Record voor Ruckstuhl, maar geen plak

Ze weet als aankomend geofysica alles van schuivende aardplaten, in de immer bewegende wereld van de meerkampers voelt ze zich inmiddels ook thuis....

Nog nooit kwam de 23-jarige studente uit op een groot mondiaal toernooi, maar onbevangen begon ze vrijdag aan haar Pentathlon - vrouwen werken tijdens indoor-toernooien een vijfkamp af.

De 23-jarige Hellas-atlete begon uitstekend. Meteen bij de 60 meter horden scoorde ze met 8,69 een persoonlijk record, goed voor een eerste plaats. Het bleef daarna soepel lopen. Een evenaring van haar persoonlijk record bij het hoogspringen, ook records bij kogelstoten en verspringen.

Vooral bij het laatste en vierde onderdeel van de vijfkamp steeg ze boven zichzelf uit. Na twee dramatische vertesprongen ging ze bij haar laatste poging over 6.57 meter. Dat was slechts zes centimeter onder het Nederlands record van Edine van Heezik uit het jaar 1978.

In het totaalklassement klom Ruckstuhl naar een vierde plaats. Met nog slechts de afsluitende 800 meter te gaan had ze zowaar zicht op een derde en zelfs tweede plaats. Het Nederlands record van 4578 punten, dat ze een maand geleden in Zuidbroek vestigde, lag ook voor het grijpen.

Ruckstuhl ging 's avonds dapper en sierlijk van start. Ze moest drie seconden (45 punten) goed maken op de nummer drie, Austra Skujyte uit Litouwen. De voortvarende start mocht haar niet baten. Weliswaar ging het drie ronden goed, in de laatste 200 meter kwam de terugslag. Het verschil met de bronzen medaille: 39 punten, minder dan drie seconden. De Portugese Naide Gomes werd wereldkampioene.

Eind vorig jaar noemde Atletiek Actueel de meerkampster nog `de pechvogel van het jaar'. Ruckstuhl begon dat jaar revaliderend, na een operatie aan haar enkel, maar kwam dat voorjaar op de zevenkamp dicht in de buurt van kwalificatie voor de WK in Parijs.

In het Oostenrijkse Götzis, waar jaarlijks een meerkampgala wordt gehouden, scoorde ze als rookie het hoge totaal van 6011 punten. Helaas, het was net niet goed genoeg, want de limiet voor de WK lag op 6019. Nog treuriger was dat ze slechts zeven punten wegbleef van de achtste plaats, goed voor een nominatie voor de Spelen van Athene.

De pechvogelprijs was al verdiend, maar het werd nog erger. Tijdens de Europa Cup in Tallinn, een paar weken na het gala te Götzis, scoorde ze over twee dagen 6017 punten, twee punten weg van kwalificatie voor de WK van Parijs. `Dat was de grootste teleurstelling van het jaar.' Een drietal slechte speerworpen was daar debet aan.

Met haar vierde plaats verdiende de dochter van Zwitserse ouders, die vijftien jaar geleden naar Nederland kwamen, vrijdag de A-status van de sportkoepel NOC*NSF. Om olympisch Athene te bereiken dient ze 6165 punten te behalen, ruim boven haar persoonlijk record van 6017. Volgens haar coach Peter Verlooy zal er nog flink op de krachtonderdelen van de zevenkamp (speer en kogel) getraind dienen te worden.

Het noodzakelijke puntentotaal hoopt ze eind mei in Götzis te behalen. `Het kan. Ik verbeter me elke keer weer. Kijk maar naar vandaag.' Verlooy: `Het is geen onmogelijke opdracht. Karin kan in de training nog meer arbeid aan.'

Het worden drukke maanden voor de studente, die ook in de laatste fase van haar studie zit. De scriptie, met als onderwerp het spanningsveld tussen de aardplaten van Eurazië, is zo goed als af.

Na de Spelen van Athene wacht een promotieplaats aan de universiteit van Utrecht. Het studie-onderwerp kent ze al: onderzoek naar scheurende aardplaten nabij de Fiji-eilanden.

Karin Ruckstuhl, nahijgend en hoestend van de geleverde inspanning: `Het is een hoogst interessante materie, hoor. Bovendien, alleen maar sporten trekt me niet, ik moet er iets naast doen ter ontspanning.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden