Refleks lijkt kwaliteit te missen voor de hoogste klasse

Als winnaar verliet PKC zaterdag het kunstgras van Refleks. De strijd tegen de debutant was ondanks matig spel goed afgelopen: 13-7....

Van onze korfbalmedewerker

Vorig jaar ging dat nog anders; toen verloor PKC in de eerste ronde van nieuwkomer De Meeuwen. Dit maal was de confrontatie met een debutant een makkie.

Van Refleks hoeven weinig grote daden verwacht te worden. De fusieclub vond zichzelf vorig seizoen tot eigen verrassing terug op een met LDODK en Achilles gedeelde eerste plaats in de overgangsklasse. Het Rijswijkse team, dat als meest kansloos was ingeschat, steeg boven zichzelf uit en won de beslissingsronde.

Nu zijn de Rijswijkers op het hoogste niveau ingeschaald, maar het eigen niveau reikt zo hoog niet. De komst van Marco Swikker bracht nog enige versterking; de ex-speler van HKV/Ons Eibernest was de beste Refleks-man van het veld.

Voor het overige mist het team te veel om in de hoofdklasse te overleven, al wil coach Thorwald de Roo begrijpelijk die conclusie niet trekken: 'Het is een gegeven dat drie van de vier gepromoveerden er meteen weer uit vliegen. Dat zal ook dit jaar wel gebeuren. Welke ploeg het redt? Daar geef ik geen antwoord op; dat is een open deur.'

Bij PKC zat het probleem vooral in de eerste aanval, die maar vier maal scoorde, waarvan eenmaal uit een strafworp. Erik Simons liet twee andere strafworpen liggen.

Het klikte nauwelijks tussen Simons en vakgenoot Ben Verburgt en het klikte helemaal niet tussen beide mannen en Mady Tims, die er weer eens verloren bijliep. Suzan Mosterdijk functioneerde wel, maar haar taak is gericht op de rebound en daarmee hield het wel zo'n beetje op.

In het andere vak klopte het samenspel wel. Invaller Edward Jonkman, die de geblesseerde Leon Simons verving, kwam redelijk uit de verf en vulde het trio André Simons, Suzan de Wilde, Denise Bezemer goed aan.

PKC's grootste handicap was het gebrek aan motivatie. Het korfbaljaar, dat gisteren begon, is lang; dat weten de PKC'ers. En ook weten ze dat prolongatie van de zaaltitel in maart 2000 de eerste prioriteit van coach Van den Bos is. Dan komt zo'n veldcompetitie helemaal niet gelegen.

Kalmpjesaan doen tot november, wanneer de zaalstrijd begint, ondertussen de wedstrijden als oefenpartijtjes beschouwen zonder af te gaan, dat is de route die PKC heeft uitgestippeld. Daarom hebben de spelers pas twee weken geleden de training hervat.

Vorig jaar zei Van den Bos dat niet degraderen zijn enige doel was. Dat wekte net iets te veel kritiek in Papendrecht, dus dat zegt-ie niet meer. Voor het overige zal de veldcompetitie hem worst wezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden