Requiem van een wereldspeler?

Jong geleerd van oudere broer; thuis in Maastricht speelde het hele gezin. De kaarten wonnen het in Utrecht dikwijls van psychologie-studieboeken....

Mondigheid is een tweede natuur van Leufkens. Hij lag voortdurend met de NBB in de clinch over de selectiemethode van het nationale team. Werk en gezin verooorzaakten daarbij een chronisch tijdgebrek zodat Leufkens/Westra door de jaren negentig heen (te) weinig internationaal opereerden. Wel vijf triomfen in de nationale competitie.

Dit seizoen was de Chili-zes bij Modalfa herenigd tijdens de Meesterklasse-viertallen. Leufkens zag dit wel zitten en ambieerde prolongatie van de landstitel. De voorronde verliep rimpelloos; tweede in de eindstand en rechtstreeks gekwalificeerd voor de halve finale.

Zaterdagmorgen 27 november. Landskampioen Modalfa schoof aan voor zeven series van twaalf spellen, uitgespreid over twee dagen, tegen Crash, vorig jaar in de finale nog met speels gemak opzij gezet. De titelverdediger begon met een voorsprong van 25 punten, de carry-over uit de voorronde.

Wat die ochtend gebeurde kon niemand voorspellen. Een regelrechte catastrofe die tot ver in de middag duurde. Crash liet geen spaan heel van Modalfa. Na 6-40, 10-49, 16-46 en 14-25 (71-160) viel het doek voor Leufkens en teamgenoten. Ziek en er vooral ziek van besloten zij de handdoek in de ring te gooien. Het requiem van een wereldspeler? Afscheid van het Nederlandse Olympiade-team (Maastricht, september 2000) nam Leufkens al en nu een hardhandig vertrek uit de play-offs van het NK. Een sabbatical jaar lijkt in aantocht voor een briljante en boeiende bridger bij wie de kriebels mogelijk, hopelijk, pas over twaalf maanden weer de overhand krijgen.

De sloop van kampioen Modalfa was het afgelopen weekeinde niet de enige verrassing. 't Onstein startte tegen Transfer Solutions met plus dertig imps en bouwde deze voordelige stand op zaterdag rustig uit (148-104). De windstilte van de eerste dag sloeg zondag om in een storm die 't Onstein op de grondvesten deed schudden. Jansma/Verhees en Maas/Ramondt strompelden rond zonder gevoel voor de juiste richting. Transfer Solutions greep gretig elke kans, en sloeg vlak voor het einde definitief toe (209,5 - 205. De halve imp vanwege een arbitrage).

Temidden van alle commotie over de uitschakeling van de twee grote kanshebbers voor de landstitel sloeg Huub Bertens de ontwikkelingen met een vette glimlach gade: 'Onze overwinning op Modalfa gaf al een lekker gevoel. Dat Transfer Solutions in de slotfase 't Onstein eruit kegelde scheelt ons (Crash) niet minder dan 51 imps. Tegen 't Onstein in de finale waren we begonnen met een achterstand van 30 imps, tegen Transfer Solutions startten wij zelf met een voorsprong van 21 imps!' Overigens een vreemde zaak, het gedoe met de carry-overs.

In het eerste spel van de tweede dag van de halve finale was het direct raak.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid --1pas1 pas3pas6 paspaspas--

Met 3 gaf noord een hand aan met een vierkaart steun in schoppen, 18-19 punten en in klaveren of harten een singleton. De twee goede azen in harten en klaveren, een redelijke vierkaart schoppen en een doubleton in de eerste kleur van noord waren voor zuid, Jan Jansma ('t Onstein), aanleiding naar klein slem te springen.

West kwam uit met B en dit kon van HB10 zijn. Jansma koos ervoor V te spelen, oost dekte met H. Nog was niets verloren maar dan moest wel V bij west zitten. Ruiten naar de boer in de dummy. Oost won met V en oost-west namen twee klaverenslagen op: een snelle twee down.

Het leek er op dat de leider het contract kon maken door na A en H de boer uit de dummy te spelen om zo V van oost eruit te troeven. Het vrijtroeven lukt, maar twaalf slagen zijn nog steeds onmogelijk. De leider moet eerst drie keer troeftrekken en kan dan maar één harten in de dummy troeven. Op de twee vrije ruiten kunnen een harten- en een klaverenverliezer weg uit zuid. Er blijven twee klaverenverliezers over. Elf slagen blijft de limiet.

Een slimme zet van Kees Bakker (TrSol), ook in 6 met als uitkomst B, op de andere tafel verleidde west tot een verdedigingsfout.

Zuid, Bakker, liet B in de eerste slag houden. West in de overtuiging dat hij wel klaveren door kon spelen, legde 10 op tafel zodat deze kleur slechts één verliesslag opleverde en zuid kon kiezen uit twee - winnende - varianten: Twee harten uit zuid in de dummy troeven, of met A, H en ruiten de ruiten van noord vrijspelen.

Bas de Bruijn (TrSol) plaatste met een handigheidje de tegenpartij in een onoplosbare situatie.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

3paspas3SA paspaspas--

Zuid, Gert Jan Paulissen (TrSol), bood na de 3-opening de voor de hand liggende manche en maakte gemakkelijk negen slagen na een klaverenuitkomst. Op de andere tafel kwam oost, de Bruijn, met een productieve actie op de proppen. westnoordoostzuid

3pas44 pas paspas --

West kwam uit met klaveren waardoor ook deze leider de klaverenslag cadeau kreeg. Harten naar V en A in oost die snel AH speelde en west een introever gaf voor één down. En 4? Dat zit er nog in ook.

De nekslag voor 't Onstein en de winst voor Transfer Solutions kreeg in de zevende en laatste zitting vorm na een tegenspelfout.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid ----pas1

24paspas pas------

Een normaal 4-contract met weinig andere problemen dan de troefkleur. West kwam uit met 10 voor het aas van zuid. Een kleine schoppen naar het aas en schoppen uit de dummy voor H in oost. Harten na voor H in zuid. De leider, Roald Ramer (TrSol), moest naar de dummy voor een derde troefronde langs B9 van oost en speelde V overgenomen met H in de dummy. Helaas, voor de leider, won oost met het aas en speelde ruiten na voor B in zuid. De leider speelde klaveren en west nam A en vervolgde fataal met klaveren. De leider won met H in de dummy en speelde opgelucht troef voor de afgebakende snit op B.

Op de andere tafel lieten Bakker/Klaver (TrSol) zien hoe 4 downgaat. De eerste zeven slagen identiek, maar na A speelde west harten in de dubbele renonce. Meestal geen goed plan; in dit spel winnend. De leider heeft twee verliezende opties: in de dummy troeven waarna er geen schoppen meer zijn om B eruit te snijden; in zuid troeven waarna een oversteek naar noord onmogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden