ritsma of hij er nietmee moest ophouden. Vrijdag vroeg niemand hem meer iets. Ritsma behoordeniet eens meer tot het rijtje gerenommeerde verliezers; hij was binnen tweeminuten een has been geworden, met een sneue tijd uit 1994 achter zijnnaam.

De vraag of hij dan nú overwoog te stoppen was een zinloze. Vorig jaarkon Ritsma nog vol bravoure beweren dat híj, en niemand anders, wel zouuitmaken wanneer hij ermee ophield. Nu was die beslissing voor hem genomen,door de jonge nieuwe held, de tijd en het verval.

Het was mooi dat Ritsma's laatste gevecht plaatsvond op 30 december. Denederlaag paste bij het einde van een oud jaar, en niet bij het begin vaneen nieuw.

Ik dacht aan het interview dat ik ooit met Ritsma had, toen hij zestienjaar was en juist was teruggekeerd van het WK voor junioren in Zuid-Korea.Aan een lang gesprek in Hamar, toen hij 23 was en zich opmaakte degeneratie voor hem te slopen. Ik dacht aan wie ik toen zelf was.

Als Joe Louis is neergegaan en niet meer opstaat, begint een blondevrouw naast Liebling te huilen en boe te roepen. Iemand vraagt waarom:Marciano heeft toch niets gemeens gedaan?

'You're so cold', antwoordt de vrouw, 'I hate you, too.'

Het is niet altijd aangenaam te zien hoe de dingen zich voltrekken, ookal gebeurt dat volgens de oeroude wetten van het universum.

Ik was blij dat ik een dag later de geesten uit het verleden met enkeleferme donderslagen het zwijgen kon opleggen en een paar vuurpijlen in hunmik kon schieten. Weemoed is prima, als het maar niet te lang duurt.

Het wordt een magistraal jaar. Sven Kramer gaat in februari een goudenmedaille winnen in Turijn, Michael Boogerd wint in april eindelijkLuik-Bastenaken-Luik en in juni en juli zal Marco van Basten bewijzen datzoiets als Intelligent Design echt bestaat - in het voetbal tenminste.

Ik wens u een eindeloos jaar toe vol geluk en liefde.

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden