Reed Kramer een toptijd door ventilator die in zijn rug blies?

Er was donderdag een ventilatorgate in de maak bij de WK afstanden in Zuid-Korea, veel opwinding over een technologisch handigheidje waarmee snellere rondetijden werden bevorderd. De schaatsers wezen op de eerste dag van het titeltoernooi met zijn allen naar de 24 blowers in het plafond van de ­Gagneung Oval die de wind, voor hun gevoel, krachtig in de rug bliezen. Met toptijden tot gevolg.

Sven Kramer tijdens de prijsuitreiking van de 5000 meter tijdens het WK Afstanden.Beeld anp

Sven Kramer, voor de achtste keer wereldkampioen op de 5 kilometer, vond zijn laaglandwereldrecord van 6.06,82 'niet helemaal objectief'. Hij zei dat hij veel voordeel gehad moest hebben van de in de rijrichting geplaatste ventilatoren en riep de organisatie op er iets aan te doen.

Want de laaglandtijden van banen als Berlijn, Hamar en Heerenveen werden nu door een soort van oneerlijke concurrentie tot minder goed gedegradeerd. Kramer, kind van Thialf, de ijsbaan van Heerenveen: 'De liefhebber in mij vindt dat niet leuk.' Hij pleitte zelfs voor windmeters, zoals in atletiek. Zodat records bij te veel rugwind kunnen worden afgekeurd.

'Dus Kramer meent dat zijn laaglandwereldrecord komt door de ventilatoren?', zo riposteerde ijsmeester Mark Messer, overgekomen uit Canada om de Koreaanse baan van snel ijs te voorzien. De Canadees verklaarde de blowers wel te moeten aanzetten en in een bepaalde hoek te richten om topkwaliteit ijs te krijgen.

Sven Kramer en Jorrit Bergsma.Beeld EPA

Nul graden

Met de comfortabele luchtstroom van achteren is het gemakkelijk glijden. Messer hield het erop dat zijn bijzondere toplaag deze keer tot de lange slagen van vijftien meter had geleid. Kramer zwierde over de rechte einden en zei dat hij gepiekt had, omdat zijn conditionele aanloop precies zijn top bereikte in Gangneung. 'Mooier is er niet voor mij', aldus de wereldkampioen die in een tussenzin zo eerlijk was ook de Koreaanse ijsvloer te prijzen.

Hans van Dijk, emeritus-hoogleraar van de TU Delft en geïnteresseerd in schaatsen, berekende thuis in Leusden het gebruikte windvoordeel op 1,3 kilometer per uur (0,36 meter per seconde). Van Dijk hanteert een universeel model voor de berekening van sportprestaties. 'Dit model gaat uit van het vermogen van de menselijke motor, het geheel van het hart-longsysteem en de spieren. Dat vermogen wordt bij schaatsen gebruikt om de glijweerstand en luchtweerstand te overwinnen.'

Jorrit Bergsma en Sven Kramer.Beeld EPA

Gemakkelijk glijden

Volgens een berekening op basis van Kramers presteren in Heerenveen werd diens vermogen door Van Dijk bepaald op 620 watt gedurende zes minuten topinspanning. Kramers niveau op de 5 kilometer is 6.09,2 in Heerenveen. De 6.06,82, zijn vijfde tijd ooit, kwam tot stand met een meewind van 1,3 kilometer per uur. Dat zou in atletiek, waar 2,0 meter per seconde (7,2 km/u) als maximum wordt gehanteerd, geen enkel probleem zijn.

De voordelige marge van Kramer is door Van Dijk aldus verklaard: 'De conclusie is dat Sven met een meewind van circa 1,3 km/u een tijd van 6.06 heeft kunnen rijden met hetzelfde vermogen als waarmee hij in Thialf 6.09 reed.'

Later op de avond verklaarde teammanager Tim Senden van Lotto-Jumbo, het team van Kramer: 'Wij zijn het met Messer eens. Sven denkt er ook al wat genuanceerder over.'

IJs, wind maar waarschijnlijk vooral Kramer deden hun werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden