Razende Tyson bijt in boksgevecht stuk uit oor van tegenstander

Twee felle beten in de oren van zijn tegenstander hebben de pogingen tot rehabilitatie van Mike Tyson als zwaargewicht-bokser in één klap teniet gedaan....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Het bizarre voorval gebeurde afgelopen zaterdagnacht in Las Vegas, waar Holyfield zijn WBA-wereldtitel tegen Tyson verdedigde. Het was een revanche voor het verrassende verlies dat Tyson op 9 november van het vorig jaar tegen Holyfield had geleden. Toen greep de scheidsrechter na elf ronden in. Tyson hield vol dat ongeoorloofde kopstoten van Holyfield hem het boksen onmogelijk hadden gemaakt.

Bokskenners waren eerder van mening dat Tyson in november onvoldoende was voorbereid. Daarvan was zaterdag geen sprake. Toch raakte Tyson in de problemen. Hij vroeg de scheidsrechter om hulp toen Holyfield in de tweede ronde met diens hoofd een oude wond boven het rechteroog had open gestoten, maar die gaf te kennen dat het een onfortuinlijke botsing was geweest.

Dat arbitrale oordeel veroorzaakte een onbedwingbare woede bij Tyson, die in de derde ronde furieus van start ging en boksend zijn verhaal leek te halen. Maar op het moment dat het tweetal tegen elkaar aanhing, boog Tyson voorover en hapte pardoes een stuk uit het rechteroor van zijn totaal verbijsterde tegenstander.

De scheidsrechter wilde Tyson onmiddellijk tot verliezer verklaren. Hij besloot tot strafpunten, omdat Holyfield na controle door de ringarts verder bleek te kunnen en te willen boksen. Vijftien seconden voor de bel van de derde ronde beet Tyson wederom in Holyfields oor, ditmaal het linker. Hij werd daarop meteen gediskwalificeerd.

Op zijn negentiende maakte Tyson naam als jongste wereldkampioen aller tijden in het zwaargewicht. Aan het eind van de jaren tachtig was hij ongenaakbaar, en bouwde hij een reputatie op als onbevreesd bokser die zo spoedig mogelijk de knock-out zocht en vaak ook vond. In 1990, in zijn 41ste partij, leed hij zijn eerste nederlaag.

Kort erop werd Tyson veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens verkrachting van een jonge vrouw. Hij bracht drie jaar achter de tralies door, bekeerde zich tussentijds tot de islam en noemde zich een herboren mens die zijn levensles had geleerd. De vroegere bokser, genadeloos en nietsontziend, bleek echter goeddeels te zijn verdwenen.

De revanche tegen Holyfield was een uitgelezen mogelijkheid om de weg naar boven weer in te slaan. Ondanks zijn aanvaring met de wet had Tyson nog altijd de kans om toe te treden tot de categorie legendarische boksers, onder wie Muhammed Ali, Rocky Marciano en Joe Louis. Die strohalm liet hij zaterdag aan zich voorbij gaan.

De oorbeten waren niets anders dan een niet goed te praten greep uit het arsenaal straatvechtersstreken. Direct na de uitsluiting raakte Tyson volledig buiten zinnen, wilde Holyfield andermaal te lijf gaan en moest door tien veiligheidsagenten worden bedwongen. Op weg naar de kleedkamer raakte Tyson slaags met het publiek.

Hij verdedigde zich verbaal door te wijzen op een, inderdaad gapende, oogwond die de bron van alle kwaad zou zijn geweest. 'Dit moest ik wel wreken', zei Tyson, terwijl Holyfield voor plastische chirurgie naar het ziekenhuis werd gebracht. Een schoonmaker vond later het stuk oor dat Tyson had afgebeten en in de ring had uitgespuugd.

Tysons gage van dertig miljoen dollar wordt voorlopig niet uitbetaald. Dinsdag vindt een hoorzitting plaats, waar vermoedelijk een strenge straf zal worden uitgesproken. Holyfield, die 35 miljoen dollar aan zijn titelverdediging overhield, noemde Tysons actie 'een simpele daad van iemand die bang was'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden