Rendabele voetbalavond van Phillip en Philips

Met een rendement dat de gisteren overleden oersupporter Frits Philips tot een glimlach zou hebben verleid, plaatste PSV zich voor het tweede seizoen op rij voor de achtste finales van de Champions League....

Van onze verslaggever Willem Vissers

‘Fritsje Philips, we worden kampioen’, zongen de fans, om de op 100-jarige leeftijd gestorven voormalige directeur van de multinational te eren. Meneer Frits, op wiens vaste stoel een boeket bloemen lag, was een hartstochtelijk supporter van de voetbaltak van de Philips Sport Vereniging.

En zo werd het toch een beetje de avond van Philips en Phillip, want aanvoerder Phillip Cocu maakte in de dertiende minuut de openingstreffer, die PSV op het pad van de noodzakelijke overwinning zette.

Cocu kopte een vrije trap van Farfán krachtig in, waarbij hij was vrijgelaten door Tuncay. Bij dat doelpunt bleef het tot vijf minuten voor tijd, toen de rollen waren omgedraaid. Cocu nam de vrije trap van rechts, Vennegoor kopte door en Farfán rondde fraai af voor zijn elfde doelpunt van het seizoen.

Goed voetbalde PSV slechts bij fasen in zes duels. De drie thuiszeges in groep E waren nauwelijks verdiend, maar het rendement was fabuleus, waar PSV voorheen vaak nogal schlemielig werd uitgeschakeld. Het werd 1-0 tegen Schalke en AC Milan en 2-0 tegen Fenerbahce, dat bij winst de derde plaats had gegrepen en was doorgestart in de UEFA Cup.

Voeg daarbij een zwaarbevochten gelijkspel in San Siro (0-0), en tien punten sierden de afrekening, goed voor de tweede plaats achter AC Milan.

Met Ajax loot de halve finalist van vorig seizoen dus mee voor de achtste finales, op 16 december. Nog nooit was Nederland zo goed vertegenwoordigd na de winter, sinds de eerste Champions League in 1992.

De kwalificatie is een beloning voor de restauratiewerkzaamheden van trainer Hiddink in het jaar na de leegloop: Van Bommel, Vogel, Park, Lee en Bouma vertrokken en een moeilijk seizoen leek zich aan te kondigen.

De plaatsing is des te opvallender omdat Hiddink in Europees verband niets had aan zijn nieuwelingen Koné, Culina (niet speelgerechtigd) en Väyrynen (geblesseerd), en weinig aan Reiziger, Ball (vaak gekwetst) en Ferreyra, de eeuwige reserve. Wat dat aangaat kan het rendement bijna niet lager.

In plaats daarvan profiteerde PSV in een kolkend stadion van het stevige geraamte, met doelman Gomes en Alex, Ooijer en Cocu, de enige écht renderende nieuweling Simons, Vennegoor en Farfán.

De kwalificatie biedt ook zeker perspectief op meer dan de achtste finale. Na de winterstop mogen Koné en Culina meedoen, en wie weet geraken nog een paar lieden fit. Bijna altijd had Hiddink jeugdspelers naast zich zitten. De gisteren alweer vroeg uitgevallen Afellay (lies) en diens vervanger Aissati ontbolsterden zelfs.

Het Philips Stadion bleek alweer een onneembaar bastion, hoewel Fenerbahce soms gevaarlijk in de buurt van de uitblinkende doelman Gomes kwam. PSV heeft dit seizoen alle elf thuisduels in de competitie en de Champions League gewonnen. De ploeg kreeg alleen in de eerste wedstrijd een treffer tegen. In de Champions League is in september 2003 voor het laatst verloren, van Monaco.

De avond was dus begonnen met een fraai eerbetoon aan Frits Philips, die op 15 oktober tegen AZ voor het laatst zijn stoel bezette. Door voorzitter Westerhof werd hij herdacht met een zin uit het clublied: ‘Eendracht maakt macht.’ De fans onderbraken zijn toespraak met gejuich, toen de voorzitter repte van het feit dat Philips altijd tussen de gewone mensen zat. En die frase over eendracht past bij het huidige PSV, dat een van zelfvertrouwen overlopend collectief is.

PSV kreeg de vrije trap waaruit Cocu scoorde kort nadat de Alex van PSV de Alex van Fenerbahce onreglementair stopte, maar dat mocht van scheidsrechter Poulat. Niet dat PSV slechts geluk had met de arbitrage, want eerder verzuimde Poulat een strafschop toe te kennen na hands van Tuncay.

Vooral op de linkerflank van PSV, waar rechtsachter Serkan voortdurend gevaarlijk kon oprukken, kende de landskampioen problemen. Robert moest Serkan voortdurend achtervolgen en dat kwam het spel van de onvoorspelbare Braziliaan niet ten goede.

Maar PSV bleef steunen op kracht, ervaring en werklust, al bleef het bleef oppassen voor Anelka, de aanvaller die in Turkije zijn plaats in de Franse ploeg heeft heroverd. Maar Anelka viel uit en Farfán bracht verlichting.

‘Fritsje Philips, we worden kampioen’, zong het volk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden