Regen beëindigt imponerende Krajicek-show

De weergoden bleken dinsdag uiteindelijk bij machte Richard Krajicek een halt toe te roepen, maar twee sets van Nederlands beste tennisser lieten weinig misverstanden bestaan over de sportieve vooruitzichten voor de komende dagen....

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

LONDEN

Enige scepsis is in Krajiceks geval niettemin immer geboden, want reeds menigmaal werden zijn excercities onderbroken door blessures of een geknakte moraal. Maar die geschiedenis doet niets af aan zijn show gisteren op Wimbledon. Binnen een uur trok Krajicek tegen de Nieuwzeelander Steven de eerste twee sets naar zich toe (6-3, 7-6), waarna de regen hem dwong de slotakte voor vandaag te bewaren.

Het was een start zoals Krajicek die nog maar zelden kende. Bijna traditioneel gaat hij op de Grand Slams aarzelend van start, een reputatie die hij in het bijzonder op Wimbledon opbouwde. Zelfs in zijn succesjaar 1996, toen hij de titel greep, werd de eerste week gekenmerkt door moeizame en aarzelende optredens. Het keerpunt vormde destijds de zege in vier sets in de derde ronde op Steven.

Eind vorige week liet Krajicek weten die ervaring goed in zijn geheugen te hebben geprent en het bewijs leverde hij gisteren op het centre court. Zijn eerste vijf servicebeurten haalde hij op love binnen en uitgerekend met zijn backhand, veelal de achilleshiel in zijn spel, dwong hij in de zevende en negende game een break af. Zorgen om zijn kwetsbare linkerknie, een week geleden de reden van zijn opgave in Rosmalen, leken hem niet te kwellen.

Illustratief voor Krajiceks geweld was de reactie van Steven in de derde game van de tweede set, toen de Nieuwzeelander voor het eerst een punt wist te maken op de service van zijn tegenstander. Met de armen juichend in de lucht ontlokte Steven het volgepakte stadion een bemoedigend applaus en zowaar wist hij nadien iets meer verzet te bieden.

In de tiebreak van de tweede set kreeg Steven zelfs een setpunt, maar die surprise leek slechts te wijten aan enige nonchalance bij zijn opponent. Pas bij een 3-0 achterstand in de barrage schrok Krajicek wakker, maar verontrust leek hij geen moment. Met zijn dertiende ace neutraliseerde hij het 'setpunt tegen' om vervolgens met opnieuw een ace zelf op setpunt komen. Een smash besloot de avond.

Tot het selecte gezelschap dat tussen de buien door wel voldoende ruimte vond om de tweede ronde te bereiken, behoorde Miriam Oremans. In haar geval kwam het hemelwater zelfs als een zegen, want na het verlies van de eerste set benutte de Brabantse de gedwongen pauze om haar strategie te veranderen. 'Toen we weer de baan opkwamen was ik veel rustiger. Ik heb even met mijn coach, Dennis Schenk, zitten praten.'

Schenk prentte haar in 'tijd' te nemen tussen de rally's, om aldus het ritme van haar Duitse tegenstandster Elena Wagner te breken. 'Die meid stond steeds al klaar om te serveren als ik nog maar net op m'n plaats was. Ik liet me opjagen', zei Oremans. Na de hervatting weigerde ze zich te haasten en de ommekeer in de partij was evident. Wagner wist nog slechts vijf games te maken: 2-6, 6-3, 6-2.

Met een 2-0 voorsprong in sets en een break voor in de derde akte leek John van Lottum moeiteloos de weg naar de tweede ronde te vinden, maar in 'verloren' positie beet de Fransman Raoux alsnog van zich af. Verre van spectaculair, maar wel uiterst geslepen, strafte Raoux in de derde set de te gretige Van Lottum af. Bij 7-6, 6-3, 4-6, 1-1 zullen zij vandaag de draad weer oppakken.

Sjeng Schalken, wiens openingsduel maandag wegens invallende duisternis reeds was gestaakt, werd opnieuw gedwongen een dag op de ontknoping te wachten. Dat nam niet weg dat de Limburger gisteren met aanmerkelijk positievere gevoelens het park verliet dan een etmaal eerder. Schalken maakte gisteren een 2-1 achterstand in sets ongedaan en begint vandaag met een 1-0 voorsprong én eigen service aan de vijfde reeks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden