Rechtstreeks naar het stamcafé

In een Amsterdams bridgecafé werd in het begin van de jaren zeventig het IEZIE-fenomeen ontdekt. De naam is de fonetische spelling van Issy ten Donkelaar, jarenlang een onverzettelijke back bij de FC Twente....

KEES TAMMENS

Dit verschijnsel bleek ook op bridgers van toepassing. Na een felbegeerde overwinning op een tegenstander, die in de bridgepikorde hoog staat gerangschikt, snelt de winnaar in een opperbest humeur rechtstreeks naar zijn stamcafé om een kleurrijk verslag uit te brengen van de droomzege. Spel na spel passeert de revu, iedereen moet luisteren. In de extase van het moment is niets teveel; kwistig rondjes strooiend wordt de triomf met alle stamgasten gedeeld. De lichaamstaal van de bridger straalt trots uit, net als de paraderende voetballer.

Lang niet alle bridgers hebben het hart op de tong. Zelfs na een zege in een belangrijk toernooi wordt geen victorie gekraaid. Je stapt vlak na de huldiging op zo'n speler af: 'Heb je interessante spellen, avonturen, heldendaden?'. Dikwijls drijft het antwoord de bridgejournalist tot wanhoop. 'Er is niet veel gebeurd, ik kan me geen fraaie coup of technisch hoogstandje herinneren. De tegenstanders waren vriendelijk en behulpzaam. Ik kon achterover leunend de winst opstrijken.' Kopij is slechts in mondjesmaat verkrijgbaar.

Zo reageerde ook Willem Gosschalk afgelopen zondag in het Bridgehome Zoetermeer na het door hem met winst afgesloten NK-Individueel. Dit kampioenschap werd vorig jaar nieuw leven ingeblazen door Koos Nobel, die namens het automatiseringsbedrijf Nobel Van Dijk & Partners zeven jaar geleden startte met de ondersteuning van uiteenlopende bridgeactiviteiten. Het All Stars Individual was daar een van en luidde de hergeboorte van het NK-Individueel in. De sponsor, zelf een hartstochtelijk bridger met vijfendertig jaar ervaring, volgde innig tevreden het kampioenschap als kibitzer: 'Om de twee spellen wissel je van partner. Sommige spelers maken de ongelooflijkste blunders. Ik zou me doodongelukkig voelen als ik zie wat je allemaal opgedist krijgt.'

Winnaar Gosschalk was te bescheiden. Hij slaagde erin de capriolen van zijn partners in goede banen te leiden en accepteerde dankbaar elke hulp. In diagram 1 koos hij een verkeerde afslag maar liet zich door de tegenpartij naar de juiste weg terugvoeren.

(...)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden