RCH'er Vesterlund ontwikkelt zich tot toppitcher

Voor Petter Vesterlund was het een hele eer dat die voorzitter van RCH helemaal naar Stockholm was gereisd om aan hem te vragen naar Nederland te komen....

Van onze honkbalmedewerker Peter Bruin

Dit weekeinde won pitcher Petter Vesterlund met RCH tegen Xanthos zijn eerste partij in de hoofdklasse. Het hadden er een paar meer kunnen zijn als zijn ploeggenoten in de duels tegen Pioniers en Kinheim meer bedreven waren geweest met de houten knuppels om te gaan.

Vesterlund heeft al lang laten zien dat een pitcher uit een land waar honkbal niet veel voorstelt in de hoofdklasse goed kan meekomen. Met 52 strikeouts deelt hij met Lobbezoo van HCAW zelfs de eerste plaats in het klassement van pitchers die hun tegenstanders met drieslag wisten uit te schakelen.

Tegen Xanthos, waarmee RCH al geruime tijd in de buurt van de onderste plaats verblijft, kwam Vesterlund aarzelend op gang. Hij gooide nogal wat wijdballen, iets dat hij wel vaker doet, maar in de derde slagbeurt vond hij zijn ritme.

Vanaf dat moment was hij niet meer te stuiten. Zijn tegenstanders hadden dat ook in de gaten en ondergingen gelaten de 2-0 nederlaag.

Heel lang is het talent van Petter Vesterlund (27) voor de rest van Europa onopgemerkt gebleven. Tot Chris de Vries, voorzitter van het bescheiden RCH, hem vorig jaar bij het Europees kampioenschap in Bologna, waar Nederland de titel behaalde en zich plaatste voor Sydney, op het spoor kwam. In het verleden had RCH al goede ervaringen opgedaan met Zweedse spelers. De Vries informeerde voor alle zekerheid even bij international Eelco Jansen. Die stelde hem gerust. Vesterlund is een goeie.

Petter Vesterlund was bijzonder in zijn sas dat hij een kans kreeg in de Nederlandse competitie die hij zo hoog achtte. Hij woonde in het saaie Skellefteå hoog in Zweden aan de Botnische Golf, studeerde economie en kwam uit voor Skellefteå Baseboll en Softboll Klubb in de Elitserien Norra en in het Zweedse nationale team. Vorig jaar behaalde hij met Skellefteå de landstitel.

Hij vroeg of hij zijn maatje Magnus Jönsson van Leksand mee mocht nemen. De Vries had geen bezwaar. Duur waren ze niet. 'Voor de prijs van die twee krijg ik geen Nederlandse hoofdklassepitcher.' Jönsson is nu de beste slagman bij RCH. Net als Vesterlund gooit hij rechts en slaat hij links. Dat komt omdat ze allebei ijshockey hebben gespeeld.

Na het vertrek vorig jaar van acht spelers was het voor De Vries moeilijk genoeg om vervangers, die vooral niet duur mochten zijn, te vinden. Als een opkoper vond hij spelers die bij HCAW en Kinheim buiten de boot waren gevallen maar die hij bij RCH goed kon gebruiken. Met Vesterlund en Jönsson erbij was De Vries in een keer uit de brand.

Beide Zweden kwamen begin april naar Nederland. Het viel hen op dat het gras zo groen was. In Zweden vroor het nog en in Skellefteå lag een pak sneeuw. Honkbal is redelijk populair in Zweden maar een internationale doorbraak blijft uit.

Het honkbalseizoen duurt dan ook maar van mei tot september. Te kort om een topniveau te kunnen halen. Vesterlund en Jönsson hebben het in Heemstede heel goed naar hun zin. Dat komt vooral door Frans Broekman, alias Klapstoel, bij wie ze zijn ondergebracht en die in het verleden ervaring heeft opgedaan met buitenlandse spelers.

Ook de honkbalcultuur in Haarlem en omstreken kunnen ze wel waarderen. Overal waar ze lopen komen ze wel een honkballer tegen. Daar zijn ze best gevoelig voor. De Vries weet dat de mogelijkheid bestaat dat hij Vesterlund kwijtraakt aan een topclub.

Toch maakt hij zich daar niet zo druk om. 'Het gekke is dat geld voor die jongens niet belangrijk is. Ze werken niet eens continue terwijl dat wel geregeld kan worden. Ik heb hen wel eens gevraagd, waarom werken jullie niet de hele week, dan verdien je een leuk bedragje. Ach, was het antwoord, dat maakt ons niet veel uit, zo genieten we veel meer van Nederland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden