Reïntegratieproject voor werklozen

De spelersvakbond VVCS begint een zogeheten reïntegratieproject voor werkloze voetballers. Voetballers die er niet in slagen een werkgever te vinden voor het komend seizoen, krijgen zo de kans een maatschappelijke baan te verwerven....

Van onze verslaggever Charles Bromet

De bond solliciteert zelfs voor de voetballers, zegt VVCS-voorzitter Danny Hesp. ‘Ze kunnen daardoor volledig gesubsidieerd in een nieuwe baan aan de slag. Wij willen het van A tot Z voor hen regelen. We organiseren stages en beroepskeuzetesten en geven ze assessments. Makkelijker kunnen we het niet voor ze maken.’

De overeenkomst tussen de VVCS, uitkeringsinstantie UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) wordt deze week getekend. Hesp verwacht dat zeker 5 of 6 spelers die nu nog deel uitmaken van het werklozenteam van de VVCS, zullen meedoen aan dit nieuwe traject.

Hesp is druk in de weer spelers zonder club alsnog bij een nieuwe werkgever onder te brengen. Sinds 2004 speelt de tot Team VVCS omgedoopte ploeg van werkloze spelers wedstrijden tegen lotgenoten uit andere landen en eerstedivisieclubs in de hoop zo alsnog een contract te verdienen bij een club uit het betaald voetbal.

In 2004 waren er 12 spelers die aan dit project deelnamen. Van hen vonden er 6 een nieuwe werkgever. Het aantal deelnemers is in de loop der jaren geleidelijk opgelopen. In 2005 meldden zich 18 spelers aan, van wie er 11 een nieuwe club vonden. In 2006 waren dit er 20. De helft vond emplooi.

Vorig jaar wisten 15 van de 24 deelnemers een nieuwe club te vinden. Van de 30 voetballers die dit jaar deel uitmaken van Team VVCS, hebben er vooralsnog 4 een nieuwe club gevonden.

Op het toernooi van de internationale spelersvakbond Fifpro, dat vrijdag en zaterdag wordt gehouden in Rijnsburg, hoopt de rest de aandacht op zich te vestigen. De Nederlandse werklozenploeg zal dan aantreden tegen lotgenoten uit Slovenië, Frankrijk, Portugal en Zwitserland.

Bij de oprichting in 2004 was Team VVCS niet direct een succes, omdat werkloze voetballers zich schaamden voor hun nieuwe status. ‘Maar die scepsis zie je niet meer bij deze jongens’, zegt Hesp. ‘Zeker 20 van de 30 spelers hebben zich zelf bij ons gemeld en ik denk dat wij volgend jaar misschien wel met twee elftallen gaan spelen.

‘Natuurlijk is het niet leuk geconfronteerd te worden met werkloosheid. Voor sommigen is dat een drempel. Maar je kunt beter met Team VVCS meedoen dan thuiszitten. Beter dan dit kan namelijk niet. Je blijft fit en krijgt de kans je in de kijker te spelen.’

Bovendien hoeft Team VVCS niet onder te doen voor de eerstedivisieclubs die het tegemoet treedt. Na overwinningen tegen Eindhoven (4-1) en TOP Oss (2-0) werd vrijdag op het veld van Klein Galgenwaard in Utrecht nipt verloren van RKC (2-1). Vandaag wacht een confrontatie met NAC.

De eveneens werkloze coach Henk Wisman, voorheen werkzaam bij Volendam, FC Den Bosch, de nationale ploeg van Armenië en Fortuna Sittard, zei na een dag bedenktijd ja tegen Hesp, nadat hij hem had gevraagd het team te trainen en te coachen.

Wisman heeft zijn cv inmiddels mogen opsturen naar een club uit Egypte, maar koestert vooralsnog geen al te hoge verwachtingen. ‘Ik wacht gewoon rustig af. Kijk, ik zit toch al 25 jaar in het vak en dit is een ervaring die ik meeneem in mijn rugzak. Door opvallende resultaten te boeken met deze groep probeer ik op te vallen.

‘Meer kan ik niet doen. Er zijn nu vier spelers die een contract hebben verdiend. Als er straks nog vier volgen, dan hebben we het niet slecht gedaan. Ik zit ook iets te lang in dit vak om te denken dat dit niet goed gaat komen.’

Zowel Wisman als Hesp stelt dat Team VVCS niet zou misstaan in de eerste divisie. ‘Ik denk zelfs dat ze in de subtop zouden kunnen meedraaien’, zegt Hesp. ‘Dat vertelt mij vooral dat er heel weinig geld is in de eerste divisie. Nadat wij van TOP hadden gewonnen, zei hun trainer Hans de Koning dat zij wel drie spelers zouden willen overnemen. Maar TOP heeft slechts geld voor één nieuwe speler.’

Sommige spelers zullen – mocht een club zich melden – misschien alleen op basis van een onkostenvergoeding gaan voetballen. Hesp: ‘Wij adviseren ze dan ook zich sowieso vóór 15 juli, de uiterste inschrijfdatum, aan te melden bij een amateurclub. Dan hebben ze in elk geval iets achter de hand.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden