Rebellie velt vechter Verbeek

Geliefd bij het Legioen, impopulair bij de spelers. Hij was bij Feyenoord de verkeerde coach voor een oude selectie...

Robèrt Misset

Als een volleerde bouwvakker had Gertjan Verbeek na zijn entree bij Feyenoord bijna eigenhandig het verouderde krachthonk opgeknapt. In deze noeste werker herkende het Rotterdamse Legioen een trainer die het lijflied ‘Geen Woorden maar Daden’ als geen ander vertolkte. Juist bij die harde kern vond Verbeek woensdagavond na zijn ontslag de steun, die hij nooit heeft gekregen van de spelers.

Het was een typerend beeld voor De Kuip: Verbeek die samen met voorzitter Gudde 150 woedende Feyenoord-fans tot bedaren bracht. Hij legde ze kalmpjes uit dat de relatie tussen hem en de spelers nimmer optimaal was. Als Verbeek vrijdag elf supporters had kunnen opstellen tegen zijn oude werkgever Heerenveen, waren ze voor hem door het vuur gegaan.

(tekst gaat verder onder de video)
]]>


Een vechter ben ik altijd geweest, zei Verbeek woensdag na de training tegen de directie. Maar tegen de rebellie in de selectie kon zelfs oud-bokser Verbeek niet op. Het was zijn tragiek dat hij het beleidsplan moest uitvoeren van technisch directeur Peter Bosz, die daarvoor een relatief oude selectie had samengesteld. En met oude generaals win je geen revolutie, ontdekte Verbeek al snel.

Hij liep in de seizoensouverture voorop tijdens de krachttrainingen en manifesteerde zich als ‘Rambo’ in het door hem gerenoveerde fitnesscentrum. Verbeek botste met de routiniers van Feyenoord die geen affiniteit hadden met zijn werkwijze. Bij Heerenveen en Heracles had Verbeek de vrije hand gekregen om jonge spelers tot een team te kneden, in Rotterdam wilde hij te geforceerd een instituut hervormen.

Het weekblad VI schetste deze week een ontluisterend beeld van de sfeer bij Feyenoord tijdens het trainingskamp in Turkije. De spelers weigerden nog langer aan krachtraining te doen, omdat ze er stelling van overtuigd zijn dat Verbeek de blessuregolf bij Feyenoord over zichzelf had afgeroepen. Tien spelers met hamstringkwetsuren; het kon geen toeval meer zijn. Als vrijgezel gunde Verbeek zichzelf geen vrije tijd, maar de spelers verweten hem vooral een gebrekkige communicatie.

Bovendien groeide de twijfel over zijn tactische keuzes. Met de kritiek op Verbeek verminderde ook het krediet van technisch directeur Peter Bosz. Feyenoord beleefde met Verbeek de slechtste seizoensstart in zijn 100-jarige geschiedenis en hervat de tweede competitiehelft als nederige nummer 12.

Bosz besefte dat hij ook niet langer te handhaven was als Verbeek het niet zou redden in De Kuip. Toch blijkt uit de timing van diens gedwongen aftocht dat de directie de regie al langer kwijt was.

Het was ronduit pijnlijk voor directeur Gudde dat hij dinsdag tijdens de nieuwjaarsreceptie nog het glas hief op een inhaalrace van Feyenoord, mét Verbeek, terwijl de raad van commissarissen al afscheid van hem had genomen. Verbeek, het onzichtbare icoon Wim Jansen en Bosz, zijn de slachtoffers van een opstand onder de spelers.

De vraag is hoe geloofwaardig Gudde nog is nu de directeur een trainer ontslaat, die hij vorige maand zeker tot de Kerst van 2009 bij Feyenoord zag werken. Een complete paleisrevolutie in De Kuip is echter niet in het belang van de raad van commissarissen. Gudde geldt als de voornaamste architect van het nieuwe stadion dat in 2016 moet verrijzen.

Maar heeft Feyenoord over acht jaar nog iets te zoeken in een grote tempel? Na Gullit, Koeman, interim-trainer Beenhakker en Van Marwijk is Verbeek al de vijfde coach sinds 2005 die moet wijken.

Alleen als de veel te hoge verwachtingen in Rotterdam-Zuid daadwerkelijk worden getemperd, kan een trainer bij Feyenoord voor langere tijd overleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden