Riis wist van doping in CSC-ploeg

Voormalig teambaas Bjarne Riis was op de hoogte van het dopinggebruik in zijn CSC-ploeg. Dat is de belangrijkste conclusie bij een grootschalig dopingonderzoek in Denemarken. Riis (51) was tussen 1999 en 2013 de baas van zijn eigen ploeg en werkte sindsdien onder de nieuwe eigenaar Oleg Tinkov als teammanager van Tinkoff-Saxo. De oud-wielrenner werd in maart ontslagen door de excentrieke Russische zakenman.

Bart van Dooijenweert
null Beeld afp
Beeld afp

In het dinsdagochtend gepubliceerde rapport geven Riis, en ook ploegleiders Johnny Weltz en Alex Pedersen toe dat zij kennis hadden van het dopinggebruik binnen hun team. Weltz zegt zelfs dat hij besloten heeft doping te verstrekken aan zijn renners.

Het trio kan niet meer gestraft worden, omdat de gebeurtenissen inmiddels verjaard zijn. In 2007 bekende Riis al dat hij als renner in 1996 de Tour de France met behulp van doping had gewonnen. Tussen 1993 en 1998 gebruikte hij epo. Omdat de verjaringsperiode van acht jaar was verstreken, kon Riis ook toen niet meer gestraft worden.

Bjarne Riis. Beeld epa
Bjarne Riis.Beeld epa

Onaanvaardbaar
,,Riis heeft als manager in ieder geval kennis gehad van het dopinggebruik van zijn renners. Maar hij slaagde er niet in om in te grijpen. Dat is volstrekt onaanvaardbaar'', concludeert Anti Doping Denemarken (ADD) in zijn rapport. ,,Riis had als leider van de ploeg een bijzondere verantwoordelijkheid en een verplichting om te handelen. Naar onze mening heeft hij dat niet gedaan.''

Voor het 97 pagina's tellende Deense dopingrapport werden in 2,5 jaar tijd 50 mensen uit Denemarken en andere landen ondervraagd.

In maart van dit jaar werd Riis ontslagen als ploegleider van Tinkoff-Saxo. Slechte prestaties van het team werden als reden opgegeven door eigenaar Oleg Tinkov.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden