Rechtszaken in judo worden steeds gewoner

Het valt vaak niet tegen te houden. De sfeer is verziekt, er worden ontslagen aangezegd, nieuwe besturen benoemd, rechtbanken ingeschakeld....

HANS VAN WISSEN

De nieuwe voorzitter Letterie stelde zich als taak de rust te herstellen. Maar in zijn eerste tv-interview, bij Zembla, ging hij al onderuit. De voormalige hoogleraar dacht buitengewoon genuanceerd gesproken te hebben over de seksuele intimidatie waarvan de judoka's De Kok, Van der Lee en Staps het slachtoffer werden. Maar toen hij zichzelf in de bewuste uitzending terugzag, was hij verbijsterd. Hij had absoluut de trainer in kwestie niet willen vrijpleiten noch de judoka's ten dele verantwoordelijk willen stellen. Letterie was door Zembla misleid, zei hij. Zembla antwoordde met een brief waarin Letterie gesommeerd werd zich voortaan te onthouden van kritiek op Zembla. Hij kon een rechtszaak tegemoet zien, als hij zich niet koest zou houden.

Vorige week werd de vroegere directeur van de JBN, Jan Post, als lid geroyeerd. Ook al zo'n bizarre zaak. Post stelde binnen de judobond aan de orde dat de voorganger van Letterie, Frans Hoogendijk (thans voorzitter van de Europese judofederatie) zijn onkostenbudget gebruikte om Europese judobestuurders naar Rotterdamse seksclubs mee te nemen. Hoogendijk, zo oordeelde ook de rechter, had bovendien (zeer waarschijnlijk) dubbel gedeclareerd. Maar zoals het gaat, de arbeidsverhouding was verstoord, de rechter bewilligde in het ontslag van Post, maar liet de JBN ter compensatie wel twee ton betalen.

Post en Hoogendijk gingen beiden ook nog een keer in beroep bij de bond. De klacht van Post werd door de beroepscommissie niet ontvankelijk verklaard omdat hij geen beklaagde zou zijn en omdat de tuchtcommissie in een eerder stadium geen oordeel had durven vellen. Hetzelfde gold voor het 'beroep' van Hoogendijk, maar nu vond de commissie van beroep wel een aanleiding de zaak in behandeling te nemen. In de uitspraak kreeg Hoogendijk het voordeel van de twijfel. Post werd geroyeerd. Geen wonder, zei Post, in de beroepscommissie zat minstens een vriend van Hoogendijk. Het 'knipogen' bij de zitting was hem een gruwel geweest.

Inmiddels wacht voormalig directeur Post de bondsvergadering van 3 mei af. Hij vertrouwt erop dat de beroepscommissie van de JBN na alle blunders wordt ontbonden. Zo niet, dan volgt gewoon de volgende rechtszaak. Met nadruk op 'gewoon'. Steeds gewonér.

H.v.W.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden